Prima pagină » Știri » Sute de mineri continuă protestele și luni, în faţa sediului Complexului Energetic Hunedoara: „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea” / Cei de la Mina Lupeni, blocați în subteran, amenință că vor intra în greva foamei

Sute de mineri continuă protestele și luni, în faţa sediului Complexului Energetic Hunedoara: „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea” / Cei de la Mina Lupeni, blocați în subteran, amenință că vor intra în greva foamei

Sute de mineri continuă protestele și luni, în faţa sediului Complexului Energetic Hunedoara: „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea” / Cei de la Mina Lupeni, blocați în subteran, amenință că vor intra în greva foamei

Sute de mineri care lucrează la minele Lonea și Livezei protestează în cursul dimineții de luni, 22 februarie, în fața sediului Complexului Energetic Hunedoara (CEH) unde îşi cer drepturile salariale restante.

La Mina Lupeni continuă și mișcarea celor aproximativ 60 de mineri care s-au blocat în subteran, aceștia amenințând că vor intra în greva foamei dacă negocierile care au loc astăzi între liderii de sindidcat și ministrul Energiei şi ministrul Muncii nu vor avea rezultatele dorite.

Minerii își cer drepturile salariale restante, respectiv salariile pentru luna ianuarie, care nu le-au fost plătite încă, tichetele de masă restante de 10 luni, decontarea transportului restantă de 11 luni, dar și decontarea încălziriii.

Oamenii nemulțumiți de condițiile de muncă își scandează nemulțumirile și cererile.

Minerii continuă protestele și luni: „Banii mei munciţi cu greu, n-am văzut măcar un leu”

„Demisia”, „Hoţii”, „Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, „Nu cedăm”, „Azi în Hunedoara, mâine în toată ţara”, „Banii mei munciţi cu greu, n-am văzut măcar un leu”, scandează minerii.

De asemenea, aceștia sunt îngrijorați în privința situației lor după cele trei luni în care salariile le sunt asigurate printr-o ordonanță de urgență, după cum a anunțat recent premierul Florin Cîțu.

Totodată, la Termocentrala Mintia, unde activitatea a fost oprită de câteva zile din cauza lipsei de cărbune, mai mulți energeticieni s-au adunat.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut recent că la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este nevoie de „o soluție pe termen lung”, întrucât instituția aflată în insolvență din 2019 are datorii mari către terți și trebuie să restituie și un ajutor de stat despre care organismele europene au constatat că a fost acordat ilegal.

Peste 500 de mineri și localnici au participat duminică după-amiază la un marș de protest la Lupeni, pentru a-și arăta susținerea față de minerii autoblocați în subteran, dar și pentru a-și exprima nemulțumireae față de situația în care se află.

Președintele executiv al Sindicatului Muntele a declarat că delegația administrației și a sindicatelor miniere din Valea Jiului are programate luni noi runde de negocieri la Ministerul Energiei și la Ministerul Muncii, cu scopul de a reglementa anumite aspecte tehnice legate de ordonanța adoptată de Guvern privind plata salariilor minerilor din fondurile Ministerul Muncii, prin intermediul AJOFM.

 

Citește și