SURPRIZĂ: Unul dintre judecătorii lui Dan Voiculescu a fost REȚINUT de DNA pentru LUARE DE MITĂ. Ar fi cerut bani pentru sentințe favorabile. „Este groaznic. Nu am dat sentințe strâmbe”

Publicat: 30 04. 2014, 10:02
Actualizat: 18 05. 2015, 19:09

Judecătorul Stan Mustață de la Curtea de Apel București a fost reținut, marți seară, de DNA într-un dosar de corupție. Anterior, judecătorul fusese ridicat de procurori de acasă. Magistratul este suspectat de luare de mită. Procurorii spun ca au documentat 8 cazuri în care magistratul a cerut direct sau prin intermediari bani pentru a da soluții favorabile în dosarele penale. Un din aceste cauri fiind cel al lui Mihai Stoica, trimis la pușcărie în dosarul Transferurilor. Stan Mustață este unul dintre cei doi judecători care deliberează în dosarul lui Dan Voiculescu.

UPDATE: Judecătorul Stan Mustață a fost reținut pentru 24 de ore. Cel mai probabil va fi prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă. Și grefiera Mariana Curea a fost reținută.

UPDATE: Judecătorul Stan Mustață a revenit la DNA. La intrare a negat din nou acuazațiile care i se aduc. „Sunt nefondate toate acuațiile. Interceptările sunt glume și frânturi. Nu am luat bani nu am dat sentințe strâmbe. În dosarul ICA am rămas în pronunțare. Nu ne dădea voie legea să tergiversăm dosarul. Excepțiile ridicate erau unele complicate avea nevoie de documentare. Nu puteam să întorc dosarul”, a declarat Stan Mustață. Judecătorul a spus că își reproșează prietenii aleși și a promis că dacă va fi arestat nu își va ascunde cătușele. „Este un sfârșit de carieră nu urât ci groaznic. Poate am responsabilitate alegerii prietenilor. Nu am prieteni sau dușmani politicieni. Am dat pedepse cu excutare în dosarele de accidente rutiere. Eram cel mai rău”, a declarat Mustață

UPDATE: Primul dosar menționat de procurori pentru care Stan Mustață ar fi cerut bani este contestația în anulare formulată în dosarul Transferurilor. „La data de 7 aprilie 2014, prin intermediul suspectului Boraciu Ion, în vederea pronunțării unei soluții favorabile unei persoane condamnate, în sensul admiterii contestației în anulare împotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronunțată la 04.03.2014 de Curtea de Apel București”, se menționează în comunicatul DNA. Procurorii nu menționează oficial despre cine este vorba dar sentința penală menționată este sentința de condamnare a celor opt grei ai fotabalului românesc. În schimb surse judiciare au declarat pentru gândul că cel în cauză este Mihai Stoica condamnat în dosarul Transferurilor care a depus o contestație în anulare. 

UPDATE: Procurorii mai spun că într-un caz Stan Mustață a cerut direct 30.000 euro mită. „De asemenea, în cursul lunii aprilie 2014, Mustață Stan, în calitate de judecător la Curtea de Apel București, Secția a II-a penală și acționând în cadrul grupului infracțional din care făcea parte, a pretins, cu complicitatea suspectei Curea Mariana și prin intermediul suspectului Boraciu Ion, de la o persoană , suma de 30.000 euro, lăsând să se creadă că are influență asupra judecătorilor învestiți în compunerea unui alt complet al Curții de Apel București, Secția a II-a penală, pentru a-i determina să pronunțe o soluție favorabilă unui inculpat”, se mai arată în comunicatul DNA

UPDATE: Procurorii DNA susțin că au documentat cel puțin șapte cazuri în care Stan Mustață a solicitat prin intermediari mită pentru a da soluții favorabile sau pentru a face trafic de influență. „Suspectul Mustață Stan, acționând în cadrul grupului infracțional organizat din care făcea parte și în calitate de judecător la Curtea de Apel București, Secția a II-a penală, aflat în compunerea completelor de judecată învestite cu soluționarea unor dosare penale, a pretins, în mai multe rânduri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate în respectivele dosare, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului”, se arată în comunicatul DNA

UPDATE: Dosarul ICA-Voiculescu a fost amânat pentru 15 mai. În cazul în care judecătorul Stan Mustață va fi arestat atunci el va fi înlocuit din completul care deliberează dosarul. Este vorba de un complet de doi judecători format din Stan Mustață și Florică Duță. Astfel că Stan Mustață ar putea fi înlocuit din complet. Locul să va fi luat de un alt magistrat aflat pe lista de permanență a Curții de Apel București. 

UPDATE: Judecătorul Stan Mustață, urmărit penal de DNA pentru trafic de influență și luare de mită, a condus în perioada 2009-2012 Secția I penală a Curții de Apel București. Acesta s-a întâlnit în instanță cu premierul Victor Ponta în 2006, când șeful PSD era avocatul lui Ovidiu Tender. Numele lui Stan Mustață este pomenit în dosarul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, acuzată că a cerut mită de 1,5 milioane euro de la Dinel Staicu. DETALII MAI JOS

UPDATE: Dan Voiculescu susține că nu îl cunoaste pe judecătorul Stan Mustață. Proprietarul trustului Intact și președintele fondator al Partidului Conservator a anunțat că i-a cerut procurorului general Tiberiu Nițu să ancheteze DNA pentru presupuse abuzuri. CITEȘET MAI JOS DECLARAȚIILE LUI VOICULESCU:

UPDATE: CSM a aprobat cererea DNA de reținere și arestare preventivă a judecătorului Stan Mustață.

