Prima pagină » Știri » SWISSLEAKS. Viorel Hrebenciuc, pe lista românilor care și-au ascuns banii în Elveția

SWISSLEAKS. Viorel Hrebenciuc, pe lista românilor care și-au ascuns banii în Elveția

Viorel Hrebenciuc este unul dintre clienții filialei elvețiene a băncii HSBC, unde românii au conturi de peste 1,3 miliarde dolari.

Filiala elvețiană a băncii britanice HSBC a găzduit conturi secrete care depășesc 100 de miliarde de dolari, până în 2007, care aparțin unor vedete, persoane publice, diplomați și judecători, dar și unor traficanți de arme, intermediari ai dictatorilor din lumea a treia și ai altor infractori. Banca din Elveția îi încuraja pe aceștia să își ascundă banii de autoritățile din țările lor, pentru a scăpa de taxe sau de rigorile justiției. 219 persoane și firme din România sau cu legături cu țara noastră au depus peste 1,3 miliarde de dolari la banca elvețiană, începând cu 1974 până în 2007, printre aceștia numărându-se și foști sau actuali politicieni. Cel mai mare cont românesc de la banca elvețiană conține peste 800 de milioane de dolari.

Conform RISE Project, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, arestat împreună cu fiul său Andrei în Dosarul Retrocedărilor ilegale de păduri, a avut un profil bancar la filiala elvețiană a HSBC, care reunea două conturi bancare. La aceste conturi aveau acces și soția sa, Letiția, precum și fiul lor, Andrei Hrebenciuc.

La aceleași conturi ale familiei Hrebenciuc avea acces și omul de afaceri Robert Deutsch, implicat în afacerea Megapower, în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari.

Conturile respective au fost create în 1996 și au fost închise în 2006, an în care în ele se aflau aproximativ 90.000 de dolari. Aceste conturi nu sunt menționate de Hrebenciuc în declarațiile sale de avere, mai relatează RISE Project, organizație afiliată rețelei de jurnaliști care a realizat investigația internațională SwissLeaks.

Dosarul Megapower a fost anchetat de premierul Victor Ponta, pe vremea când acesta era procuror. Ponta nu l-a trimis în judecată în acest dosar pe Robert Deutsch, om de afaceri născut la Timișoara, cel care reprezenta în România firma Megapower Corporation din California. Firma respectivă ar fi trebuit să coopereze cu IIRUC SA pentru a crea o firmă mixtă care să producă tehnologii avansate, iar pentru această afacere statul român a creditat institutul cu 11,7 milioane de dolari. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar Megapower a intrat la scurt timp în faliment, conform RISE Project.

În 2006, an în care contul din Elveția a fost închis, declarația de avere a lui Hrebenciuc, care acoperă anul fiscal 2005, nu menționează contul din Elveția, de la HSBC. El scrie doar despre conturile din Marea Britanie și de la București, în care se aflau 31.600 de lire sterline și 5.000 de euro.

În decembrie 2006, Hrebenciuc depune o nouă declarație de avere, unde apar aceleași conturi, sumele aflate în ele ajungând la 28.800 de lire sterline în Marea Britanie și la 1.000 de euro în București.

În 2005, Viorel Hrebenciuc menționa, în cea mai veche declarație de avere a sa, care se referea la anul fiscal 2003, conturi în România și Marea Britanie cu suma totală de 148.000 de euro. Nici aici contul din Elveția nu este menționat.

Cine este Robert Deutsch, partenerul de economii al lui Hrebenciuc

Omul de afaceri cu cetățenie americană, născut în România, 80 de ani, are legături strânse cu vechea gardă a FSN și cu regimul comunist din România. El a fost proprietarul domeniului de golf Lac de Verde, de la Breaza, pe care l-a vândut unor investitori chinezi.

Conform istoricului Vladimir Tismăneanu, Robert Deutsch este de profesie istoric, a fost consilier al lui Mircea Malița pe când acesta era ministrul Educației (1970-1972), este ginerele veteranului ilegalist comunist Dumitru Petrescu (membru al Prezidiului Permanent al CC al PCR), care tot înainte de 1989 a ajuns în SUA, cu toată familia.

Conform unui articol din Ziarul de Iași, citat de Hotnews, Robert Deutsch a absolvit cursurile de istorie ale Universității Lomonosov din Moscova, cu lucrarea „Participarea brigăzilor românești la Revoluția din 1917”, pe care a tipărit-o ulterior în România la Editura Politică, condusă de Valter Roman, tatăl lui Petre Roman. Înainte de Moscova, Deutsch a studiat istoria și la Kazan, tot în Rusia.

Deutsch beneficiază de legăturile sale strânse cu regimul comunist, prin căsătoria cu Carmen Petrescu, și reușește să plece în Germania, în 1972, cu o bursă. El și familia sa s-au stabilit astfel în Germania, conform Ziarului de Iași.

Ani de zile mai târziu, după scandalul Megapower, Deutsch revine în atenția publicului prin susținerea Corinei Dumitrescu, rectorul Universității Dimitrie Cantemir, desemnată de Victor Ponta ministru al Educației în 2012. În scandalul creat de CV-ul Corinei Dumitrescu, plin de greșeli și inexactități, intervine Robert Deutsch, care îi ia apărarea din postura de coordonator al stagiului de pregătire făcut de Dumitrescu în SUA, la Institutul Hoover, unde Deutsch lucra ca profesor asociat.

Citește și