Până la sfârșitul lunii octombrie 2017, la nivel național, s-au înregistrat 236 de cazuri în care polițiștii au fost agresați, fizic sau verbal, potrivit unui răspuns al IGPR, la solicitarea agenției de presă MEDIAFAX.
În două din aceste situații, polițiștii au murit. În alte situații, au suferit răni grave.
Cel mai recent caz în care un polițist a fost agresat în misiune și rănit grav este cel al agentului șef adjunct de poliție, Sfichi Dan Ciprian, în vârstă de 35 de ani, care lucrează în cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Suceava. Acesta a suferit un traumatism cranio-cerebral sever și răni tăiate la braț, după ce, luni dimineață, în timpul unor percheziții desfășurate într-un dosar de trafic de droguri, a fost atacat cu o sabie. Incidentul a avut loc în Rădăuți, la domiciliul uneia dintre persoanele vizate, iar polițistul a fost preluat cu un elicopter SMURD și transportat la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, starea lui fiind în continuare foarte gravă.
În luna septembrie 2017, un alt polițist, de data aceasta din Iași, a fost atacat și tăiat cu o sabie în zona capului. Agentul fusese solicitat la un caz în care un tânăr cu probleme psihice care și-a dat afară părintele din casă. Agresorul de 31 de ani, care refuza de mai mult timp să își ia tratamentul, era închis în baie, iar în momentul în care polițiștii au încercat să discute cu el, a ieșit din încăpere cu o sabie în mână și l-a lovit pe unul dintre agenți în zona capului. În timpul intervenției, pentru că bărbatul îi amenința cu sabia și încerca să îi lovească, unul dintre mascați l-a împușcat în zona picioarelor. Polițistul rănit a avut nevoie de îngrijiri medicale.
În luna iulie 2017, Sorin Vezeteu, în vârstă de 28 de ani, polițist la Transporturi Feroviare, a murit după ce a fost înjunghiat de mai multe ori de un tânăr de 24 de ani, în gara Burdujeni din Suceava.
Agresorul, Ion Beșa, din comuna Valea Moldovei, și-a recunoscut fapta imediat după comiterea ei și le-a spus polițiștilor de la fața locului că nu regretă nimic. Anchetatorii au precizat că bărbatul a mai fost condamnat de două ori în Spania pentru fapte comise cu violență, iar la scurt timp de la crimă, Beșa s-a spânzurat în penitenciarul în care era încarcerat.
Un caz celebru de agresiune este cel în care fostul deputat Cristian Boureanu a fost trimis în judecată pentru că a agresat un polițist de la Rutieră când a fost oprit pentru un control în trafic. Fostul parlamentar a stat în arest preventiv aproximativ două luni în urma incidentului.
La începutul anului 2017, șeful postului de poliție din localitatea maramureșeană Vișeu de Jos, Gheorghe Nistor, a fost găsit mort în sediul instituției. Principalii suspecți în acest caz sunt frații Ioan și Aurel Tomoioagă, care au fost trimiși în judecată în luna mai, fiind acuzați de crimă. În prezent, cei doi sunt arestați preventiv.
Polițist lovit cu sticla în cap, țintuit la pat de șapte ani
Cazul polițistului tăiat cu sabia, luni, la Rădăuți, și care în prezent se află în stare foarte gravă la spital, aduce aminte de un alt incident extem de grav, petrecut însă în 2010. Este vorba de agresiunea împotriva polițistului Codruț Oprea, care a fost lovit cu o sticlă în cap, iar în prezent este în stare vegetativă. Polițistul Codruț Oprea de la Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița a fost dus în comă de gradul IV la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală, în noaptea de 4 spre 5 septembrie 2010, după ce a fost lovit cu o sticlă în cap, într-un bar din Târgoviște, de George Daniel Uță, membru al grupării Ghenosu. După ce l-a lovit pe polițist, Uță a fugit de la locul faptei, ieșind pe un geam al unei toalete de restaurant din Târgoviște. El a fost prins în 5 septembrie 2010, într-un apartament din București, fiind ulterior arestat preventiv și acuzat de tentativă de omor.
Codruț Oprea a suferit două intervenții chirurgicale de mare risc pentru îndepărtarea hematomului de la nivelul creierului și pentru efectuarea unei decompresii cerebrale. În ciuda eforturilor medicale, starea lui este una precară, fiind acum țintuit la pat.
„Dulăul” de la Rutieră, ucis de afaceristul Abdullah Atas
Multe cazuri de agresiune a polițiștilor se înregistrează în trafic, vizați fiind agenții de la rutieră. Unul dintre cele mai grave cazuri s-a întâmplat în urmă cu doi ani, atunci când agentul Gheorghe Ionescu, poreclit de colegii săi „Dulăul”, a fost lovit cu mașina de către afaceristul turc Abdullah Atas, în timpul unei misiuni. Gheorghe Ionescu a fost internat cu multiple traumatisme, iar după trei săptămâni a murit în spital. Pe 20 iulie 2017, Abdullah Atas a fost condamnat, de către Tribunalul București, la 23 de ani și 6 luni de închisoare, fiind acuzat că a intrat intenționat cu mașina în polițistul Gheorghe Ionescu, iar acesta a decedat. Totodată, afaceristul trebuie să plătească despăgubiri de 400.000 de euro rudelor polițistului și peste 88.000 lei Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, cu titlu de daune materiale. Decizia instanței nu este însă definitivă.