Târg de universități străine la București. Cât costă un an de studiu în Europa

Publicat: 13/10/2013, 12:19
Actualizat: 21/10/2014, 19:47

Media mare la Bacalaureat, cel puțin 6,5 la testul de engleză și o scrisoare de recomandare bine redactată sunt cele trei condiții esențiale pe care universitățile britanice venite la București în număr mare pentru a participa la Târgul World Education, care se desfășoară în perioada 12-13 octombrie 2013, le pun tinerilor români care vor să-și continue studiile în Anglia.

Aproape 2.000 de tineri au primit consultanță gratuită sâmbătă în prima zi de târg. Profesorii de la universitățile străine le-au făcut demonstrații pe loc pe tabletă despre modul în care ar trebui „să aplice” cu succes. „Ar trebui să aplici anul viitor pe vremea asta. Dar dosarul ar trebui să cuprindă la final diploma de bacalaureat cu cel puțin nota 8 și testul IELTS cu cel puțin 6,5″, îi spune profesorul Kevin Rowles de la Universitatea Huddersfield din Marea Britanie Andreei, o elevă în clasa a XI-a.

Asemeni Andreei, sute de elevi au venit în prima zi a târgului să prospecteze piața educației. Cei mai mulți dintre ei vor să-și continue studiile într-un alt sistem de educație decât cel românesc.

„În comparație cu România, toate celelalte sisteme de învățământ sunt cam la fel, seamănă între ele. Plus că sunt multe universități în topurile internaționale. Acum am venit să-mi fac o idee despre programele de computer science, la care voi aplica la anul”, spune Teodor Arvir, elev în clasa a XII-a la Colegiul Sf. Sava. Colegul lui, Andrei Lepădat, vrea un program de Inginerie și Economie. „ Nu neapărat că vrem să plecăm de tot, dar vrem să vedem cum e la alții. Vom aplica în același timp la mai multe universități”, spune Andrei.

Chiar dacă e în clasa a X-a la Școala Internațională din București, Laura a venit să-și facă o idee despre ofertele din piață. „Caut un program de arte. Vreau să merg în strănătate pentru că la noi nu găsesc programe atât de bune, la noi nu sunt atât de multe specializări”, spune Laura.

Târgul World Eduction Fair continuă și duminică, la Hotelul Hilton, între orele 10 și 17. În timpul evenimentului participanții vor primi consultanță gratuită de la reprezentanții a peste 40 de unversități din Marea Britanie, Olanda, Danemarca sau Elveția.

Un an de studiu la o universitate din Marea Britanie este 6.000 și 9.000 de lire sterline/an, iar costurile de trai ajung în jur de 600 de lire sterline pe lună. Studenții români se pot împrumuta la Student Finance England. Restituirea împrumutului începe după ce studenții au absolvit și depășesc un venit de 12.600 de lire sterline în România și un venit de 21.000 de lire sterline în Marea Britanie.

În Olanda, costul unul program academic ajunge la 1.800 de euro pe an. La universitățile tehnice costul pentru studii ajunge și la 10.000 de euro, pentru că acestea nu sunt subvenționate de statul olandez.

În Danemarca învățământul este gratuit, iar pentru costurile de trai este nevoie de 700-800 de euro pe lună. În acest an statul danez va acorda un ajutor nerambursabil în valoare de 720 de euro pe lună pentru studenții din UE, care sunt activi și au fost angajați, muncind 10-12 ore pe săptămână, după ce demonstrează statutul de angajat cu un contract de muncă sau fluturaș de salariu.

Cei care vor să participe la târg se pot înregistra on-line pe worldeducation.ro, unde sunt disponibile mai multe informații despre program. După București, târgul de universități străine se va muta la Constanța -14 octombrie și Timișoara -16 octombrie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
UE, ordin pentru grupele de muncă la pensie. Olguța Vasilescu: N-au vrut să accepte
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
David Niven, al doilea James Bond. Sublocotenent, scriitor și actor de Oscar