„În această săptămână o să reluăm discuțiile pe OUG 114 pentru a încerca să o finalizăm la nivelul negocierilor politice cu partenerii din zona mediului de afaceri, astfel încât Guvernul să poată să adopte ordonanța până la sfârșitul acestei luni. (…) Poziția comună am exprimat-o și eu și Liviu Dragnea, principiile pe care este construită ordonanța rămân în continuare valabile. Intenția noastră a fost și rămâne de a plafona prețul la gazele naturale pentru consumatorii casnici și cei defavorizați, taxa pe activele bancare va rămâne în continuare să funcționeze dar ea nu va fi legată de ROBOR. Va exista de asemenea un stimulent pentru bănci în așa fel încât ele să scadă dobânzile și să crească nivelul de creditare. Am plecat de la constatarea comună, dobânzile în România pentru credite sunt cu mult peste media din alte țări. Nu e justificat acest lucru. Vom merge cu două măsuri, una de penalizare și una de stimulare”, a declarat Tăriceanu, în Parlament.
Întrebat dacă se va renunța la taxa de 2% pentru energie, Călin Popescu Tăriceanu a reiterat dorința de a renunța la această prevedere din OUG 114/2018.
„Încă nu am hotărât, dar din punctul meu de vedere această taxă este greu de suportat pentru societățile care activează în domeniul energiei, bazate pe combustibil fosil, pe cărbune, și creează un fel de discriminare nejustificată între societățile producătoare care au obligația să plătească această taxă și societățile de distribuție din energie care nu o plătesc. Va trebui să găsim o anumită modificare care să facă această taxă să afecteze pe toată lumea în același fel”, a conchis Tăriceanu.
Și președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat pe 15 martie că o ultimă discuție referitoare la OUG 114 va avea loc săptămâna aceasta cu reprezentanții companiilor din energie și celor din comunicații. Liderul PSD a precizat că așteaptă ca premierul să revină în țară pentru a-i prezenta articolele de modificare a actului normativ.