În primăvară, societatea edilitară Apă Canal a făcut verificări pe teren și a aflat că peste 400 de blocuri și scări de bloc din oraș sunt în această situație.
Verificările au continuat și în alte zone ale orașului, iar lista a crescut, ajungând la 650 de blocuri.
Nimeni nu a luat nicio măsură, chiar dacă apele din subsol pun în pericol structura de rezistență a imobilului, așa cum s-a întâmplat la blocul din centrul orașului Galați care anul trecut s-a scufundat cu câțiva centimetri în pământ.
„În urma verificărilor efectuate de personalul Departamentului Canalizare din cadrul APA CANAL S.A. Galați la blocurile din municipiul Galați, s-au constatat deficiențe majore în ceea ce privește funcționarea instalațiilor interioare de canalizare la numeroase asociații de proprietari. Aceste deficiențe conduc în primul rând la acumularea de ape uzate în subsolurile blocurilor și ulterior în tunelele tehnice, ceea ce poate conduce la afectarea stabilității construcțiilor/blocurilor din zonă și a tunelului tehnic, prin infiltrațiile de apă uzată produse în timp. Reamintim, în acest sens, situația similară constatată în anul 2018 la blocul B8 din Mazepa I”, au anunțat reprezentanții societății Apă Canal, prin intermediul unui comunicat de presă.
Specialiștii atrag atenția că infiltrațiile de ape uzate pun în pericol sănătatea locuitorilor.
„În al doilea rând, folosirea drept colector de canalizare a subsolurilor blocurilor și a tunelului tehnic în care sunt pozate rețelele de utilități (dintre care cea mai importanta este rețeaua de alimentare cu apă potabilă) contravine normativelor tehnice și igienico-sanitare în vigoare, generând un focar de infecții ce poate pune în pericol sănătatea populației. Nu în ultimul rând, aceste deficiențe conduc la uzura prematură a rețelelor purtătoare de fluid pozate în subsoluri și în tunelele tehnice”, au precizat cei de la Apă Canal.
Societatea Apă Canal a notificat autoritățile locale și asociațiile de proprietari pentru a face reparațiile necesare în regim de urgență.