Prima pagină » Știri » SZOBI CSEH A MURIT. Cascadorul avea 72 de ani

SZOBI CSEH A MURIT. Cascadorul avea 72 de ani

SZOBI CSEH A MURIT. Cascadorul avea 72 de ani
SZOBI CSEH A MURIT

SZOBI CSEH A MURIT. Cascadorul Szobi Cseh a murit, în noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni, la vârsta de 72 de ani, unde era internat cu diagnosticul de mielom multiplu.

Cascadorul a murit, vineri, în jurul orei 03.00, după o grea suferință, în urma complicațiilor renale hepatice, cardiace și pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, precizează, într-un comunicat remis Mediafax, Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

A fost diagnosticat în iulie 2012 cu mielom multiplu în formă avansată, complicată cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoză și boală renală.

A primit tratament citostatic și radioterapie, având atunci o evoluție a bolii bună, însă din mai 2013 au apărut semne de progresie a bolii.

În 2012, Szobi Cseh a declarat că a aflat că are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu și tumoare la coloană, la Fundeni, unde a urmat tratament cu citostatice.

Anul trecut, cascadorul a fost din nou internat la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, cu o suferință hematologică gravă. Ulterior, el a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, din cauza unei stări febrile cauzate, probabil, de o infecție, după cum au declarat la momentul respectiv surse medicale.

Szabolcs (Szobi) Cseh s-a născut la data de 11 decembrie 1942, în orașul Miercurea Ciuc (județul Harghita), într-o familie de secui. Încă din timpul facultății, el a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din București, în trupa „Ganea”. Aflat în anul trei de facultate, el a colaborat în calitate de cascador la filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele „Împușcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), „Tom Sawyer și Huckleberry Finn” (producție franceză) și „Serbări galante” (în regia lui René Claire).

SZOBI CSEH A MURIT – Biografia lui SZOBI CSEH. Szobi Cseh s-a născut într-o familie de secui. După absolvirea studiilor secundare la liceul Andrei Șaguna și la liceul Unirea din Brașov, a urmat cursurile Institutului de Educație Fizică și Sport din București, pe care le-a finalizat în anul 1966, scrie Wikipedia.

Încă din timpul facultății, a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din București în trupa Ganea. Aflat în anul trei de facultate, a colaborat în calitate de cascador în filmul „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu, apoi în anul următor în filmele „Împușcături pe portativ” (regizat de Cezar Grigoriu), „Tom Sawyer și Huckleberry Finn” (producție franceză) și „Serbări galante” (în regia lui René Clair).

În anii 1967-1980, fiind primul metodist (maistru de lupte) angajat pe un asfel de post în România, în cadrul Studioului Cinematografic „București” și apoi în Centrala RomaniaFilm – Centrul de Producție Cinematografică, a colaborat la toate filmele românești ce conțineau secvențe de acțiune-lupte și a executat multiple cascade dificile și spectaculoase, unele fiind unicate pe plan mondial.

Tot din 1967, Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesioniști din România, a cărei continuitate a asigurat-o, prin coordonare și instruire, până în 1987. Astfel, Szobi Cseh a contribuit substanțial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci și la „perioada de aur” a filmului românesc de acțiune în context mondial.

În 1975 a devenit coordonator al școlii de cascadori din Germania, unde a colaborat cu Peter Fogel, regizor de acțiune și cascador la 11 filme produse de studiourile DEFA Berlin și Tele München (până în anul 1986).

De la debutul său, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, dintre care 25 de producții străine și coproducții (Germania, Franța, SUA etc), realizând concepția și regia secvențelor de acțiune-lupte, conceperea și/sau execuția cascadelor, coordonarea cascadorilor, interpretarea unor roluri memorabile de film.

Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor al secvențelor de acțiune sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment în țară și străinătate.

La 8 ianuarie 1990, Szobi Cseh a înființat prima Asociație a Cascadorilor Profesioniști din România, pe care a condus-o mai mulți ani.

După revoluție a avut apariții rare în filme, acuzând corupția și onorariile prea modeste plătite cascadorilor.