UPDATE: Stan Mustață este suspectat că a aderat la un grup infracțional alături de alte cinci persoane:”În cauză, există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada  octombrie 2013 – aprilie 2014, cele șase persoane au constituit sau aderat la grupul infracțional în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție judiciară (luare de mită, trafic de influență, cumpărare folosire în orice mod direct sau indirect de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații) urmărind obținerea de beneficii materiale”, se arată într-un comunicat oficial de presă al DNA

UPDATE: Judecătorul Stan Mustață este acuzat oficial de luare de mită, trafic de influență, cumpărare folosire în orice mod direct sau indirect de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații

UPDATE: Judecătorului i s-a permis să plece de la DNA pentru că în acest moment CSM încă nu s-a pronunțat pe cererea de încuviințare a reținerii, arestării preventive și percheziție. 

UPDATE: Judecătorul a lăsat să se înțeleagă că acțiunea procurorilor are legătură cu faptul că el a fost investit să judece dosarul lui Dan Voiculescu. „Vedeți că și judecătoarea Dinu (cea care a judecat pe fond dosarul n.red) a fost arestată”, a mai declarat Stan Mustață

UPDATE: Judecătorul a ieși de la DNA după două ore de audieri. Mustață a declarat că procurorii l-au pus sub învinuire și că aceștia susțin că un prieten de-al său s-ar fi întâlnit cu un prieten al lui Dan Voiculescu, pentru a fi dată o soluție favorabilă în dosarul ICA. Potrivit Mediafa la ieșirea din sediul DNA, judecătorul Stan Mustață, de la Curtea de Apel București, a spus că probele anchetatorilor nu sunt concludente și nici suficiente pentru formularea unor acuzații.  „Procurorii spun că un prieten de-al meu s-a întâlnit cu un prieten al lui Voiculescu”, a declarat Mustață citat de Mediafax

UPDATE Judecătorul a declarat, la ieșirea de la DNA, că îi este teamă că va fi arestat. „Nu am cerut nimic. Nu am făcut nimic în afara legii nu aveam cum că se vedea”, a declarat Stan Mustață. Judecătorul a mai declarat că în dosarul lui Voiculescu ar fi amânat judecarea procesului lui Dan Voiculescu. 

UPDATE: Procurorii DNA au cerut CSM aviz pentru a putea percheziționa locuința și biroul judecătorului Stan Mustață. Judecătorul a ieșit de la audieri și a declarat că a fost chemat pentru „discuții, vorbe”.

UPDATE: Faptele judecătorului ar avea legătură cu dosarul lui Dan Voiculescu, dar și cu cauza lui Mihai Stoica, cel care a fost condamnat definitiv în dosarul Transferurilor. 

La al doilea termen din dosarul lui Voiculescu, pe 8 aprilie 2014, judecătorul Stan Mustață, care alături de Florică Duță deliberează în dosar, a făcut o cerere de abținere. Asta înseamnă că judecătorul nu mai dorea să judece dosarul. Cererea sa a fost motivată de apariția pe un portal marginal a unor informații despre un dosar penal în care suspecții aminteau numele său. Era vorba de un dosar de corupție în magistratură. După o zi, pe 9 aprilie, Curtea de Apel a respins cererea de abținere. 

La termenul de astăzi, judecătorul și colegul său urmau să se pronunțe pe o serie de excepții din dosarul lui Dan Voiculescu. Aceste excepții odată pronunțate ar fi dus la tergiversarea dosarului. 

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț: „Sunt surprins. Am apreciat în mod deosebit evoluția profesională a domnului judecător”

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, s-a declarat „surprins” de faptul că Stan Mustață a fost reținut. „Sunt surprins. Am apreciat în mod deosebit evoluția profesională a domnului judecător. L-am mai avut și în alte cauze”, a spus Mateuț într-o intervenție la Digi 24. Potrivit avocatului, „asta s-a întâmplat în dosarul Voiculescu și la prima instanță, când judecătorul a fost reținut și arestat preventiv. Istoria se repetă și e surprinzător că se întâmplă în același caz”.

Întrebat dacă faptele de care este suspectat judecătorul au legătură cu Dan Voiculescu, avocatul Mateuț a subliniat că „nu poate exista vreo legătură”. În privința procesului clientului său, avocatul crede că „nu se poate face nimic din punct de vedere procedural. Probabil se va amâna și se va acorda un nou termen, când vom avea un nou complet”.

De ce este suspectat judecătorul lui Voiculescu

Judecătorul Stan Mustață este suspectat că ar fi pretins bani, dar și bunuri, în mai multe dosare penale pe care le avea în soluționare, atât cauze simple, cât și complexe, între care ar fi și dosarul în care sunt judecați Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi și alte 11 persoane, pentru fapte de corupție privind modul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), potrivit unor informații obținute de Mediafax.

Un alt dosar în care se suspectează că Stan Mustață ar fi pretins bani este cel în care Mihai Stoica a formulat o contestație în anulare în cazul condamnării primite în dosarul transferurilor de jucători. Magistratul Stan Mustață, care judeca cererea lui Mihai Stoica, a declarat contestația în anulare ca fiind admisibilă în principiu și a amânat judecarea cauzei pentru 23 mai.

Judecătorul Stan Mustață este cel care în urmă cu mai mulți ani a dispus arestarea lui Ovidiu Tender și care i-a eliberat pe Dan Stroe, fost director general adjunct și, respectiv, fost director de achiziții în cadrul ANAF, precum și pe Octavian Grecu, zis „Butoane”, în dosarul în care sunt cercetați alături de Sorin Blejnar și omul de afaceri Radu Nemeș, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere.

Știre în curs de actualizare