Tăriceanu, despre neregulile peștelui de import: Problema dublului standard nu derivă din UE
„Problema dublului standard poate să existe și dacă România nu era membră în UE. Fiind membri în UE problema nu dispare. Știm că problema dublului standard nu e una inventată de noi, este în dezbatere și se încearcă faptul ca firmele să nu mai practice acest dublu standard. Că e vorba de medicamente, detergenți. Soția mea mi-a spus că detergenții pe care i-a cumpărat în străinătate sunt mai buni decât cei de la noi. Grave mi se par dublurile standarde în privința produselor alimentare cu care ne hrănim noi, copiii noștri. Deci problema nu derivă din UE. Datorită problemei pieței, multe firme au intrat pe piață și unele firme românești nu au existat”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, vineri, la România TV.
Chestionat dacă poate fi protejată populația în fața acestei probleme, președintele ALDE a răspuns: „Bineînțeles. La acest capitol până să intervină UE cu o legislație, poate să intervină protecția consumatorului pe aceste chestiuni. Nu trebuie să așteptăm să fie votată o legislație în Parlamentul European”.
Reacția liderului ALDE vine după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit mari nereguli la peștele de import, în hypermarket-urile din zona București-Ilfov, după ce au efectuat o serie de acțiuni de verificare urmărind recepționarea, depozitarea, procesarea și comercializarea mărfii.
Mari nereguli găsite la peștele de import, în hypermarket-urile din zona București-Ilfov, într-o singură zi de controale efectuate de ANPC.
Într-o singură zi au fost controlați 11 operatori economici și au fost aplicate 10 amenzi contravenționale în valoare de 200.000 lei și un avertisment. Urmare a deficiențelor constatate, a fost oprită definitiv de la comercializare cantitatea de 1,6 tone de pește și produse din pește, în valoare de 40.000 lei.
Un proiect de lege inițiat de Liviu Dragnea prevede sancționarea celor care vând produse sau servicii „falsificate supuse dublului standard” cu amendă de maxim 4% din cifra de afaceri. În caz de abatere repetată se suspendă autorizația de funcționare a comerciantului pe 6 luni.
Foto: Hepta