Tânărul din Arad, arestat pentru acte de terorism, povestea amicilor că are experiență „paramilitară” pe care a învățat-o „de pe internet” și că bombele confecționate de el puteau fi montate pe autoturisme acționate prin telecomandă, dar și pe câini dresați special, se arată motivarea instanței.
Potrivit motivării de arestare preventivă a arădeanului Remus Văscuț, acesta a fost monitorizat de anchetatori încă din luna iulie, când pe un forum de pe internet tânărul se interesa cum poate să cumpere o substanță inflamabilă, Petrolether.
„În 31 iulie 2013, ora 00.27, utilizatorul neidentificat la momentul respectiv, al contului …, activ pe forumul Softpedia, a deschis un subiect referitor la modalitatea prin care se poate achiziționa substanța Petrolether, fiind interesat de prețul și denumirea substanței în limba română. («De unde pot face rost de niște Petrol ether?, cam cât ar costa?, cum se numește în limba română?…»). În timpul discuțiilor, a precizat că în Germania substanța respectivă se găsește în fiecare farmacie, fiind utilizată pentru microscoape”, se arată în documentul obținut de corespondentul MEDIAFAX.
Văscuț a primit un răspuns de la un alt utilizator al forumului care i-a oferit informații generale despre produs, iar la un moment dat l-a întrebat pentru ce îi trebuie această substanță. Răspunsul arădeanului a fost: „Numele meu nu spune multe? Adică vreau să fac o bombă!”.
Conform sursei citate, la scurtă vreme, Văscuț a mai postat un mesaj pe același forum în care a scris: „Prefer Petrolether, pentru că arde frumos. Dacă vreți să faceți ceva similar unui Molotov (și dacă este zăpadă afară) puteți folosi Petrolether pe un bulgăre. Este efect similar ca și al unui cocktail Molotov, doar că mai silențios, fără amprente, mai ieftin!”.
Pe același forum, în 11 septembrie 2012, Văscut s-a interesat despre un program de calculator pentru schimbarea vocii, iar 14 zile mai târziu a întrebat despre un film în care doi frați erau plătiți să ucidă, apoi s-a interesat de alt film, în care părinții sunt uciși în fața copilului. De asemenea, în primăvara anului trecut, se interesase de un film în care părinții unui copil simpatizant al nazismului sunt uciși de către „negri”, conform documentului citat.
În această vară, în 1 august, arădeanul a avut o nouă postare pe respectivul forum: „Nu uitați, Dumnezeu vă iubește foarte mult, de accea a creat «iadul», ca să ardeți în el dacă nu îl iubiți reciproc!”.
Potrivit motivării, în 15 septembrie, un amic de-al lui Văscuț le-a pus la dispoziție anchetatorilor mai multe fotografii ale arădeanului din 2010, primite chiar de la acesta. De asemenea, din unele documente predate ulterior de amicul lui Văscuț a reieșit că în 1 octombrie, tânărul arestat pentru acte de terorism, postase un anunț pe un site specializat în vânzări online oferind căței din rasa Amstaff, pentru suma de 200 de euro, negociabil.
„În imaginile care însoțesc anunțul, Văscuț apare cu fața acoperită parțial cu steagul tricolor, putându-se vedea în jurul abdomenului o centură asemănătoare cu cele folosite în atentatele teroriste sinucigașe. Tot din imagini se pot observa dispozitive artizanale folosite în atentatele teroriste, precum și imagini cu muniție, arme”, se mai arată în motivare.
În discuția purtată cu cel care a dat aceste informații anchetatorilor, Văscuț susținea că are experiență „paramilitară” pe care a învățat-o „de pe internet și de la prieteni piromani”.
„În continuarea discuției de pe forum, inculpatul a spus că explozivii cu pulbere neagră sunt relativ ușor de făcut, utilizatorul… întrebând dacă este destul de puternic pentru a zgudui localul P. situat în centrul municipiului Arad. Inculpatul i-a răspuns că utilizând o cantitate de 20 kilograme, «poți distruge un pod!», precizând că pentru localul menționat «nu e greu, parchezi și un Volkswagen Golf, îi destul să îl umpli cu amfo și suflul îi omoară, nu explozia în sine». La un moment dat, în timpul discuției, după ce utilizatorul … i-a solicitat să nu pună dispozitivul când se află la cumpărături în magazinul Z. de lângă local, inculpatul i-a răspuns «o fi destul de greu până planifici fabrici, dar rezultatul merită»”, se mai arată în document.
