Sute de elevi de la un liceu clujean unde nu s-au încheiat reparațiile au fost repartizați la altă școală

Sute de elevi de la un liceu clujean unde nu s-au încheiat reparațiile au fost repartizați la altă școală

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Cluj, Ana Maria Danciu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că s-a optat pentru varianta de a-i muta pe toți elevii în același loc pentru a păstra unitatea școlii.

„În urma întâlnirii de miercuri, convocată de prefectul Gheorghe Ioan Vușcan cu conducerile ISJ Cluj, a Liceului «Mihai Eminescu» și ale altor școli din zonă, s-a decis ca cei aproape 800 de elevi de la Liceul «Mihai Eminescu» să înceapă anul școlar și să urmeze cursurile în altă școală, și anume la Colegiul Tehnic «Anghel Saligny», care este situat în apropiere. Ei vor învăța în două schimburi și pot să rămână acolo până la sfârșitul anului școlar, dacă este cazul. S-a optat pentru varianta de a-i aduna pe toți elevii și profesorii într-un singur loc pentru a se păstra unitatea școlii și a nu perturba și mai mult procesul de învățământ”, a spus Danciu.

Prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, declara, marți, după ce a inspectat stadiul lucrărilor la mai multe unități de învățământ din municipiu, că sălile de clasă de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” seamănă cu cele ale „unui grajd de CAP”.

„Dacă managerul de proiect zice că această sală, numită grajd de CAP de la Apahida, poate fi sală de clasă pentru copiii de la «Eminescu», eu spun nu. Uitați-vă, sălile sunt toate cu luminile suspendate, fără sobe, fără parchet. Ați dat parchetul jos și lambriurile. În aceste condiții nu poate începe școala aici. Elevii trebuie mutați la altă unitate de învățământ, chiar dacă vor învăța în două schimburi. Am convocat, miercuri dimineață, la ISJ Cluj, o întâlnire cu conducerea inspectoratului, cea a Liceului «Mihai Eminescu» și directori de la alte școli pentru a găsi o soluție”, spunea Vușcan.

Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Cluj-Napoca a intrat în luna iunie într-un proces de reabilitare printr-un proiect cu fonduri europene contractat de Primăria Cluj-Napoca în valoare de peste 12 milioane de lei, lucrările urmând să fie finalizate în 15 mai 2016.

În momentul de față, un corp de clădire în care funcționează liceul nu are acoperiș, iar apa de ploaie a ajuns până la subsol, afectând și mobilierul școlar, în timp ce în curtea unității sunt săpături și mormane de moloz în mai multe locuri, precum și de resturi de lemne.

La rândul său, directorul Liceului „Mihai Eminescu”, Simona Dobrescu, spunea că firmele care au câștigat lucrarea se angajaseră să folosească peste o sută de muncitori dar, în realitate, pe șantier erau maximum zece.

„După aproximativ o lună, după ce am văzut că lucrările nu înaintează, am făcut o adresă oficială celor trei patroni ai firmelor care au câștigat proiectul, prin care am spus că am nevoie de 20 de săli de clasă la 1 septembrie pentru a ne desfășura activitatea în condiții normale. Mi s-a atras atenția de către managerul de proiect din primărie că nu am dreptul să comunic oficial cu firmele. Acest lucru poate să-l facă doar primăria. Drept urmare, am făcut adrese în scris către primărie”, afirma Dobrescu.

Potrivit acesteia, deși în fiecare săptămână se întrunea un comandament de lucru pentru analizarea stadiului șantierului, lucrările nu au continuat în ritmul care să permită începerea școlii la termen.

De asemenea, managerul de proiect din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Câmpean, spunea că va cere constructorilor să urgenteze lucrările.

Peste 120 de obiective de învățământ din județul Cluj nu au primit autorizație sanitară de funcționare pentru anul școlar 2015-2016, în principal pentru lipsa apei curente și a apei potabile, dar și pentru clădiri degradate, mobilier degradat, iluminat insuficient sau lipsa gardului.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, declara la sfârșitul lunii august, la Colegiul Prefectural, că, în total, în județul Cluj sunt înregistrate 678 obiective de învățământ, din care 388 în mediul urban și 290 în mediul rural.

„În anul școlar 2015/2016, vor funcționa în județul Cluj 212 unități cu personalitate juridică și 189 structuri. Aceste unități de învățământ cuprind în total 678 de obiective, din care 388 în mediul urban și 290 în mediul rural. Dintre acestea, 558 de obiective (82%) sunt autorizate sanitar, iar 120 de obiective (18%) sunt neautorizate, principalele motive ale neautorizării unităților de învățământ fiind legate de lipsa apei curente și a celei potabile, clădiri degradate, mobilier degradat, iluminat insuficient, curte neamenajată, lipsă gard. Anul școlar trecut procentul obiectivelor de învățământ autorizate a fost de 80,6%”, spunea Cuibus.

Potrivit acestuia, „obiective” înseamnă școli, grădinițe, școli cuplate cu grădinițe, licee, colegii, seminarii, grupuri școlare, școli profesionale, internate, cantine, ateliere de practică profesională, spălătorii, săli de sport, cluburi școlare.

„În mediul urban sunt 388 de obiective din care 381 (98,2%) autorizate sanitar și doar 7 (1,8 %) sunt fără autorizație sanitară, iar în mediul rural din 289 obiective, dispun de autorizație sanitară 176 (61 %), iar fără autorizație sanitară sunt în evidență 113 unități (39 %)”, preciza șeful ISJ Cluj.

În județul Cluj vor preda în anul școlar 2015-2016, în învățământul preuniversitar, 7.391 cadre didactice, fiind înregistrați peste 92.000 de elevi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Taxă nouă pentru cei care stau la bloc. A izbucnit un scandal de proporții: E...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal