Prima pagină » Știri » SUSPENDAREA LUI BĂSESCU – Patru zile de foc pentru politica românească. Ce s-a întâmplat în ultimele zile

SUSPENDAREA LUI BĂSESCU – Patru zile de foc pentru politica românească. Ce s-a întâmplat în ultimele zile

SUSPENDAREA LUI BĂSESCU - Patru zile de foc pentru politica românească. Ce s-a întâmplat în ultimele zile
Ultimele patru zile reprezintă cea mai rapidă și controversată evoluție din politica românească de după Revoluție, efectele sociale și economice, la fel ca și cele pe plan extern, fiind încă dificil de estimat.

Ultimele patru zile reprezintă cea mai rapidă și controversată evoluție din politica românească de după Revoluție, efectele sociale și economice, la fel ca și cele pe plan extern, fiind încă dificil de estimat.

În doar patru zile au fost schimbate atribuțiile Curții Constituționale, a fost revocat Avocatul Poporului, au fost schimbați rapid și controversat președinții celor două Camere ale Parlamentului, a fost depusă și citită cererea de suspendare a șefului statului și a fost modificată Legea referendumului, astfel încât președintele poate fi demis de 50% plus unu din numărul celor care vin la vot.

Cu toate că reacțiile opoziției au existat, au fost prea puțin consistente pentru a opri mecanismul declanșat de USL, singurul care a avut o poziție tranșantă dovedindu-se președintele Traian Băsescu.

Evenimentele au provocat reacții externe, venite de la ambasadorii SUA și ai statelor din UE până la oficiali europeni. Ideea principală a acestor reacții a fost că într-o țară apaținând Uniunii Europene, partidele și instituțiile trebuie să asigure funcționarea statului de drept.

Rămâne de văzut ce va decide Parlamentul, care se reunește la ora 17.00 pentru a discuta și vota cererea de supendare a președintelui.

Agenția de presă MEDIAFAX prezintă evoluția evenimentelor politice de la București din ultimele patru zile:

Luni seară:

– Grupurile parlamentare USL se reunesc. Surse politice declară că parlamentarii USL au discutat despre o eventuală acțiune în instanță împotriva judecătorilor Curții Constituționale sau retragerea mandatelor celor numiți de Parlament, după verdictul în cazul reprezentării la Consilul European.

– Crin Antonescu declară că, în această săptămână, în cadrul sesiunii extraordinare a Parlamentului, USL ar putea depune și chiar vota cererea de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu.

Marți:

– Parlamentul se reunește în sesiune extraordinară și îl revocă din funcție pe Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, funcția fiind preluată interimar de către Valer Dorneanu. PDL anunță că atacă la CC decizia.

– Deși un președinte de Cameră nu poate fi revocat decât la propunerea grupului care l-a propus, USL forțează schimbarea lui Vasile Blaga din funcția de președinte al Senatului. Demersul USL reușește, iar Blaga este înlocuit prin votul plenului cu Crin Antonescu, acesta devenind al doilea om în stat, posibil președinte interimar în cazul suspendării lui Traian Băsescu. Vasile Blaga atacă decizia la CC.

– Roberta Anastase este revocată din funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru modul în care a condus, anul trecut, o ședință de plen. În locul ei este votat Valeriu Zgonea. Anastase atacă decizia în cazul ei la CC.

– Președintele Traian Băsescu susține o conferință de presă în care afirmă că scopul acțiunii USL, UDMR, UNPR este punerea sub control a justiției, suspendarea șefului statului fiind doar o etapă în acest plan. El face apel la liderii majorității să oprească imediat „atacurile” la adresa instituțiilor statului.

Miercuri:

– Parlamentarii USL primesc SMS-uri în care li se spune să nu părăsească Bucureștiul și că vor fi informați pe parcurs despre acțiunile ce vor urma, în același timp juriștii Uniunii fiind într-o ședință în care se pregătește documentul în baza căruia să fie declanșată suspendarea lui Traian Băsescu.

– USL solicită convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară, joi și vineri, pentru suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu.

– În documentul de suspendare, depus la Parlament, USL susține că Traian Băsescu „a instigat la nerespectarea deciziilor Curții Constituționale”, a făcut presiuni directe asupra judecătorilor CC, a inițiat un proiect neconstituțional de revizuire a Constituției și s-a substituit Guvernului. De asemenea, un alt lucru ce i se reproșează lui Băsescu este că a declarat că nu va numi premier USL chiar dacă va obține majoritatea absolută în Parlament.

