Târgu Mureș are, după două decenii, un edil nou, pe numele său Soos Zoltan, candidat independent, susținut de UDMR, care i-a devansat pe rivalii de la Pro România și PNL.
„Era de așteptat acest lucru, pentru că sistemul electoral favorizează pe primul clasat. Pentru prima dată după 20 de ani, Târgu Mureșul a revenit unui primar maghiar, pentru că a existat o strategie comună, de tipul celei pe care am avut-o la București, în care partidele, de data acesta etice, s-au solidarizat, nu s-au canibalizat și în felul acesta au reușit această performanță, încheind paranteza de 20 de ani a lui Dorin Florea, care nu a mai candidat, pentru că nu mai avea nicio șansă să câștige. A încercat să se strecoare printre partide și în final a candidat pentru președinția Consiliului Județean, dar nici aici nu a reușit să învingă”, a arătat Cristian Pîrvulescu la Digi24, referindu-se la victoria așteptată a lui Soos Zoltan.
„Soos Zoltan are toate calitățile unui ONG-ist, deci seamănă cu profilul lui Nicușor Dan, doar că vine din partea cealaltă, maghiară. Există o societate civilă maghiară la fel de importantă ca cea română”, a punctat Cristian Pârvulescu.
Soos Zoltan este specialist în arheologie, are 44 de ani și șase copii. S-a născut și a crescut la Târgu-Mureș. Lucrează de 20 de ani la Muzeul Județean Mureș, conducând de 14 ani instituția.
A fost consilier în Consiliul Local al Tg. Mureș.
„Consider că este o schimbare de atitudine, cel puțin a târgumureșenilor”, și-a comentat rezultatul electoral, luni seara, primarul ales al Târgu Mureșului, Soos Zoltan. „Până în 2020, de multe ori s-a votat etnic, pentru că nu s-a adresat campania electorală târgumureșenilor în general, campaniile erau adresate mai degrabă pentru anumite grupuri. Noi am făcut o campanie pentru târgumureșeni în general, adresându-ne tuturor care voiau o schimbare”, a explicat el.
„Târgu Mureș este unul dintre cele mai corupte orașe din România, cu foarte multe probleme, și se vede clar cum Târgu Mureș a rămas în urmă față de celelalte orașe din regiune: Cluj, Sibiu, Brașov, chiar Alba Iulia, Bistrița l-au devansat, deși Târgu Mureșul era acum 20 de ani era al treilea oraș din Transilvania ca importanță economică. Acum a ajuns să fie depășit de multe alte orașe și evident că nemulțumirea era imensă în rândul populației. Foarte mulți tineri au emigrat, au părăsit acest oraș, iar mesajul nostru a fost foarte simplu: un oraș transparent, fără corupție, cu posibilități și locuri de muncă pentru tineri și să transformăm Târgu Mureș dintr-un oraș perdant într-un oraș câștigător, care să poată să-și reia locul binemeritat în topul orașelor din Ardeal”, a spus la Digi24 primarul ales.
Noul primar are proiecte precum digitalizarea orașului, eficientizarea transportului local, reglementarea parcărilor, realizarea Centurii Târgu Mureș. „Noi prin zona metropolitană o să pornim foarte curând proiectarea Centurii de Nord, având în vedere că Autostrada Transilvania, în curând, anul viitor, ajunge în Târgu Mureș și o să ne trezim cu un trafic și mai intens, care o să sosească deja din autostradă, deci Târgu Mureș o să aibă probleme de rezolvat destul de importante”, a încheiat Soos Zoltan, primarul ales al orașului Târgu Mureș.