SWISSLEAKS. Cine este românul cu peste 800 de milioane de dolari ascunși în Elveția
Marcel Adams, 94 de ani, și fiul său Sylvan, cel care îi administrează afacerile, și-au deschis în 2004 un cont secret la filiala elvețiană a băncii britanice HSBC. Contul, care în 2006 și 2007 a conținut 829 de milioane de dolari, era deschis în numele băncii Summit International, din Barbados, deținută tot de familia Adams, conform Radio Canada, care a lucrat în parteneriat cu ICIJ și Le Monde, în ancheta internațională denumită SwissLeaks, în care au fost consultate peste 60.000 de documente bancare secrete ale băncii HSBC, scurse de un fost angajat.
Sylvan Adams spune că acești bani au fost declarați autorităților canadiene și că au fost plătite taxele cuvenite, conform Radio Canada. Banca înființată de familia Adams în Barbados, în numele căreia era deschis contul din Elveția, avea marele avantaj de a beneficia și așa de taxe foarte scăzute în Barbados – între 0,25% și 2,5%, conform jurnaliștilor canadieni. Canada are un acord fiscal cu Barbados, astfel că este posibil ca taxele cuvenite pe banii din Elveția să fi fost plătite în Barbados.
Cine este Marcel Adams, fost Abramovici
Miliardarul canadian de 94 de ani s-a născut în 1920, la Piatra Neamț, în România și se numea Marcel Abramovici. Conform Academiei de Științe Exacte și Umaniste din Israel, el a evadat dintr-o închisoare unde era supus la muncă silnică, în 1944, pe când România era condusă efectiv de mareșalul Ion Antonescu. Adams a fugit în Israel, cu ajutorul Agenției Evreiești, și s-a stabilit la Pardes Hanna, lângă Haifa, luptând în războiul de Independență al Israelului.
Adams a plecat în Canada în 1951 și a muncit ca tăbăcar. Și-a făcut averea din proprietăți imobiliare, deținând în prezent multe clădiri din estul Canadei, printre care Galeries de la Capitale, din Quebec, cel mai mare mall din regiune. În prezent, el locuiește la Montreal, cu familia.
Marcel Adams nu a derulat afaceri în România, conform RISE Project. La Academia de Științe Exacte și Umaniste de la Ierusalim, Adams finanțează un fond de burse anual în valoare de 1 milion de dolari.
Filiala elvețiană a băncii britanice HSBC a găzduit conturi secrete care depășesc 100 de miliarde de dolari, până în 2007, care aparțin unor vedete, persoane publice, diplomați și judecători, dar și unor traficanți de arme, intermediari ai dictatorilor din lumea a treia și ai altor infractori. Banca din Elveția îi încuraja pe aceștia să își ascundă banii de autoritățile din țările lor, pentru a scăpa de taxe sau de rigorile justiției. 219 persoane și firme din România sau cu legături cu țara noastră au depus peste 1,3 miliarde de dolari la banca elvețiană, începând cu 1974 până în 2007, printre aceștia numărându-se și foști sau actuali politicieni. Cel mai mare cont românesc de la banca elvețiană conține peste 800 de milioane de dolari.
Românii care au deținut conturi secrete la HSBC sunt Viorel Hrebenciuc, Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, Daniela Florentina Ganea, soția fostului ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu, și oamenii de afaceri Vladimir Cohn, Jean Valvis, Sorin Crețeanu și Gabriel Hanganu.