În anii 1999 – 2002 a colaborat la realizarea secvențelor de acțiune în peste zece filme artistice străine realizate în țară, inclusiv „Amen” (în regia lui Costa Gavras).

SZOBI CSEH A MURIT. Premiere ale lui Szobi Cseh în domeniul cascadoriei. SzobiCseh, care a încetat din viață în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani, a fost cel mai prolific și cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române, cu peste 150 de filme la activ, de la „Dacii” lui Sergiu Nicolaescu, debutul său, până la „Amen” de Costa -Gavras.

Cseh a fost internat la Spitalul Fundeni din Capitală în iunie anul trecut, cu o suferință hematologică gravă, pentru a urma un tratament de specialitate. Anul trecut, Szobi Csech a aflat că are cancer, fiind diagnosticat cu mielom multiplu și tumoare la coloană, la Spitalul Fundeni, unde a urmat tratament cu citostatice, potrivit declarațiilor sale din presă.

Szabolcs (Szobi) Cseh s-a născut pe 11 decembrie 1942, în orașul Miercurea Ciuc (județul Harghita), într-o familie de secui.

În anul III de facultate (IEFS), SzobiCseh a debutat în calitate de cascador în filmul „Dacii”, de Sergiu Nicolaescu (1965), lucrând în paralel la trapez zburător la Circul de Stat din București, în trupa „Ganea”. Tot înainte de terminarea facultății, a fost distribuit ca actor în rol principal în filmul „Împușcături pe portativ”, de Cezar Grigoriu, precum și în producția franceză „Tom Sawyer și Huckleberry Finn”.

Începând din 1966, de la debutul său, SzobiCseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice, lungmetraje și de televiziune, din care 25 sunt producții străine sau coproducții.

Din 1967, SzobiCseh a fost promotorul școlii de cascadorie din România. A ocupat până în 1979 poziția de metodist la Studioul Cinematografic din Buftea și consilier de lupte al Centrului Național al Cinematografiei (CNC), ipostază în care a colaborat la realizarea tuturor filmelor produse în perioada respectivă de studiourile cinematografice române, care conțineau secvențe de acțiune-lupte, și a făcut unele dintre cele mai dificile cascade, o parte unicat pe plan mondial.
Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice în străinătate, ca regizor de acțiune-lupte și cascador.

În 1975, a fost coordonatorul școlii de cascadori din Germania.

Pe 8 ianuarie 1990, SzobiCseh a înființat Asociația Cascadorilor Profesioniști din România, fiind ales președinte al acesteia.

De asemenea, între 1999 și 2002 a colaborat la realizarea secvențelor de acțiune în peste zece filme artistice străine realizate în țară, inclusiv „Amen”, în regia lui Costa-Gavras.
Cascadorul SzobiCseh a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

În 2011, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a cerut Curții de Apel București să constate calitatea de colaborator al fostei Securități a cascadorului SzobiCseh. Acesta a declarat atunci că el s-a dus de bună voie la ofițerii Securității pentru a „face ordine în studiouri”, explicând că exista foarte multă corupție în industria cinematografiei.

Anul trecut, pe 22 mai, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât irevocabil că Szobi Cseh nu a colaborat cu Securitatea.

SzobiCseh a jucat în filme precum „Inimă de țigan” (Alexandru Fotea, Iura Luncașu, 2007), „Totul se plătește” (1986), „Colierul de turcoaze” (1985), „Masca de argint” (1985) (toate trei, filme regizate de Gheorghe Vitanidis, în seria „Mărgelatu”), „Burebista” (1980), „Profetul, aurul și ardelenii”, de Dan Pița, „Un august în flăcări” (1974), „Un comisar acuză”, de Sergiu Nicolaescu.

SzobiCseh a fost pasionat și de sculptură. A fost membru de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici și membru al Asociației De Arte Da Vinci.

Unul dintre proiectele sale de suflet a fost Gladiator, inițiat în 2005. Programul are ca scop prevenirea și combaterea comportamentului antisocial la copii – pentru integrarea socială a copiilor fără posibilități materiale, orfani sau din familii dezorganizate, lipsiți de adăpost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violență și delincvență juvenilă.

Autor

Citește și