Prima pagină » Știri » Sute de imigranți morți în largul Libiei, după răsturnarea a două ambarcațiuni

Sute de imigranți morți în largul Libiei, după răsturnarea a două ambarcațiuni

Sute de imigranți morți în largul Libiei, după răsturnarea a două ambarcațiuni
Sute de persoane ar fi murit joi, după ce două ambarcațiuni la bordul cărora se aflau până la 500 de imigranți s-au răsturnat în largul coastelor orașului libian Zuwara, potrivit unor locuitori și oficiali, relatează BBC News.online.

Prima ambarcațiune, care a a cerut ajutor joi, avea aproape 50 de persoane la bord.

A doua ambarcațiune, înțesată de oameni și care s-a scufundat ulterior, avea aproximativ 400 de pasageri.

Ofciali libieni au anunțat că aproximativ 201 persoane au fost salvate de către Paza de Coastă libiană, însă mulți oameni ar fi rămas blocați în cala ambarcațiunii care s-a scufundat.

Un centru de detenție pentru imigranți ilegali de la Sabratha, la vest de Tripoli, a primit 147 de persoane, a declarat un oficial pentru Reuters.

Cel puțin 100 de cadavre au fost aduse la un spital de la Zuwara, tot la vest de Tripoli, a declarat un locuitor pentru BBC.

Între victime se află imigranți din Siria, Bangladesh și din mai multe țări subsahariene, a declarat acest locuitor, o informație pe care BBC precizează că nu a putut să o verifice din alte surse.

Aproximativ 2.400 de imigranți au murit anul acesta încercând să traverseze Mediterana către Europa, potrivit ONU.

Alte peste 100.000 de persoane au reușit să ajungă în Italia, iar alte aproximativ 160.000 au traversat marea în Grecia.

Cadavrele a cel puțin 51 de persoane au fost găsite în cala unei ambarcațiuni, miercuri, în largul coastelor libiene.

Corpurile au fost luate de la bord de către o navă a Pazei de Coastă suedeze, care a salvat peste 400 de supraviețuitori – între cei cel puțin 3.000 de imigranți salvați numai miercuri pe mare.

Nava suedeză, Poseidon, a andocat în portul Palermo (Sicilia) joi.

Aproximativ 4.400 de imigranți au fost salvați de la bordul unor ambarcațini în largul coastelor Libiei sâmbătă, într-una dintre cele mai mari operațiuni de salvare pe mare organizate până în prezent.

Mulți dintre oamenii care încearcă să traverseze Mediterana fug din calea unor conflicte sau de persecuție și pornesc la acest drum periculos pe mare din Libia, la bordul unor ambarcațiuni, exploatați de traficanți de persoane. Libia, în care există două guverne de un an, este devastată de un conflict intern între mai multe miliții rivale.

Paza de Coastă libiană are o capacitate limitată, care nu-i permite să organizeze misiuni de salvare de amploare pe mare, potrivit unui corespondent BBC de la Tunis.

Pe de altă parte, poliția austriacă a anunțat că speră să stabilească cât mai curând câte persoane au murit într-un TIR parcat în apropiere de frontiera cu Ungaria. Autoritățile bănuiesc că este vorba despre 50 de persoane, aproape sigur imigranți.

Problema afluxului de imigranți către Europa – pe rute terestre – a fost abordată joi la un summit, la Viena.

Ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz a insistat asupra necesității unui acord, în contextul în care un număr uriaș de imigranți se îndreaptă către UE prin Balcanii de Vest.

El a subliniat că „întreaga idee a unei Uniuni Europene fără frontiere interne este în pericol” dacă frontierele externe ale blocului nu sunt securizate.

Citește și