Guvernul Orban susține luni încă un test, după ce moțiunea de cenzură introdusă de PSD va fi dezbătută de la ora 14.00. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că partidul său va vota moțiunea „cu două mâini”, dar, cu toate acestea, Executivul nu pare să aibă emoții, întrucât – susține Tăriceanu – „în aceste ultime zile PNL a pus la bătaie toate resursele materiale ale guvernării pentru a cumpăra parlamentari în scopul rămânerii la putere”.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că PNL, PMP și USR încearcă boicotarea votului, pentru a nu se constitui cvorum de ședință. ”La această oră, vă spun cu siguranță că moțiunea va trece. Sunt presiuni foarte mari. Colegii primesc tot felul de oferte. Nu avem plecări, la aceste momente, colegi plecați. Vor fi mai puține voturi, nu 250. Dacă colegii de la UDMR au uitat atacurile de la Klaus Iohannis, e treaba lor. Cine va lipsi de la această moțiune, a doua zi va pleca din PSD. Situația e clară! E o noapte lungă, încercăm să ne pregătim pentru orice surpriză. E o moțiune care va trece pe muchie. Testul va fi crearea cvorumului”, spune Ciolacu.
Călin Popescu Tăriceanu a scris că el și partidul său vor „vota moțiunea cu 2 mâini”. Acesta spune că aceasta trebuia să vină mai devreme, dar acest lucru nu s-a întâmplat din dorința de a nu îngreuna situația medicală din țară.
„Noi, cei de la ALDE, vom vota moțiunea cu 2 mâini! O vom vota cu regretul că ea nu a venit mai devreme, probabil din dorința de a nu îngreuna situația medicală din țară. Cu sau fără criză medicală, acest guvern trebuie să plece, pentru că oricum nu se ocupă de criza medicală și mai ales de cea economică. Pentru ei totul este doar motiv de campanie electorală și de a-și umple buzunarele din contracte dubioase”, scrie Călin Popescu Tăriceanu în mesajul postat pe pagina sa de Facebook.
De asemenea, Tăriceanu mai afirmă că din cauza actualului guvern, economia se prăbușește, existând peste un milion de șomeri. „Nu știm câte conserve mai sunt ascunse prin partide și pe câte dintre ele este sistemul dispus să le sacrifice, dar, indiferent de rezultatul votului, românii au dat de mult un vot de blam guvernului Iohannis-Orban.
Motivele putem să le vedem cu toții: o economie care se prăbușește, peste un million de șomeri, corupție și afaceri necurate, lipsă de idei și de măsuri pentru începerea școlii, încăpățânarea de a găsi bani pentru orice mai puțin pentru majorarea, conform legilor, a pensiilor și alocațiilor.
Dacă acest guvern cade, atunci vom avea un guvern cu 3 priorități: deschiderea în siguranță a școlilor, gestionarea crizei medicale și organizarea într-un mod democratic a alegerilor”, mai notează acesta pe Facebook.
De cealaltă parte, parlamentarii liberali nu vor participa la votul de luni asupra moţiunii de cenzură, „pe care PSD a transformat-o într-un ghem de minciuni”, anunță liderul deputaţilor PNL, Florin Roman. ”Având în vedere faptul ca România este în lupta cu pandemia și că suntem cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile locale și parlamentare, gestul PSD nu este doar neconstituțional, ci și unul profund iresponsabil”, spune Florin Roman într-un comunicat de presă.
Nici USR nu va susține moțiunea. Liderul Dan Barna a anunțat pe pagina de Facebook că formațiunea politică nu va participa la vot: „Tentativa PSD de a provoca o criză politică cu trei luni înaintea alegerilor la termen e o dovadă de iresponsabilitate pe care nu intenționăm să o încurajăm în niciun fel. Argumentul pentru instalarea actualului guvern a fost acela că țara are nevoie de un executiv cu puteri depline care să se lupte cu pandemia și criza generată de aceasta. La vremea aceea inclusiv PSD părea să fie de acord”.
Liderul Pro România, Victor Ponta, nu este încrezător în privința moțiuni de cenzură pentru demiterea Guvernului, subliniind că aceasta a fost negociată deja şi chiar dacă formaţiunea pe care o conduce va vota în favoarea moțiunii, premierul Ludovic Orban şi „gaşca” vor rămâne la guvernare.
În aceste condiții, surse din mediul politic indică faptul că opoziția formată majoritar din PSD a strâns în acest moment 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii, pentru a demitere Guvernul Orban. Pe lângă acestea, PSD mai are, în plus, încă cinci voturi de la deputaţii minorităţilor naţionale. În ciuda acestor calcule, moţiunea nu va trece, susţin surse din conducerea social-democraților: ”Una e realitatea pe hârtie, alta e realitatea din Parlament”. Până la urmă însă, totul se va decide mâine la 14.00.