SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI. Ponta: Este păcat că, după 22 ani, cineva nu pleacă de la putere decât DISTRUGÂND ȚARA
Guvernul încearcă să contracareze efectul campaniei iresponsabile de denigrare a României inițiată de persoane care câștigă mii de euro lunar în Parlamentul European din munca românilor, spune premierul Ponta, arătând că este păcat că, după 22 ani, cineva nu pleacă de la putere decât distrugând țara.
Guvernul poate funcționa acum fără blocajele care l-au ținut în loc până în prezent și fără să mai aibă tot timpul grija unei plângeri penale, a contestării tuturor actelor normative adoptate și a sabotajului instituțional, a mai afirmat premierul Victor Ponta.
„Acum vom avea eliminate toate blocajele care ne-au ținut în loc de când am început actul de guvernare și cu atât mai mult trebuie să dovedim că putem să funcționăm într-adevăr fără să avem tot timpul grija unei plângeri penale – domnul ministru de Externe -, a contestațiilor tuturor actelor pe care le adoptăm și a sabotajului instituțional”, a spus Ponta miniștrilor în ședința de sâmbătă a Guvernului.
În ședința de sâmbătă a Guvernului, el a cerut totodată miniștrilor să nu intre în concediu, atenționând că vor fi organizate și două ședințe de guvern pe săptămână, și a solicitat acestora să se ocupe și de alte probleme importante, precum canicula, fondurile europene, medicamentele, Bacalureatul.
Guvernul se reunește sâmbătă dimineață în ședință extraordinară, pentru a adopta hotărârile de organizare a referendumului de demitere a șefului statului.
Surse oficiale au declarat agenției MEDIAFAX că Guvernul a calculat cheltuielile aferente referendumului de demitere a președintelui la circa 95 milioane lei, mai mult ca în 2007, dar în condițiile în care sunt deschise secții de vot și în străinătate, urmând ca unele circumscripții să fie „redesenate”.
În 2007, la primul referendum de demitere din funcție a președintelui Traian Băsescu, Guvernul a anunțat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.
„În prezent, cheltuielile totale impuse de organizarea referendumului sunt estimate la aproximativ 95 milioane lei, dar în condițiile în care vor fi deschise secții de vot și în străinătate, deja fiind realizate și unele economii”, au arătat sursele citate.
Ordonanța de urgență prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind că președintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetățenilor participanți, elimină sintagma „la nivelul țării” legată de voturile exprimate. Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, a precizat astfel că a fost eliminată discriminarea prin care cetățenii români, aflați în străinătate, nu puteau vota la referendum și erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul național.
Sursele citate au mai declarat că unele circumscripții electorale vor fi „redesenate”, pentru ședința de sâmbătă a Guvernului fiind pregătite șase proiecte de hotărâri pentru organizarea referendumului.
Parlamentul a stabilit ca referendumul să fie organizat la 29 iulie.