– Guvernul adoptă o Ordonanță de Urgență care elimină hotărârile Parlamentului dintre actele asupra cărora se poate pronunța Curtea Constituțională. Această OUG a fost publicată tot miercuri în Monitorul Oficial. Abia după aceea sunt publicate și hotărârile referitoare la revocarea lui Blaga și Anastase, ceea îi pune pe aceștia în imposibilitatea de a le contesta la Curte.

– Președintele PDL, Vasile Blaga, anunță că luni se va reuni, la ora 11, Colegiul Director Național al partidului pentru a lua măsurile care se impun.

– Președintele PDL București Adriean Videanu face apel la cetățeni să participa la mitingul PDL pentru apărarea statului de drept, programat joi, de la ora 18.00.

Joi:

– Parlamentul se reunește în plen comun pentru citirea documentului de suspendare a șefului statului. Președintele Băsescu este prezent și declară că USL dorește să pună justiția și instuțiile sub control, așa cum dorește Dan Voiculescu. El mai spune că Victor Ponta este cunoscut în UE drept „premierul Copy-paste”. Băsescu mai spune că le mulțumește parlamentarilor pentru că îl trimit la popor, menționând că dorește ca modul în care se întâmplă acest lucru să fie legat. El anunță că va fi prezent și la dezbaterea cererii de suspendare.

– Parlamentul respinge, prin vot, cererea PDL privind costituirea unei comisii de anchetă în legătură cu acuzațiile aduse președintelui.

– Parlamentul solicită avizul consultativ al Curții Constituționale, impunând un termen limită până la care instituția să se pronunțe: vineri la ora 12.00. Ședința de dezbatere și vot asupra suspendării este programată pentru vineri la ora 17.00.

-Parlamentul introduce în procedură legislativă Ordonanța privind jurisdicția CC asupra hotărârilor Parlamentului, astfel încât actul nu poate fi atacat la Curte.

– Are loc în Capitală un miting de protest față de măsurile USL. 2000 de oameni protestează, pentru o oră și jumătate, față de deciziile USL. Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Cristian Preda și Mihai Neamțu critică, în discursuri, decizia de suspendare și își exprimă spijinul pentru președinte. În Capitală au loc și alte manifestări, împotriva președintelui Băsescu și împotriva întregii clase politice. În țară au loc mitinguri de mai mică amploare, la Timișoara, Cluj-Napoca și Arad.

– Guvernul emite o ordonanță care stabilește că președintele este demis, după suspendare, la referendum, cu majoritatea celor prezenți la vot, și nu cu majoritatea celor înscriși pe liste. La vot la referendum participă și românii din străinătate, conform actului normativ. Ordonanța este publicată în Monitorul Oficial aproape de miezul nopții. Și aceasta a intrat în circuitul legislativ, nemaiputând fi contestată la CC.

Vineri:

– Curtea Constituțională se reunește în ședință în cursul dimineții, dar nu finalizează dezbaterea asupra cererii de suspendare în termenul stabilit de Parlament.

– Conducerea Parlamentului respinge, prin vot, propunerea PDL ca plenul dedicat suspendării să fie amânat până la pronunțarea Curții.

– CC anunță într-un comunicat că judecătoarea Aspazia Cojocaru a fost amenințată – înainte de discuțiile de vineri pe suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu – cu privire la votul pe care urmează sa-l dea.

– Curtea Constituțională nu a emis, vineri, un aviz ferm cu privire la suspendarea din funcție a șefului statului, în replică la acuzațiile punctuale ale USL pronunțându-se uneori în favoarea președintelui, iar alteori însușindu-și criticile PNL și PSD. CC a constatat, vineri, că Traian Băsescu nu și-a exercitat cu maximă eficiență și exigență funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate, avizul Curții urmând să fie transmis Parlamentului. De asemenea, CC apreciază că faptul că președintele, prin comportamentul său politic, și-a asumat public inițiativa luării unor măsuri economico-sociale, înainte să fie adoptate de Guvern, poate fi reținut ca o încercare de a diminua rolul premierului. Totodată, CC a precizat că nu se poate reține încălcarea de către președinte a prevederilor constituționale referitoare la independența justiției, declarațiile critice formulate de acesta nefiind de natură să determine magistrații să nu-și îndeplinească atribuțiile constituționale. CC a reținut că motivele invocate de autorii cererii de suspendare a președintelui privind încălcarea de șeful statului a unor drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la muncă și dreptul la pensie, nu se pot constitui în elemente ce conduc la atingerea substanței acestor drepturi fundamentale. Avizul Curții este doar consultativ și urmează să fie transmis Parlamentului.

Punctul culminant al acestor evenimente îl reprezintă votul asupra cererii de suspendare a președintelui, care va avea loc în ședința Parlamentului programată pentru ora 17.00.

Citește și