Tarcea, scrisoare lui Dorneanu: În UE, doar Austria are la Curtea Supremă completuri specializate
Scrisoarea a fost transmisă joi de președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) președintelui Curții Constituționale și este publicată pe site-ul ÎCCJ.
„Cu referire la dosarul nr. 642E/2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a adresat la data de 12 aprilie următoarea întrebare Rețelei Președinților Curților Supreme de Justiție din Uniunea Europeană: Dispuneți la nivelul Curții Supreme sau la nivelul altor instanțe naționale de completuri specializate în cauze de corupție?”, se arată în adresa transmisă lui Valer Dorneanu.
Instanța supremă a primit 19 răspunsuri, acestea fiind grupate pe trei categorii.
– 13 state care nu au la nivelul Curții Supreme, nici la nivelul altor instanțe inferioare completuri specializate în cauze de corupție: Germania, Lituania, Danemarca, Ungaria, Irlanda, Suedia, Olanda, Polonia, Finlanda, Cipru, Norvegia, Spania, Marea Britanie.
– 5 state care nu au la nivelul Curții Supreme completuri specializate în cauze de corupție, dar au la nivelul altor instanțe fie completuri specializate, fie judecători specializați: Croația, Slovacia, Cehia, Grecia, Slovenia. Slovenia are secții specializate la nivelul a patru instanțe, competente să judece mai multe categorii de infracțiuni, printre care și infracțiuni de corupție.
– Austria are la nivelul Curții Supreme completuri specializate în cauze de corupție.
„Concluzie. Cu excepția Austriei, Curțile Supreme afiliate Rețelei Președinților Curților Supreme de Justiție din Uniunea Europeană nu au completuri specializate în cauze de corupție”, se mai arată în scrisoarea trimisă Curții Constituționale.
Judecătorii Curții Constituționale sunt așteptați să dezbată vineri sesizarea lui Florin Iordache privind un posibil conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție pe tema completurilor specializate în dosare de corupție.