Potrivit motivării, în urma unor interceptari telefonice a reieșit că Vascuț i-a povestit unui amic că s-a gândit să monteze pe motocicletă un dispozitiv mecanic care să schimbe plăcuțele cu numerele de înmatriculare ale autovehiculului. Pentru că interlocutorul a dat de înțeles că o astfel de problemă presupune mai multe dificultăți, arădeanul i-a spus „No, greu îi, Doamne, am făcut bombe!”, după care, la întrebarea amicului „Cum ai făcut asta?”, Văscuț i-a detaliat ingredientele care trebuie utilizate la confecționarea explozibilului și procedeul tehnic de preparare, amintind și câteva eșecuri pe care le-a întâmpinat cu prilejul manevrelor de testare.
„Cu prilejul discuției telefonice, inculpatul i-a spus interlocutorului că la Revelionul 2013, în timp ce fosta sa prietenă aștepta într-o altă cameră, a confecționat un dispozitiv exploziv, pe care l-a amplasat în cupa unui excavator din centrul localității Ghioroc, în zona în care se află o ciupercă și a testat-o în prezența mai multor persoane. În timpul convorbirii, inculpatul a susținut «Ne-am dus în centru, mă, acolo am tunat. O fost o fadromă, în cupa de fadromă le-am băgat…….toți s-or uitat acolo că ce p.. la mea tună așa. Îți dai seama ce s-o auzit?». Legat de experimentul din localitate, inculpatul a mai spus «Bă, dar s-o simțit șoc, mă, așa în picioare….bă, plin o fost centru atunci. Așa o fluierat, pfu, cum o zburat (este vorba de două șuruburi care au fost montate în dispozitivul exploziv). S-o auzit, mă, cum o fluierat, mă, când o zburat..?». În aceeași convorbire, Remus Văscuț a menționat «am una de anul trecut….îi pusă în aia, lada aia de la pat!», rezultând astfel că acesta mai deține la domiciliu un dispozitiv exploziv”, se mai arată în motivarea instanței.
Potrivit documentului citat, într-o altă convorbire telefonică, Văscuț a vorbit despre bombe pentru mașini și despre modalitatea de folosire a câinilor care au montate dispozitive explozive: „Îți dresezi câinele, bagi câteva zeci de mii de euro în câine și ți-l dresezi să miroasă bomba!”, menționând la un moment dat: „Bă, pușcă câinele, nu puști tu!”.
În aceeași convorbire, arădeanul a făcut referire la un dispozitiv exploziv, care să poată fi montat pe un autoturism acționat prin telecomandă de la distanță, susținând „pilot automat, pilot automat…adică de la telecomandă, știi de la distanță…și-l umpli de bombă, mă”!, adăugând „când vine miliția să umble acolo…și miliția se urcă ca maimuța în pom pe el, știi….când îi plin de miliție, pac, ai apăsat butonu și-o murit tăți!”.
Interlocutorul l-a întrebat apoi pe arădean: „Și după aia ce faci?”, iar acesta i-a răspuns: „Ce să fac? Stau ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic!”.
În urma unor discuții telefonice, investigatorul sub acoperire s-a deplasat acasă la Văscuț în 20 noiembrie, unde au discutat despre câini și motoare. La un moment dat, Văscuț l-a întrebat pe interlocutorul său dacă poate să îi procure un pistol calibru 9 mm. Când l-a întrebat ce dorește să facă cu arma, arădeanul i-a răspuns: „N-am cu nimeni nimic, da’, trăbă, știi, niciodată nu se știe!”.
În urma mai multor discuții, investigatorul sub acoperire s-a arătat mirat de pasiunea arădeanului, iar acesta din urmă a susținut: „Și pot s-o fac și mai periculoasă!”, iar când investigatorul a cerut explicații a spus; „periculos ce au ăia p-acolo prin .. Orient!”.
În timp ce explica substanțele utilizate (azotat de potasiu, sulf și cărbune, fitile), arădeanul a menționat: „am făcut și d-astea …legate cuie după ele și….!”, adăugând apoi: „Păi, nu-i de jucat. Tocmai d-aia zic. Știi? Urmează pă viitor să-mi iau un strung. Știi? Să încerc să fac grenade, să văd …ce se întâmplă!”.
„Din verificarea site-urilor de anunțuri, precum și din convorbirile telefonice a rezultat că Remus Văscuț a comandat de la M.C.S. acid azotic, acid sulfuric și fitil pirotehnic, ingrediente necesare confecționării unui dispozitiv exploziv cu nitroceluloză, pentru suma de 150 lei, bani care urmează să fie plătiți prin ramburs, la livrarea coletului”, se mai arată în document.
În 17 decembrie, Văscuț i-a spus investigatorului sub acoperire că a comandat de la București produse care urmează să îi fie livrate prin poștă. Acesta a arătat că a intenționat să confecționeze „o bombă”, precizând că a tăiat o țeavă, un disc de carton, pe care le-a lipit cu lipici și smoală.
