Prima pagină » Știri » Sute de români s-au lăsat păcăliți de un joc „de tip Caritas”

Sute de români s-au lăsat păcăliți de un joc „de tip Caritas”

Sute de români s-au lăsat păcăliți de un joc
Sute de români au fost victimele unei inginerii financiare "de tip Caritas". Cel puțin 400 de cetățeni din mai multe județe au plătit, în avans, o "taxă de înscriere", plus 5% din valoarea creditului pe care doreau să-l obțină, dar niciunul dintre ei nu a beneficiat de creditul respectiv.

„Vom avea nevoie de prima taxă lunară. Nu folosim dobânzi, nici rate, doar taxe și comisioane. (V-ați făcut un calcul, cam ce sumă v-ar interesa?) 10. 000. Avem varianta cu cinci ani sau șapte ani”, ar fi declarat reprezentanții unei firme, în cadrul întâlnirii cu românii care doreau un împrumut.

Consultanții îi mint pe oameni că vor primi suma dorită în maximum o lună. Clienții trebuie să furnizeze adeverința de salariat, factura la utilități și copii după documente personale, informează Digi24.ro. De asemenea, ei trebuie să achite o taxă, de până la 400 de lei, în funcție de valoarea creditului pe care îl solicită, plus 5% din valoarea împrumutului.

Una dintre victimele escrocheriei a așteptat două luni să primească un credit și în cele din urmă a cerut banii înapoi. „Le-am zis că vreau să mă retrag: doamnă, vreau banii pe care i-am depus că m-am lămurit. Și mi-a zis că trebuie să fac o cerere, altă șmecherie, și atunci mi-am dat seama că e hoție pe față. Faceți o cerere ca să retrageți banii”, a spus L.C., unul dintre păgubiți. Potrivit sursei citate, în aceeași situație sunt alți peste 400 de oameni din Moldova.

„Nu ne-au dat niciun ban și le dăm banii înainte, exact ca la Caritas”, a declarat un alt păgubit. La rândul său, Alin Năstase, comisar șef al CJPC Bacău, a declarat: „Au fost transmise către instanțele de judecată privind două posibile clauze abuzive. S-a transmis documentația și către poliție”.

Firma care promitea credite avantajoase a fost deschisă în decembrie 2014 și are autorizația de funcționare până la vară. Totodată, în adresa din acte, la Cluj, nu există nicio firmă. Pe strada Piteștilor, numărul 13, figurează firma înregistrată la Registrul Comerțului, dar locatarii acestui imobil nici măcar nu au auzit de această societate. Inspectorii OPC au trimis un raport și către BNR pentru verificări. Pentru moment, firma a fost amendată cu 15.000 de lei pentru clauze abuzive, informează autoritățile.

Autor
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele