Sute de tineri au plantat 11 hectare de pădure în doar trei ore. „Se pot face lucruri extraordinare și avem cu cine”

Publicat: 20 03. 2016, 08:50
Actualizat: 20 03. 2016, 11:53

Pădurea Transilvania 3.0, proiect al asociației Tășuleasa, s-a bucurat de un real succes. În doar trei ore a luat naștere o pădure nouă, mii de puieți de salcâm, gorun, paltin și pin fiind plantați.

„Sunt foarte încântat, 1500 de oameni în mai puțin de trei ore au plantat 11 ha de pădure, cred că e un record, așa bine nu ne-am organizat niciodată până acum și asta și datorită faptului că s-au organizat foarte bine oamenii aici pentru a ne primi, deci asta a fost foarte bine. Mă bucur că avem parteneri cu care să lucrăm. Au venit 1500 de oameni din 79 de localități din țară, din 21 de județe, deci jumătate din țară a fost reprezentată aici, majoritatea fiind din Bistrița- Năsăud și Cluj. Media de vârstă a fost de 23,14 ani, deci tineri dornici de implicare. Mă bucur foarte tare că este interes pentru acțiunile astea. 535 de oameni s-au înscris în primele 24 de ore după ce am dat anunțul, deci este un rezultat de care nu avem cum să nu ținem cont”, a declarat Alin Uhlmann-Ușeriu,  președintele Asociației Tășuleasa Social.

„Se pot face lucruri extraordinare și avem cu cine, este un pas important către o dezvoltare a aptitudinilor, e educație civică ce s-a întâmplat astăzi aici, nu este vorba numai de mediu, e mult, mult mai mult și în continuare faptele trebuie să vorbească”, a concluzionat președintele Asociației Tășuleasa Social.


 
În ultimii ani tot mai multe comune din zona de câmpie a județului au investit în extinderea suprafețelor împădurite, Sânmihaiu de Câmpie și-a mărit suprafața împădurită cu 50 ha în ultimii 6 ani și continuarea acestor lucrări este o prioritate.

„Avem ca și comună 450 de ha de pădure, iar în ultimii 6 ani am reușit să mai plantăm în jur de 50 de ha, cu tot cu acțiunea de astăzi. Pot să vă spun că printr-un proiect de împădurire pentru o suprafață de vreo 10 ha se investesc în jur de 200 000 de lei, asta ca să vă dați seama câtă importanță are o astfel de acțiune de voluntariat, scad costurile foarte mult. Cade în sarcina Primăriei și a Consiliului Local întreținerea acestor plantări și continuarea acțiunilor de împădurire a terenurilor degradate. În 2 iunie vom mai planta 2 sau 3 ha, mai avem și un proiect pe Ministerul Mediului pentru 9,5 ha, facem eforturi pentru a mări suprafețele de pădure pentru binele copiilor și a nepoților noștri, nu putem să continuăm numai să tăiem, trebuie să punem ceva în loc”, spune Ioan Mate, primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie.

„A fost o acțiune foarte faină, mi-a plăcut tare mult. Ne-am mișcat repede și am făcut o treabă bună. A fost o provocare, dar 40.000 de puieți împărțiți la 1500 de persoane nu a dat așa mult. Ca toată lumea de aici și eu vreau să fac ceva, să fac mișcare, mai ales că stau în oraș, să particip la ceva util, să las ceva în urma mea. I-am făcut și pe alții curioși după acțiunea la care am participat anul trecut, iar în acest an am venit cu gașca, puțină muncă, puțină distracție, o zi petrecută cu folos într-un mod plăcut”, a declarat Daniel, un bistrițean care a participat azi la cea de-a doua acțiune de împădurire ca voluntar al Asociației Tășuleasa, scrie observatorulbn.ro.