Sute de revoluționari i-au comemorat pe eroii din decembrie 1989 la Universitate
Evenimentul, organizat de Asociația „21 Decembrie 1989”, a început de la primele ore luni dimineață, la Cimitirul Eroii Revoluției din Capitală, acolo unde sute de persoane au participat la o ceremonie de comemorare a eroilor căzuți în lupta împotriva comunismului.
Sute de revoluționariau participat la momentul solemn de depunere a coroanelor de la Cimitirul Eroii Revoluției.
Doamna Băncilă a venit în fiecare an. Ea își plânge băiatul pe care l-a pierdut la doar 21 de ani și se prezintă ca fiind „mama lui Șerban Bogdan Stan, împușcat la televiziune, în spatele blocului”. „Moartea a venit de sus din televiziune pentru băiatul meu. Copilul meu a avut «onoarea» să fie omorât de unul dintre ei, de-ai lor din Armată”, spune femeia.
Pentru nenorocirea care i s-a întâmplat acum 26 de ani, îi consideră direct vinovați pentru moartea băiatului ei pe cei care au preluat puterea imediat după căderea regimului comunist și care spunea ea din sediul Televiziunii Române chemau tinerii la luptă.
Prezent și el la Cimitirul Eroii Revoluției, în rândul revoluționarilor, spre nemulțumirea participanților, Petre Roman i-a dat o explicație femeii îndurerate. „Forțele de represiune au reprimat pentru că așa era ordinul celui care azi nu mai este. Dar așa era ordinul care a însemnat o crimă împotriva poporului român”, a spus Petre Roman.
La 26 ani de la Revoluție, reprezentanții Asociației „21 decembrie 1989” condamnă închiderea dosarului și se declară „mâhniți și înfrânți”.
„Cu toții suntem înfrânți, a fost un eveniment groaznic acum trei luni. Sper că nu va dura mai mult de șase săptămâni până ce Înalta Curte de Casație și Justiție va da decizia corectă, iar cei care și-au permis să închidă dosarul, mai exact Ion Vasilache și prim-procurorul României Tiberiu Nițu, vor vedea că avem dreptate”, a declarat Teodor Mărieș, președintele asociației.
La orele prânzului, revoluționarii au depus coroane la Universitate, în prezența fanfarei militare și a zecilor de trecători curioși care s-au oprit să facă fotografii.
Revoluționarii prezenți și-au amintit momentele prin care au trecut în urmă cu mai bine de un sfert de veac și au spus cu tristețe că România de azi nu este cea pentru care au ieșit în stradă și pentru care au luptat.
„Au venit neocomuniștii și au distrus toată industria – atât pe cea grea, cât și pe cea ușoară. În prezent nu mai există locuri de muncă pentru cei tineri. Eu nu pentru asta am ieșit în stradă atunci, nu pentru ca fiii mei, cei trei copii ai mei, să trebuiască să muncească în Germania, iar cel mic, de 14 ani, să nu aibă niciun viitor în țara lui. Și cei din Colectiv au murit tot din cauza acestor incompetenți”, a spus Mihai Berbecaru, secretarul general al Sindicatului Revoluționarilor 1989.
După mai bine de trei ore în care au participat la evenimentele de comemorare, ziua s-a încheiat pentru revoluționari la sediul asociației.