„În timpul întâlnirii, inculpatul i-a prezentat informatorului (investigatorul – n.r.) un dispozitiv exploziv artizanal și i-a spus «facem un fitil și merem cu asta să vedem ce e!». S-au deplasat la marginea localității, lângă lacul Ghioroc, la un ponton de beton dezafectat, unde au detonat dispozitivul menționat. La final, înainte de a se despărți, inculpatul i-a spus informatorului că în ziua următoare va termina dispozitivul exploziv. «Pe mîine îi gata!»”, se mai arată în motivarea arestării lui Remus Văscuț.
Văscuț i-a mai spus investigatorului că primul experiment l-a efectuat în clasa a VI-a, urmând exemplul tatălui, pe care l-a văzut confecționând cartușe : „Un prieten m-o învățat, are 40 de ani (este vorba de M.M.L., de profesie inginer chimist – se arată în același document – n.r.), acesta-i prieten de familie (…). Când eram mic, tatăl meu făcea bombe”.
În aceeași discuție, arădeanul a amintit faptul că a făcut o bombă dintr-o doză de suc, în care a pus capete de la chibrituri și pe care a detonat-o pe coridorul școlii.
În motivarea deciției de arestare preventivă a Curții de Apel Timișoara se arată că Remus Văscuț reprezintă un pericol public.
„Pericolul pentru ordinea publică trebuie înțeles ca o amenințare pentru o colectivitate umană, crearea unui sentiment de insecuritate a populației, generat de rezonanța socială negativă a împrejurării că inculpați cercetați pentru asemenea fapte au fost lăsați în libertate, o perturbare la nivelul disciplinei publice, stimulând temerea că organele judiciare tolerează asemenea fapte și nu acționează suficient, că legea nu este aplicată cu hotărâre, putând constitui o încurajare și pentru alte persoane de a săvârși asemenea fapte”, se arată în document.
Remus Văscuț, tânărul din Arad prins în flagrant când încerca să vândă unui lucrător SRI sub acoperire două bombe artizanale pe care le confecționase în locuința sa, unde amenajase un laborator clandestin pentru construirea unor astfel de obiecte, a fost arestat preventiv, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de Curtea de Apel Timișoara, sub acuzațiile de acte de terorism și nerespectarea regimului materialelor explozive.
Totodată, instanța a decis ca bărbatul din București care îi furnizase arădeanului substanțele pentru confecționarea bombelor să fie cercetat în stare de libertate. De asemenea, alte două persoane care fuseseră audiate în același caz la sediul DIICOT Timișoara sunt cercetate în libertate.
Potrivit procurorilor DIICOT, dispozitivele explozive aveau fitil prevăzut să ardă timp de două minute și aveau atașate cuie, piulițe și șuruburi, pentru ca forța distructivă a bombelor să fie mai mare. El ar fi detonat până acum două dispozitive explozive pentru a le verifica funcționarea. Restul de dispozitive explozive pe care le-a confecționat le-a scos la vânzare. Acesta le-ar mai fi spus cunoscuților săi că dorește ca în urma vânzării bombelor să își cumpere un pistol și că nu îl interesează unde vor exploda bombele confecționate de el.
De asemenea, anchetatorii mai spuneau că pe ușa casei tânărului au găsit semne neonaziste. Pe interiorul ușii era desenată zvastica, iar pe interior scria „14/88”, cifre care ar reprezenta data nașterii lui Adolf Hitler (14), respectiv modul de recunoaștere a neonaziștilor (88).
Întreaga operațiune de prindere a tânărului a fost coordonată de DIICOT Timișoara, cu sprijinul Serviciului de Combaterea Criminalității Organizate Arad, ISU Arad, SMURD Arad, SRI Arad și Poliția de Frontieră Arad.
Ofițerii din cadrul SRI Arad au aflat că tânărul construia dispozitivele într-un laborator clandestin pe care și-l amenajase în casa în care locuia, el descărcând de pe Internet un manual de terorism în care era descris modul în care se confecționează bombele.
Conform anchetatorilor, tânărul avea doi complici – un furnizor de materii prime din București și un inginer chimist care îi dădea sfaturi.
Pentru realizarea bombelor, tânărul cumpăra azotat de amoniu, care este folosit mai ales în agricultură, iar în laboratorul de acasă fierbea substanța de mai multe ori până se recristaliza. Așa cum se întâmplă la fabricarea dinamitei, tânărul din Arad folosea azotatul de amoniu recristalizat împreună cu nitroceluloza. Prima substanță asigura necesarul de oxigen pentru descompunerea explozivă.