Tăriceanu a vorbit cu șeful Curții Constituționale din Franța despre numărul mare de sesizări la CCR
Discuțiile au venit în contextul vizitei lui Tăriceanu în Franța, miercuri și joi. „Vizita oficială în Franța a președintelui Senatului României s-a înscris, ca demers al diplomației parlamentare, în direcția aprofundării și diversificării dialogului politic și consolidării caracterului special al relației tradiționale de prietenie cu Franța, informează Senatului României”, într-un comunicat de presă remis, joi, Mediafax.
„În cadrul dialogului avut cu Laurent Fabius, președintele Consiliului Constituțional francez, Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat aportul deosebit al instituției Curții Constituționale pentru asigurarea unei funcționări normale a statului de drept, și așteptările societății la o abordare echidistantă și neutră a acesteia față de forțele politice și natura solicitărilor generate de acestea. Totodată, domnia sa a arătat că sesizările adresate Curții Constituționale se cuvine să nu creeze, prin numărul și modalitățile în care sunt formulate, neajunsuri în funcționarea normală a altor instituții ale statului și care să rezulte în noi blocaje de natură constituțională”, conform sursei citate.
De asemenea, vizita a prilejuit organizarea de către Ambasada României și Institutul Cultural Român de la Paris a unor evenimente de promovare a valorilor culturale românești, în perioada în care este în desfășurare Sezonul România-Franța.
„În cadrul convorbirilor cu oficialitățile franceze, președintele Senatului României a reafirmat importanța pe care o acordă România parteneriatului strategic dintre cele două state. Demnitarul român a evidențiat frecvența și calitatea dialogului parlamentar, precum și evoluțiile de substanță înregistrate în dialogul politico diplomatic din ultimii doi ani.Călin Popescu-Tăriceanu a exprimat dorința ca România și Franța să facă mai mult împreună, ca parteneri privilegiați, uniți de puternice legături istorice, culturale și lingvistice și de viziunea comună a unei Europe unite și puternice”, a transmis Senatul.
Președintele Senaului a arătat că Președinția Română a Consiliului UE a demonstrat capacitatea de a-și adapta abordările pentru a răspunde în mod corespunzător la provocările unui context politic dinamic și imprevizibil, precum și la evoluțiile neprevăzute din dosarul Brexit, una dintre principalele preocupări ale agendei politice europene curente.
Tăriceanu a arătat, de asemenea, că eforturile depuse de România pe parcursul primelor cinci luni de mandat au fost dedicate exclusiv promovării intereselor statelor membre, în spiritul unei abordări unitare, coerente și incluzive.
În cadrul întrevederii cu Gérard Larcher, președintele Senatului Franței, cei doi au discutat despre schimburil comerciale bilaterale care în anul 2018 au atins nivelul record de 9 miliarde euro.
„În dialogul cu omologul francez, președintele Senatului a subliniat importanța, pentru ambele părți, a intensificării schimburilor și cooperării economice, salutând nivelul ridicat al schimburilor comerciale, care în 2018 au atins cifra record de 9 miliarde de euro. De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a remarcat profilul consolidat al investițiilor franceze în România și a reafirmat dorința părții române pentru atragerea de noi investiții cu capital francez și pentru diversificarea cooperării în domeniul comercial, atât la nivel corporativ, cât și în ceea ce privește dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, arătând că România continuă să ofere oportunități permanente de investiții și perspective foarte bune de creștere pentru investitorii francezi”, potrivit sursei citate.
Cei doi interlocutori au reliefat rolul determinant pe care țările aliate aflate între Marea Neagră și Marea Baltică îl au în asigurarea flancului estic al NATO și implicit a securității și apărării spațiului euro-atlantic, precum și a importanței pe care cooperarea, în spiritul complementarității, la nivel european o are în consolidarea contribuției statelor membre la securitatea UE.
În acest context, a fost evocată cu satisfacție participarea dlui Gérard Larcher, președintele Senatului Franței, la sesiunea de deschidere a Primului Summit parlamentar al Formatului B9 (București, 17-19 aprilie 2018), ca răspuns la invitația adresată, în calitate de gazdă a summitului, de dl Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului României.
Cu ocazia prezenței delegației parlamentare române la Paris, Ambasada României a găzduit ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, dlui Gérard Larcher, președintele Senatului Franței, absolvent de medicină veterinară. Evenimentul a avut loc într-un context istoric deosebit, în acest an universitatea clujeană împlinind 150 de ani de la fondarea sa și 100 de ani de când profesorul Mihai Șerban, fostul rector al universității, mergea la Paris, alături de Regina Maria a României, pentru a pleda în favoarea recunoașterii internaționale a Unirii Transilvaniei cu Regatul României.
Totodată, în cadrul programului cultural, președinții celor două senate au inaugurat, în grădinile Palatului Luxembourg (sediul Senatului Franței), sculptura „Zgârie-Nor” („Gratte Ciel”) a artistului din România, ErnÅ‘ Bartha – unic în lume datorită sculpturilor sale din fân de dimensiuni monumentale – ca parte a ansamblului de activități organizate de Institutul Cultural Român dedicate protejării și promovării diversității expresiilor culturale în cadrul Sezonului România-Franța.
De asemenea, delegația Senatului României a vizitat expoziția „Broderii de tradiție bizantină din România între secolele XV și XVII – în jurul stindardului lui Ștefan cel Mare”, organizată la invitația Muzeului Luvru în perioada 17 aprilie – 29 iulie 2019, de Muzeul Național de Artă al României, în strânsă colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe precum și Mănăstirile Putna, Sucevița și Sființii Trei Ierarhi din Iași.
În perspectiva demersurilor de promovare a valorilor românești, a fost organizată și prezentarea colecției de modă „Patzaichin” a designer-ului român Olah Gyarfas, în prezența renumitului medaliat olimpic român. Evenimentul este rodul colaborării creatorului în domeniul vestimentar cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și produsele dezvoltate sub umbrela Ecosistemului PATZAIKIN, urmărind ca, în cadrul Sezonului România-Franța, să prezinte publicului francez un design avangardist al unei tradiții aproape pierdute a țesăturilor din cânepă și a unui produs inspirat de Delta Dunării și locuitorii săi.
Din delegația senatorială au făcut parte senatorul PSD Titus Corlățean, președintele Grupului parlamentar de prietenie România-Franța din Senat, senatorul PNL Cătălin Dumitru Toma, senatorul USR Dan Lungu și senatorul UDMR Fejér László-Ödön.