Sute de persoane protestează față de eutanasierea câinilor fără stăpân, în Capitală
Oamenii s-au adunat în Piața Victoriei, la sediul Guvernului, cu pancarte cu mesaje împotriva eutanasierii, dar și cu candele aprinse. Unii dintre ei au venit și cu animalele de companie în lesă, atât căței de rasă, cât și comunitari care au fost adoptați.
La manifestație sunt prezenți membri ai unor ONG-uri din Râmnicu Vîlcea, Pitești, Ploiești și Cluj – Napoca, precum și cetățeni străini.
Pe pancartele lor se pot vedea mesaje precum „Europe against killing of Romanian Stray Dogs” (Europa este împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân din România), „Stop crimei, vrem sterilizarea și ciparea tuturor cîinilor cu stăpân și pedepsirea abandonului”, „Viața în adăpost nu este viață”, „Adăposturile primăriei sunt lagăre de exterminare” și „Adoptă și tu un câine”.
Oamenii spun că fac un apel pentru adopția în masă și sterilizarea câinilor fără stăpân și scandează „Unți salvăm, viața apărăm”, „Vrem soluții, nu masacru” și „Dacă suntem lași, nu scăpăm de ucigași”.
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei anunța, în 20 februarie, că au fost eutanasiați 187 de câini din adăposturi, după 100 de zile în care aceștia n-au fost revendicați sau adoptați.
„Gândiți-vă că am avut săptămâna trecută 35 – 40 de adopții și zile în care nu a fost adoptat niciun câine, în raport cu un minim de 90 de câini pe care autoritatea îi prinde într-o zi”, a spus atunci Răzvan Băncescu, coordonatorul de proiect al ASPA.
Și alte municipalități din țară au anunțat începerea sau intenția de a începe eutanasierea câinilor din adăposturi care nu sunt revendicați sau adoptați în termenul legal de 14 zile lucrătoare.
Legea nr. 258/2013, adoptată de Camera Deputaților în 10 septembrie 2013, stabilește, printre altele, posibilitatea eutanasierii câinilor din adăposturile publice, dacă aceștia nu sunt revendicați sau adoptați, după un termen de 14 zile lucrătoare.
„La expirarea acestui termen, câinii nerevendicați sau neadoptați vor fi eutanasiați, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacitățile de cazare și disponibilitățile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat”, potrivit Legii nr. 258/2013.
Câinii fără stăpân prinși și duși în adăposturile publice pot fi revendicați, în cazul în care au fost pierduți de stăpân, adoptați direct sau la distanță. Adopția la distanță presupune menținerea câinelui în adăpost pe cheltuiala adoptatorului.
(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)