Sute de etnici maghiari au participat la un marș desfășurat la Cluj de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Publicat: 15 03. 2015, 12:24

Participanții la marș s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 11.00, în fața Institutului Teologic Protestant, din Cluj, având asupra lor steaguri ale Ungariei, steaguri secuiești și ale Transilvaniei, dar și un steag tricolor al României.

Pe traseu, ei intonează cântece din timpul Revoluției din 1848, câțiva dintre manifestanți fiind îmbrăcați în constume populare maghiare.

Mai mulți reprezentanți ai Organizației Tinerilor din cele 64 de Comitate, considerată extremistă, au fost scoși din mulțime de către forțele de ordine, pentru a nu perturba desfășurarea manifestării, aceștia fiind recuoscuți întrucât aveau asupra lor însemne specifice și steaguri ale asociației.

Printre participanții la marș se numără președintele interimar al Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, viceprimarul Clujului Horvath Anna, senatorul Laszlo Attila, consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, precum și consilieri locali UDMR.

Participanții la marș vor asista, începând cu ora 12,30, la o slujbă religioasă oficiată în Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail”, după care, de la ora 14.00, va avea loc ceremonia de depunere a coroanelor de flori la plăcuța amplasată în memoria poetului revoluționar Petofi Sandor pe clădirea fostului hotel Biasini, de pe str. Avram Iancu.

La depunerea de coroane de flori vor fi prezente oficialități locale, care vor ține discursuri, dar și consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos.

Tot duminică, de la ora 15.00, la Cluj-Napoca va avea loc Marșul Memorial „Avram Iancu”, organizat de Noua Dreaptă, la care sunt așteptate peste 300 de persoane din întreaga țară, dar și din Republica Moldova.

Acestea se vor aduna în Piața Mihai Viteazu, după care vor pleca în marș pe traseul str. Regele Ferdinand – Piața Unirii – B-dul Eroilor – Piața Avram Iancu, iar la final reprezentanți Noii Drepte vor ține discursuri. Pe parcursul manifestării va fi arborat un steag tricolor de mari dimensiuni.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, în majoritatea localităților din Transilvania, fiind comemorați eroii din timpul Revoluției Ungare de la 1848-1849.

Anul trecut, peste 10.000 de persoane au participat, la Târgu Secuiesc (Covasna), la manifestările de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat călare alături de președintele Consiliului Județean Covsna, Tamas Sandor.

Și la Sfântu Gheorghe, peste 10.000 de persoane au participat la manifestări, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt spunând atunci că maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei în obținerea autonomiei.

La Oradea, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită de peste o mie de persoane, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declarând acolo că „libertatea unei minorități e fragilă” și că „dușmanii libertății maghiarilor nu au dispărut”, astfel că aceștia trebuie să lupte pentru fiecare clasă cu predare în maghiară, pentru plăcuțele bilingve sau instituțiile de cultură.

La Cluj-Napoca, peste 1.000 de persoane au participat la o ceremonie care a inclus discursuri și depuneri de coroane de flori și la care primarul municipiului, Emil Boc, i-a salutat în limba maghiară pe cei prezenți.