Tăriceanu s-a referit în declarația de presă și la „zvonul care circulă cu putere și este vehiculat de ACL și candidatul Klaus Iohannis privind majorarea impozitelor pe clădiri, în viitor”.
„Vreau să precizez această situație și, referitor la această măsură, că este numai o invenție”, a spus Tăriceanu, precizând că „știrea care a fost preluată este cu totul falsă”.
„O să vedeți că scrie că Consiliul Consultativ al ministrului Bugetului a făcut și a dres. Consiliul Consultativ funcționează pe lângă ministrul de Finanțe. Deci toată chestiunea asta mi se pare că este mai mult decât cusută cu ață albă, nu are nicio noimă, și, atâta vreme cât voi fi eu prim-ministru, și cred că voi fi, vă pot garanta că nu se vor majora asemenea taxe”.
Călin Popescu Tăriceanu a arătat că Iohannis și echipa acestuia de sfătuitori caută să inducă temeri și frici în ultimele zile de campanie, „cu speranța disperată de a face o răsturnare a scorului”.
„Cealală motivație este ceva mai perversă, și mi-am adus aminte, venind spre Senat, de câteva cuvinte foarte simpatice, care sună cam așa: «Rău era cu „der, die, das”/ Da-i mai rău cu „davai ceas” / De la Nistru pân’ la Don / Davai ceas, davai palton / Davai ceas, davai moșie / Harașo tovărășie»”, a declarat Tăriceanu.
El a continuat: „Vă dați seama că, dacă îl întreb pe domnul Iohannis cine a spus chestia asta, habar nu are. Vă aduceți aminte de marele comic Constantin Tănase. El este în această situație, acum, face «Davai ceas, davai palton» într-o interpretare modernă, adică stă și ne povestește, cu ceasul de la străbunicul, cum merge el, ceasul, nu poate să meargă decât ca ceasul, și după aia o să ne întrebe, așa, cu multă dezinvoltură, când o să decidă să majoreze taxele, pentru că prevede creșteri la diferite bugete (..) Atunci trebuie să aibă de undeva de unde o să acopere unele cheltuieli”.
Tăriceanu l-a imitat pe Klaus Iohannis, vorbind rar: „O să spună: «Să majorăm niște taxe, nu-i așa, ca în Germania, nu? Nu vă dați seama? Dacă m-ați ales, la ce v-ați așteptat? La taxe ca în Germania»”.
Potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, există această „idee perversă, să vorbim acum de taxe, că vor să le mărească alții, dar dacă eventual suntem aleși, le alegem noi”.
Într-un document care conține mai multe propuneri de măsuri fiscale, elaborat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP) – ministrul delegat pentru Buget, se precizează că una dintre acestea ar fi: „Introducerea impozitului progresiv pe venit, începând cu 2016 (3 cote progresive de 15%, 25% și 35%)”.
O altă propunere din document este creșterea impozitelor locale pe terenuri și imobile cu 25%, o majorare similară urmând să fie aplicată din 2016.
Potrivit Ministerului Finanțelor, nu s-au fãcut estimări cu privire la posibilitatea creșterii impozitelor locale pe proprietate cu 25% începând cu 2015 și cu încă 25% începând cu 2016.
„Impozitele datorate pentru clădiri, pentru terenuri și pentru mijloacele de transport vor fi menținute la nivelul actual, în condițiile în care consiliile locale vor păstra actualele niveluri de impozite și taxe locale”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor.