SUTE de protestatari kurzi au intrat cu forța în Parlamentul European. Europarlamentar PSD: „Au rupt barajul de Securitate, ceea ce este absolut fără precedent”

Publicat: 07/10/2014, 15:17
Actualizat: 03/09/2019, 02:04

Forțele de ordine din PE ar fi fost agresate, a scris europarlamentarul Cristian Preda pe pagina de Facebook. Europarlamentarul PSD, Victor Boștinaru, afirmă că nu au fost violențe și critică slăbiciunea forțelor de securitate din Parlamentul European.

„Este vorba de un protest organizat un grup de kurzi, în special grupul se situase pe esplanada din fața pieței Luxemburg, după care un număr relativ important, câteva zeci, poate până la o sută de oameni au rupt barajul de Securitate, ceea ce este absolut fără precedent și aș zice și intolerabil, pentru că trăim într-o zonă în care problemele de Securitate și risc terorist sunt foarte mari. Au pătruns la etajul trei al Parlamentului, cu drapele și cu scandări, care făceau referire la orașul asediat și pe cale de a fi ocupat de statul Islamic”, a declarat pentru gândul europarlamentarul PSD, Victor Boștinaru.

Europarlamentarul PSD, Victor Boștinaru, afirmă că nu s-au întâmplat în niciun moment violențe în Parlament, atrăgând atenția asupra slăbiciunii serviciilor de securitate.

„Am trecut de trei ori pe lângă ei. Nu au fost probleme de violențe. Pe de altă parte, dincolo de faptul că a fost o intolerabilă slăbiciune a serviciilor de securitate la Parlamentul European, este un mesaj de disperare a populației kurde care se teme de un măcel din partea statului Islamic. A fost o atmosferă mai dramatică din cauza grozăviilor produse de statul Islamic, care este o amenințare nu doar pentru statele îndepărtate, ci poate fi și pentru clădirile noastre de oțel și sticlă. „, a adăugat el.

Europarlamentara PNL, Renate Weber, consideră „problematica” atitudinea europarlamentarilor europeni, dar și a forțelor de ordine.

„Când am întrebat ce s-a întâmplat mi s-a spus de unii care lucrează în Parlament că a fost o pătrundere foarte violentă în Parlament. Nu au venit invitați, se pare că s-au spart niște geamuri, a fost o pătrundere așa în forță. Ce mi s-a părut chiar problematic este că erau membri ai Parlamentului prezenți la acea demonstrație ad-hoc care aplaudau. Mi se pare inadmisibil pentru că chiar dacă vrei să susții o anumită cauză este și cum această cauză ajunge la public. Era o încurajare pentru viitor la folosirea violenței. Forțele de securitate au fost depășite de situație, ele sunt pregătite doar pentru oameni ultra-civilizați. Cei care acceptă să fie supuși controlului de Securitate. Dacă un grup mai mare intră și busculează intră și trece fără probleme. A fost întotdeauna situația asta. Niciun președinte al Parlamentului nu a fost în stare să rezolve această problemă. Ei ne controlează pe noi, asistenți, familia, altfel nu sunt în stare să facă față. Înțeleg că au fost scoși de forțele de poliție belgiene, erau vreo 200 de polițiști”, a declarat pentru gândul Renate Weber.

Foto: cont de Twitter Michel Reimonm, europarlamentar austriac

Jihadiștii din cadrul grupării Stat Islamic (SI) au luat sub control trei cartiere în estul Kobane

Circa 150 de protestatri kurzi protestau la ora 12:30 (ora 13:30 ora României) și într-o piață din apropierea Parlamentului European. Ieri au manifestat pe aeroportul din Bruxelles.

Protestatarii kurzi au ieșit, luni, în semn de protest pe străzile din mai multe orașe europene, precum Roma, Londra, Viena sau Cologne.

Jihadiștii din cadrul grupării Stat Islamic (SI) au luat sub control trei cartiere în estul Kobane, un oraș sirian kurd strategic, situat la frontiera cu Turcia, pe care încearcă să-l cucerească de trei săptămâni, a anunțat un ONG, citat de AFP.

„Ei au ocupat cartierul industrial, Maqtala al-Jadida și Kani Arabane, în estul Kobane, după lupte violente împotriva Unităților de protecție a poporului (YPG)”, mai slab înarmate și echipate, a anunțat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Foto: cont de Twitter Michel Reimonm, europarlamentar austriac

Kurzii din Turcia au denunțat în repetate rânduri lipsa de reacție a autorităților turce în apărarea orașului. Ciocniri între kurzii turci, refugiații sirieni și forțele de securitate turce au avut loc în ultimele două zile în regiune.

Coaliția internațională condusă de Statele Unite a desfășurat raiduri aeriene asupra pozițiilor controlate de SI în regiune, în condițiile în care Kobane, al treilea oraș kurd ca mărime din Siria, se află de aproape trei săptămâni sub asediul islamiștilor radicali.

Luptele violente din jurul orașul au determinat peste 160.000 de sirieni, majoritatea kurzi, să-și abandoneze locuințele și să se refugieze în Turcia. Dacă vor reuși să preia controlul definitiv asupra orașului Kobane, cunoscut și sub numele de Ain Al-Arab, combatanții din gruparea Stat Islamic își vor asigura controlul integral asupra unei părți importante a teritoriului de la frontiera turco-siriană.

Autoritățile turce au promis săptămâna trecută că vor face tot ceea ce se poate pentru a preveni cucerirea orașului Kobane de către SI, iar Parlamentul de la Ankara a aprobat ulterior participarea Turciei la operațiuni militare împotriva pozițiilor deținute de SI în Irak și Siria.

Anna Primac, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?