Susținători ai organizațiilor Statul Islamic și Al-Qaeda care făceau propagandă și recrutare în România, prinși de SRI. Un tunisian și-a manifestat dorința de a deveni martir

Susținători ai organizațiilor Statul Islamic și Al-Qaeda care făceau propagandă și recrutare în România, prinși de SRI. Un tunisian și-a manifestat dorința de a deveni martir
Publicat: 04/04/2015, 10:41
Actualizat: 09/04/2019, 21:17

„În contextul măsurilor specifice întreprinse de către Serviciul Român de Informații, prin sentința nr. 933 din 02.04.2015, Curtea de Apel București a dispus declararea ca persoană indezirabilă în România a unui cetățean tunisian, pentru o perioadă de 10 ani. Urmare a monitorizării și a complexului de măsuri derulate de către SRI începând din anul 2013, s-a stabilit că cetățeanul tunisian, aflat în România în calitate de student, desfășura activități care, potrivit legii, constituie riscuri și amenințări la adresa securității naționale”, a anunțat, vineri, SRI.

Potrivit comunicatului, cetățeanul tunisian a parcurs „un proces accelerat de radicalizare, ca urmare a influenței unor conaționali cu opțiuni ideologice extremiste și prin accesarea sistematică în mediul online a unor materiale de propagandă în favoarea unor entități teroriste sau lideri ai acestora”.

Acesta a dezvoltat o atitudine de „susținere deschisă” față de o grupare teroristă, afișându-se în public cu însemnele organizației, manifestând inclusiv dorința de a deveni martir pentru cauza organizației menționate.

Conform SRI, riscurile de securitate au fost amplificate ca urmare a demersurilor constante de atragere de noi adepți (cetățeni străini și români) și de coagulare a unui grup, precum și radicalizarea și determinarea membrilor acestuia de a participa la acțiuni de luptă în favoarea unei grupări teroriste la care era afiliat ideologic.

Pe timpul șederii în România, cetățeanul tunisian a menținut legături cu membri ai unor organizații teroriste din alte țări.

Ca urmare a sentinței Curții de Apel București, cetățeanul tunisian a fost reținut și luat în custodie publică cu sprijinul MAI – Inspectoratul General pentru Imigrări, în vederea îndepărtării de pe teritoriul național.

Alți șase cetățeni străini au fost declarați indezirabili, pe 31 martie, de Curtea de Apel, dintre care cinci pentru o perioadă de șapte ani și unul pentru o perioadă de trei ani.

Grupul de cetățeni străini, aflați în România în calitate de reprezentanți ai unor societăți comerciale cu capital străin, a fost monitorizat de SRI începând cu anul 2013.

„În contextul măsurilor informativ-operative derulate de Serviciu, s-a stabilit că cei șase cetățeni străini desfășurau activități cu impact asupra intereselor de securitate națională, prezența și acțiunile acestora pe teritoriul statului român constituind riscuri și amenințări la adresa securității naționale”, precizează SRI.

„Membrii grupului, afiliați ideologiilor radicale promovate de organizațiile teroriste Statul Islamic și Al-Qaeda, au fost stabiliți în contact cu exponenți/susținători ai cauzei organizațiilor menționate și au desfășurat pe teritoriul României activități de propagandă islamică extremistă (de orientare jihadistă), radicalizare, recrutare ideologică, recrutare pentru pregătire religioasă/militară în zone de conflict afectate de fenomenul terorist”, se mai arată în comunicatul SRI.

Serviciul Român de Informații afirmă că riscurile la adresa securității naționale a României au fost amplificate de constituirea cetățenilor străini, „aflați în stadii avansate de radicalizare, într-un grup ermetic, pe considerente de natură jihadist – extremistă”.

Grupul a fost coordonat de către un lider care exercita asupra membrilor activități de îndoctrinare religioasă, specifice ideologiei organizațiilor teroriste Statul Islamic și Al-Qaeda.

Anterior și pe timpul șederii în România, cei șase au menținut și dezvoltat legături cu elemente teroriste aflate în exteriorul țării noastre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia