Sicriul cu trupul neînsuflețit al actriței Tamara Buciuceanu Botez a fost depus joi la prânz la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra din București, iar, vineri dimineață, a fost dus la Biserica Sfântul Gheorghe Nou, unde a avut loc ceremonia religioasă.
Mai mulți actori și-au prezentat ultimele omagii atât la Teatrul Bulandra, cât și la biserică.
„România este un izvor permanent de artiști talentați. Iubea foarte mult publicul”, a declarat Alexandru Arșinel vineri. Întrebat ce ultim mesaj i-ar transmite Tamarei Buciuceanu, Arșinel a spus: „Să-i transmită lui Stela (Popescu, n.r.) salutări și să se bucure de ceea ce Dumnezeu ne dă pe lumea cealaltă”.
Actorii Emilia Popescu, Eugen Cristea, Cristina Deleanu, Daniela Nane s-au mai numărat printre cei care au participat la înmormântare.
Totodată, actorii Mihai Constantin, nepotul Tamarei Buciuceanu, Mitică Popescu, Emilia Popescu, Ștefan Bănică Jr, George Ivașcu, Dan Puric, Șerban Celea, Tudorel Filimon și Daniela Nane au fost printre cei care au venit să își ia rămas bun joi seara de la marea artistă.
„Mi-am luat ramas bun de la un om care aducea imens de multă bucurie pe scenă. Doamna Tamara Buciuceanu o imensă actriță, un vârf al istoriei noastre teatrale. Ceea ce se întâmplă astăzi ne întristează. Ea s-a jertfit, a jucat într-o perioadă istorică cumplită, în comunism, în care totul era trist. Să țineți minte: marii artiști se jertfesc. Dumnezeu să o binecuvânteze și să fie alături de marii artiști”, a comentat Dan Puric.
„Asta era și esența doamnei Tamara Buciuceanu, regina comediei românești: generozitatea ființei sale de a spera ca fiecare să-i devină egalul dumneai. A plecat dintre noi poate omul Tamara, actrița a rămas și va fi aici mereu cu reverberanța celui mai molipsitor râs din lume, în inimile și sufletele noastre, astăzi însă, atât de triste. Somn ușor, distinsă doamnă a teatrului românesc!”, nota George Ivașcu, când afla că Tamara Buciuceanu a încetat din viață.
„A rămas în mintea tuturor pentru excepționalele roluri jucate. Dumnezeu să o odihnească”, a spus Ministrul Culturii, Daniel Breaz.
„A fost un an teribil pentru teatrul românesc. Florina Cercel, Ducu Darie și, acum, Tamara Buciuceanu. Îmi amintesc că oamenii plecau cu lacrimi în ochi de la spectacolele ei, se producea acel catharsis”, a comentat actrița Daniela Nane pentru MEDIAFAX.
Tamara Buciuceanu Botez a murit marți, la Spitalul Elias din Capitală, unde fusese internată pe fondul unor probleme cardiace la începutul lunii octombrie.
Tamara Buciuceanu s-a născut pe 10 august 1929, la Tighina, și a frecventat cursurile Institutului de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, între anii 1948 și 1951. În cel de-al patrulea an de studii, s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală, la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu, și a absolvit în anul 1952.
În anul 1962, s-a căsătorit cu medicul anestezist Alexandru Botez, care a decedat în 1996.
Tamara Buciuceanu rămâne una dintre legendele teatrului de comedie și a jucat în peste 25 de filme, printre care se numără „Titanic vals”, din 1964, „Anecdota”, lansat în 1972, „Domnișoara Nastasia”, din 1976, „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, din 1979, „Alo, aterizează străbunica!…”, din 1981, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Declarație de dragoste”, lansat în 1985, „Cuibul de viespi”, din 1986, „Nunta mută”, lansat în 2008.
Totodată, a interpretat roluri pe scenele marilor teatre din Capitală, precum Odeon, Bulandra, Național și Comedie. Printre piesele în care a interpretat roluri emblematice se numără „Dimineață pierdută”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Doctor fără voie”, „Așteptând la arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret” și „Cumetrele”.
Mai mult decât atât, Tamara Buciuceanu i-a dat glas personajului Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.
Cariera din teatru a fost dublată de cea din televiziune, Tamara Buciuceanu realizând apariții memorabile, incluse în programele de divertisment. Totodată, a apărut în două episoade din serialul „Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureșan și lansat în luna martie a anului 1977.
Recompensată cu peste 20 de premii de interpretare, actriței i-a fost decernat premiul „Aristizza Romanescu” pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, la gala Academiei Române pe anul 2011, precum și distincția Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2008, artista a fost omagiată și la Transilvania International Film Festival (TIFF) de la Cluj-Napoca, iar, în 2014, a primit însemnele Ordinului Coroana României în grad de Ofițer din partea Casei regale. În 2011, actrița a primit o stea pe Walk of Fame – Aleea celebrităților din București.
În 2013, a fost lansat volumul „Tamara Buciuceanu. O viață închinată scenei”, de Bogdana Darie. Riguros documentată și realizată pe baza a numeroase interviuri cu Tamara Buciuceanu-Botez, precum și cu prieteni și colegi de scenă ai artistei, cartea prezintă viața și evoluția profesională a uneia dintre cele mari actrițe a teatrului, operetei și cinematografiei românești.