T ăcerea mediatică recomandată de CRP, respectată de majoritatea ziarelor centrale
Majoritatea cotidianelor centrale apărute vineri dimineața au respectat recomandarea Clubului Român de Presă de a trece sub tăcere ultimele acțiuni și declarații ale lui Traian Băsescu sau ale purtătorului său de cuvânt, protestând astfel față de atitudinea președintelui în cazul Andreea Pană.
 Într-un mod mai mult sau mai puțin evident, embargoul recomandat, marți, de Clubul Româ de Presă la adresa președintelui Băsescu, în semn de protest față de gestul acestuia de a-i smulge unei ziariste telefonul mobil din mână și de a-i adresa cuvinte jugnitoare, a fost respectat, vineri, de cele mai multe dintre ziarele centrale. Astfel, după ce, joi, știrile despre Băsescu au lipsit din jurnalele posturilor Pro TV, TVR1, Antena 1 și Antena 3, vineri ziare precum Gândul, Adevărul, Jurnalul Național, România Liberă, Ziua, Cronica Română sau Azi au repetat gestul, nepublicând materiale despre revenirea la Cotroceni a președintelui.
În fapt, Clubul Român de Presă recomanda tăcerea mediatică în special cu privire la declarațiile lui Traian Băsescu sau ale purtătorului său de cuvânt, însă în multe ziare au lipsit chiar și articolele în care se vorbea de persoana președintelui. Cotidianul Ziua este un astfel de exemplu, el publicând, chiar pe frontispiciul ziarului, cuvintele "boicot CRP", după modelul "votat", precum și însemnarea "Ediția de azi a ziarului respectă recomandările Clubului Român de Presă de a impune embargo de 24 de ore asupra Cotrocenilor".
Jurnalul Național a ocolit, de asemenea, știrile despre Băsescu, la fel cum au făcut Adevărul și Gândul. Adevărul a publicat, în paginile ziarului, un editorial semnat de Cristian Ghinea și intitulat "Înjurătura privată a lui Traian Băsescu", o alegere pe care a mai făcut-o și România Liberă, în editorialul de pe prima pagină, semnat de Petre Mihai Băcanu și intitulat "M-am săturat de voi".
Cotidianul Azi este singurul ziar care publică textul "Condamnăm comportamentul inacceptabil și abuziv al președintelui Traian Băsescu față de jurnalista Andreea Pană", a cărui inserare în pagină fusese recomandată, de asemenea, de CRP. Singulară ar fi putut fi, de asemenea, inițiativa Adevărul de a tipări în alb-negru primele și ultimele două pagi ale ziarului, însă, aceasta se pare că a fost doar o problemă de tipografie, fără nici o legătură cu embargoul.
Evenimentul Zilei anunțase deja de joi că nu va urma recomandarea CRP, deși condamnă gestul și limbajul președintelui față de ziarista Antenei 1, Andreea Pană. Vineri, ziarul a prezentat știri despre Traian Băsescu, însă acestea nu au conținut, decât în mică măsură, declarații ale acestuia și nici nu au ținut prima pagină. În tabăra celor care au refuzat să se ralieze poziției Clubului Român de Presă au mai intrat și Cotidianul, Gardianul și Curierul Național.
Clubul Român de Presă a recomandat presei să instituie în ziua de joi, 24 mai, pentru mediul audio-vizual și vineri, 25 mai, pentru publicațiile zilnice tipărite tăcerea mediatică asupra declarațiilor președintelui Băsescu, în semn de protest față de acțiunea violentă de blocare a informării prin presă de către președintele Băsescu.
Â
Gestul prin care ziarele românești au ținut să-și manifeste protestul față de comportamentul lui Traian Băsescu a fost salutat de organizația Reporteri Fără Frontiere. Intervievată de RFI România, Elsa Vidal, reprezentantă pentru Europa a organizației, a spus că "presa dă dovadă de inteligență și de vitalitate alegând acest demers". "Dacă disprețuiești informația, ea se poate întoarce împotriva ta. Când ești un om politic și o figură publică, ai nevoie de jurnaliști ca să trăiești. E o reacție care mi se pare foarte adaptată", a mai spus Elsa Vidal. (Mediafax)