„Ambasadorul Olandei nu a îndrăznit să îmi spună să o pun pe Kovesi, însă a încercat să ne învețe ce trebuie să facem în Justiție. Într-o întâlnire, l-am pus la punct pe ambasadorul Olandei și l-am reclamat omologului meu (…). După două săptămâni, ambasadorul a fost rechemat în țara sa. În Ungaria l-au trimis pachet pe ambasadorul american în momentul în care a depășit limitele convenției diplomatice. România este singura țară din Europa în care ambasadorii se poartă astfel”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la România TV.
Declarația vine după ce fostul ministru al Justiției, Titus Corlățean, a afirmat, miercuri, în cadrul audierii sale în Comisia SIPA, că ambasadorii SUA și Olandei ar fi făcut presiuni în 2012 pentru numirea Codruței Kovesi „într-o funcție de vârf” în Ministerul Public.
Titus Corlățean a spus că, pe vremea când era ministru al Justiției, a primit vizitele unor ambasadori care au pledat în mod insistent pentru numirea lui Kovesi într-o funcție de conducere în Ministerul Public, Corlățean folosind cuvântul „presiuni”.
„Am confirmat faptul că au existat la acel moment demersuri în sensul de presiuni pentru ca cel care vă vorbește, eram ministrul Justiției la acel moment, ca o anumită nominalizare la o funcție de conducere în cadrul Ministerului Public și am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justiției, evident că i-am primit, am stat de vorbă”, a spus fostul ministru al Justiției.
El a menționat două cazuri în care pledoaria în favoarea lui Kovesi s-a făcut foarte insistent. Este vorba de fostu ambasador american în România, Mark Gittenstein, și fostul ambasador al Olandei, Matthijs van Bonzel.