Peste 31.000 de persoane din 34 de țări și regiuni europene au fost intervievați în cadrul Eurobarometrului pentru primăvara anului 2016.
Sondajul a fost realizat în perioada 21-31 mai 2016.
Aproximativ 48% dintre aceștia au declarat că imigrația este una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă Uniunea Europeană în acest moment, în scădere cu 10% comparativ cu sondajul de opinie similar din toamna anului 2015.
Imigrația a fost indicată ca fiind cea mai importantă problemă pentru UE în 20 de state membre, cele mai mari procente fiind înregistrate în Estonia (73%), Danemarca (71%), dar și Republica Cehă, Letonia, Ungaria (cu 67% fiecare).
În România, 42% dintre respondenți au afirmat că imigrația este cea mai importantă problemă cu care se confruntă UE.
Terorismul este a două cea mai importantă sursă de preocupare pentru cetățenii UE, fiind indicată ca o problemă foarte importantă cu care se confruntă UE de 39% din respondenți, în creștere cu 14% față de sondajul anterior, care a fost efectuat la momentul atacurilor de la Paris din noiembrie.
Terorismul a fost citat ca fiind una dintre cele mai importante probleme pentru UE de respondenții toate statele membre, cu excepția Greciei, iar cele mai mari procente au fost înregistrate în Irlanda și Cipru (cu 50% fiecare), România (49%), Croația (48%) și Luxemburg (47%).
În Franța, țara care a fost scena celor mai multe atacuri în ultimele luni, 39% din respondenti au declarat ca terorismul este cea mai importantă problemă.
În Turcia, unde de asemenea au avut loc recent o serie de atacuri teroriste, 70% dintre respondenți au citat terorismul ca fiind una dintre principalele probleme ale țării lor.
La nivel național, românii rămân preocupați de starea sistemului sanitar și de asistență socială (37%), șomaj (25%) și inflație (24%).
Cât privește imaginea Uniunii Europene, 34% dintre respondenți au declarat că au o imagine pozitivă, în timp ce 27% au indicat o imagine negativă.
În România, 42% dintre respondenți au indicat o imagine pozitivă în ceea ce privește UE, în scădere cu 15% față de sondajul anterior, în timp ce 14% au afirmat că au o percepție negativă, în creștere cu 5%.