Prima pagină » Știri » Szobi Cseh a fost transferat de la Fundeni la Victor Babeș

Szobi Cseh a fost transferat de la Fundeni la Victor Babeș

Szobi Cseh a fost transferat de la Fundeni la Victor Babeș
Cascadorul Szobi Cseh, internat în 12 iunie la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, cu o suferință hematologică gravă, a fost transferat joi la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale "Victor Babeș" , din cauza unei stări febrile cauzate, probabil, de o infecție, au declarat surse medicale.

Cascadorul Szobi Cseh, internat în 12 iunie la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, cu o suferință hematologică gravă, a fost transferat joi la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” , din cauza unei stări febrile cauzate, probabil, de o infecție, au declarat surse medicale.

Potrivit surselor citate, o echipă medicală de la „Victor Babeș” l-a supus pe Cseh unor investigații complexe, pentru a stabili cauza febrei care durează de mai mult timp.

Cascadorul, în vârstă de 70 de ani, a urmat anterior, la Fundeni, un tratament pentru o suferință hematologică. În condițiile în care starea febrilă a lui persistă de mai bine de o săptămână, medicii au decis să îl transfere la Spitalul „Victor Babeș”.

Anul trecut, Szobi Cseh a aflat că are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu și tumoare la coloană, la Fundeni, unde a urmat tratament cu citostatice, potrivit declarațiilor sale din presă.

Szabolcs (Szoby) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în orașul Miercurea Ciuc (județul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultății, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din București, în trupa „Ganea”. Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele „Împușcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), „Tom Sawyer și Huckleberry Finn” (producție franceză) și „Serbări galante” (în regia lui René Claire).

Între 1967-1980, fiind primul metodist, respectiv, maistru de lupte angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic București și apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producție Cinematografică, Cseh a colaborat la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conțineau secvențe de acțiune-lupte și a executat multiple cascadorii dificile și spectaculoase, unele fiind unicat pe plan mondial.

Între 1999 și 2002 a colaborat la realizarea secvențelor de acțiune în peste zece filme artistice străine realizate în țară, inclusiv „Amen”, în regia lui Costa-Gavras.

În mai 2010, cascadorul Szoby Cseh a fost decorat Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

În 2011, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a cerut Curții de Apel București să constate calitatea de colaborator al fostei Securități a cascadorului Szoby Cseh. Acesta a declarat atunci că el s-a dus de bună voie la ofițerii Securității pentru a „face ordine în studiouri”, explicând că exista foarte multă corupție în industria cinematografiei.

Anul acesta, pe 22 mai, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât irevocabil că Szobi Cseh nu a colaborat cu Securitatea.

 

Citește și