Prima pagină » Știri » Sute de traficanți de persoane și de migranți au fost trimiși în judecată în cinci luni

Sute de traficanți de persoane și de migranți au fost trimiși în judecată în cinci luni

Sute de traficanți de persoane și de migranți au fost trimiși în judecată în cinci luni
Aproape 300 de inculpați cercetați în dosare privind 652 de fapte de trafic de persoane și de migranți au fost trimiși în judecată în primele cinci luni ale anului, iar pentru 31 de grupări infracționale, formate din 187 de membri, au fost deschise dosare de cercetare, pentru aceleași fapte.

Potrivit Poliției Române, în perioada ianuarie-mai au fost efectuate 97 de acțiuni care au vizat destructurarea grupărilor infracționale organizate, specializate în trafic de persoane și de migranți.

În dosarele penale deschise în urma acțiunilor au fost trimise în judecată 276 de persoane, pentru comiterea a 652 de infracțiuni de trafic de persoane, de minori, infracțiuni conexe, precum și de trafic de migranți. Dintre cele 276 de persoane cercetate, 187 au fost reținute sau arestate.

Polițiștii au desfășurat activități de cercetare penală și investigare în cadrul dosarelor penale instrumentate sub coordonarea procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, fiind emise 2.091 ordonanțe de delegare, din care 1.859 au fost finalizate.

De asemenea, în cele cinci luni, polițiștii au destructurat 31 de grupări infracționale, formate din 187 de membri, a arătat Poliția Română, într-un comunicat de presă transmis sâmbătă agenției MEDIAFAX.

Anchetatorii au instituit sechestre asigurătorii și au indisponibilizat peste 90.000 de lei, aproape 60.000 de euro (dintre care 17.000 de euro transformați din alte valute), 2.050 de dolari, jumătate de kilogram de aur, 2,36 kilograme de argint, 16 imobile, 29 de autoturisme, trei arme de foc, precum și alte bunuri în valoare totală de 19.000 de lei, a precizat sursa citată.

Potrivit prevederilor legale, constituie infracțiune de trafic de persoane recrutarea, transportarea, transferarea, cazarea sau primirea unei persoane, prin amenințare, violență sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, fraudă ori înșelăciune, abuz de autoritate sau profitând de imposibilitatea acelei persoane de a se apăra sau de a-și exprima voința, ori prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase pentru obținerea consimțământului persoanei care are autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării acestei persoane. Persoanele care comit această faptă riscă o pedeapsă cu închisoare de la trei la 12 ani și interzicerea unor drepturi.

În vederea combaterii traficului de persoane și de migranți, Poliția Română cooperează cu instituțiile cu atribuții în domeniu, atât pe plan intern – prin Serviciul Român de Informații, Direcția de Informații și Protecție Internă, Poliția Română și Inspectoratul General pentru Imigrări -, cât și extern, cu țările de origine, tranzit și destinație a victimelor traficului sau a migranților ilegali, precum și cu formațiunile similare ale statelor membre Europol, Frontex sau Interpol.

Astfel, în 19 mai, polițiștii de la combaterea criminalității organizate și procurorii DIICOT, cu sprijinul Europol și Eurojust, au prins membrii unui grup infracțional suspectat de infracțiuni de proxenetism în Franța, al cărui lider execută în prezent o pedeapsă cu închisoarea, pentru tentativă de omor.

Anchetatorii au stabilit că, începând din 2012, membrii grupului infracțional ar fi determinat și înlesnit practicarea prostituției pentru 32 de tinere, de pe urma cărora au obținut aproximativ patru milioane de euro. Unii dintre membrii grupării se ocupau de racolarea clienților, postau anunțuri însoțite de fotografii ale tinerelor și administrau conturi pe site-uri de profil, accesibile în Franța.

Pentru prinderea membrilor grupării au fost făcute 56 de percheziții domiciliare, în București și județele Constanța, Tulcea și Argeș. În cadrul operațiunii, simultan au fost făcute percheziții și activități de cercetare în Franța. În urma perchezițiilor, polițiștii au găsit și ridicat 11.230 de euro, 33.900 de lei, 12 autoturisme, echipamente electronice și medii de stocare a datelor, 3.450 de bucăți de produse pirotehnice, droguri de risc și substanțe de tip etnobotanic.

În urma acestei acțiuni, șapte persoane au fost arestate preventiv, iar față de alte 11 s-a dispus măsura controlului judiciar.