Sute de copaci din zona Floreasca, culcați la pământ pentru un proiect imobiliar. Ce spune Primăria Capitalei

Publicat: 03 10. 2020, 13:28
Sute de copaci din zona Floreasca, culcați la pământ pentru un proiect imobiliar. Ce spune Primăria Capitalei / Foto: Captură Youtube.com HotNews.ro

Aproape 500 de arbori din Peninsula Floreasca din București, aflați pe un teren proprietate privată, sunt puși la pământ. Defrișările au început vineri, iar cei de la Primăria Capitalei au confirmat că instituția a emis avizul de defrișare pentru 467 de arbori, pe 1 octombrie 2020.

Adresa unde se fac defrișările este strada Intrarea Navigatorilor nr.15, unde va fi construit un cartier de blocuri de 2 etaje, One Peninsula.

Cei de la Primăria Capitalei au spus că au emis avizul de defrișare legal, iar cererea de defrișare a fost făcută anul trecut.

„Avizul este dat pentru 467 de copaci cu plantare în compensare a altor 2.000”

”În legătură cu solicitarea dvs va informăm următoarele: este vorba de un teren privat, în suprafață de 22 ha, deci nu de un spațiu public ( parc). Avizul este dat pentru 467 de copaci cu plantare în compensare a altor 2.000. Precizăm că proprietarul terenului a început demersurile pentru obținerea avizului încă de anul trecut. Avizul eliberat de Direcția de Mediu din cadrul PMB îndeplinește toate cerințele legale și are la baza avizele și acordurile emise de instituțiile abilitate. Ca urmare, întrucât au fost îndeplinite toate condițiile legale pentru emiterea avizului, neeliberarea acestuia de către PMB ar fi însemnat încălcarea legii”, se arată în răspunsul Primăriei Capitalei, oferit celor de la HotNews.ro.

Potrivit panoului de șantier, autorizația de construire a fost emisă în 25 august 2020, pentru un ansamblu rezidențial. Data de începere a lucrărilor este 21 septembrie 2020 și cea de finalizare, 20 martie 2023.

Ce spune Legea 70/2013

Pe PUG terenul pe care se construiește ansamblul de blocuri figura ca spațiu verde. Prin PUZ prin care edilul Sorin Oprescu a aprobat în 2013 autostrada suspendată, terenul a fost încadrat la categoria L – unde pot fi ridicate locuințe cu înălțime mică.

Legea 70/2013 prevede că „Schimbarea destinației terenurilor amenajate că spații verzi și/sau prevăzute că atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor aliniatului 1 sunt lovite de nulitate absolută”.

Pe de altă parte, aceeași lege prevede că : „Terenurile înscrise în cartea funciară că fiind în categoria curți-construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu”.