Prima pagină » Știri » Suspiciuni de fraudă la admiterea la liceu. Sute de elevi, transferați la licee mai bune după încheierea repartizării computerizate

Suspiciuni de fraudă la admiterea la liceu. Sute de elevi, transferați la licee mai bune după încheierea repartizării computerizate

Suspiciuni de fraudă la admiterea la liceu. Sute de elevi, transferați la licee mai bune după încheierea repartizării computerizate
NEWS ALERT. Rezultate BAC 2020 pe județe și orașe. Vezi ce note ai luat - LIVE UPDATE
Suspiciuni de fraudă la admiterea la liceu. Sute de elevi au transferați după închiderea repartizării computerizate la licee unde media de admitere era mai mare decât cea pe care ei o obținuseră la examen. Primele 400 de cazuri au fost descoperite la Suceava, ca urmare a unei sesizări, controlul fiind extins însă în toate județele. Prime pe lista Corpului de Control vor fi județele: Prahova, Bihor, Brăila.

Suspiciuni de fraudă la admiterea la liceu. Sute de elevi au transferați după închiderea repartizării computerizate la licee unde media de admitere era mai mare decât cea pe care ei o obținuseră la examen. Primele 400 de cazuri au fost descoperite la Suceava, ca urmare a unei sesizări, controlul fiind extins însă în toate județele. Prime pe lista Corpului de Control vor fi județele: Prahova, Bihor, Brăila.

Secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Vasile Șalaru, a declarat pentru gândul că Ministerul Educației a cerut raportare privind modul în care au fost admiși elevii la liceu în toate județele. 

„Vrem să avem o situație națională, colegii noștri din minister au analizat modul în care s-au soluționat cererile elevilor și avem suspiciunea că  în unele județe modul în care s-au soluționat cererile nu concordă cu metodologia. În metodologie se specifică clar că trebuie respectat criteriul mediei în toate cazurile, cu excepția gemeneilor sau a tripleților, când dacă unul dintre gemeni a obținut repartiția la un liceu A, celălalt frate poate opta tot  pentru liceul A chiar dacă media lui este mai mică decât a liceului admis”, a declarat Vasile Șalaru.

Secretarul de stat a mai spus că, în prezent, Corpul de Control din Ministerul Educației se află în județul Suceava, unde sunt  peste 400 de cereri de transfer către alte licee. „Noi avem suspiciunea că nu s-a respectat metodologia în peste 400 de cereri de trasfer. Este suspiciunea noastră inițială. Raportul Corpului de Control va fi pe masa ministrului Cîmpeanu săptămâna viitoare.  Este vorba de ce am analizat noi pe baza documentelor pe care ni le-au transmis inspectoratele școlare județene. E posibil ca în județul respectiv să existe și alte documente care să dovedescă că au fost corecte, dar îmi e greu să cred că la peste 400 nu sunt și cazuri în care legea a fost încălcată flagrant”, a declarat Șalaru. 

Secretar de stat: „Avem suspiciunea că nu s-a respectat metodologia în peste 400 de cereri de trasfer”

Pe lângă Suceava, mai există alte trei județe în care există suspiciuni de  fraudă privind admiterea la liceu: Prahova, Bihor și Brăila. În aceste trei județe, Corpul de Control va începe verificarea documentelor de luni.

„În mod normal, la finalul primul an de liceu era posibil transferul la alt liceu, după clasa a IX-a. Păi altfel de ce am mai făcut repartiția computerizată? Eu consider că este incorect pentru elevii care nu au intrat cu medii mari. Un elev cu 9.60 care nu a  intrat și nu a făcut o astfel de cerere a fost repartizat la un liceu mai slab decât cel pentru care a optat, iar unul cu 8.80 datorită faptului că a făcut o cere și i-a fost soluționată de inspectoratul școlar a intrat. Nu se poate așa ceva”, a mai spus Vasile Șalaru. 

Secretarul de stat a spus că totul a pornit de la o sesizare primită din județul Suceava, dar că după această sesizare verificările au fost extinse la nivel național. „La Suceava, inspectorul general și inspectorul adjunct nu au dat concurstul pe post. bineînțeles că nu-i voi mai propune ministrului Cîmpeanu pentru a continua activitatea la inspectoratul școlar județean. Vom diminua calificativele acolo unde găsim nereguli, iar dacă este vorba și de alte lucruri vom sesiza Parchetul General. Nu-mi face plăcere treaba asta, dar acolo unde se impune vom sesiza organele în drept”, a conchis Vasile Șalaru. 

Sorin Cîmpeanu: „Am avut semne de întrebare cu privire la situația de legalitate”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus pentru gândul că a sesizat neregulile de la admiterea la liceu cu ajutorul sistemului informatizat centralizat pe care Ministerul Educației îl are.

„Din sistem putem extrage anumite informații. Din momentul în care am observat că numărul cererilor de transfer este proncentual mai mare raportat la populația școlară a absolvenților de clasa a VIII-a am avut semne de întrebare cu privire la situația de legalitate. Era vorba de locuri rămase vacante, ceea ce la liceele bune nu prea rămân. Era vorba de gemeni sau tripleți cae puteau fi transferați, dar chiar și așa solicitarea trebuie să fie în cazul unei note mai mari decât la liceul unde se cerea transferul”, a spus ministrul. Cîmpeanu a declarat că dacă suspiciunile se vor dovedi adevărate celor vinovați li se vor desface contractele de muncă. 

Care au fost rezultatele de la admiterea computerizată

Rezultatele admiterii computerizate realizate de Ministerul Educației, în iulie 2015,  arată că liceul unde s-a intrat cu cea mai mare medie este Colegiul Național Frații Buzești din Craiova, unde ultima medie de admitere la specializarea Matematică -Informatică a fost 9.90. Locul al doilea în topul specializărilor îl ocupă tot Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova cu ultima medie de admitere 9.88 la profilul de Științe ale Naturii. Urmează Colegiul Național „Sfântul Sava” din Capitală, unde cea mai mică medie de admitere la specializarea Matematică-Informatică a fost 9.87. 

Cele mai multe medii de admitere au fost în intervalul 7 și 9. Situația mediilor de admitere este următoarea: medii de 10 – 180, medii între 9 și 10 – 28.979, medii între 8 și 9 – 28.149, medii între 7 și 8 – 25.119, medii între 6 și 7 – 21.703, medii între 5 și 6 – 13.857, medii mai mici de 5 – 8.698.

Cum se calculează media de admitere la liceu

Calculul mediei de admitere se face astfel: MA= (ABS+3 EN):4 (media de admitere este egală cu media generală de absolvire de la gimnaziu plus de trei ori media generală de la evaluarea națională, totul împărțit la patru)

Unde:  MA = media de admitere;  ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.

Admiterea în liceu s-a realizat  și în 2015 prin repartizare computerizată, conform rezultatelor obținute de elevi după susținerea probelor scrise de la Evaluarea Națională. Media de admitere în liceu se calculează ca medie ponderată între media de la Evaluarea Națională (75 la sută) și media notelor din gimnaziu (25 la sută). Pentru admiterea în liceu nu este necesară o medie minimă.

 

Citește și