Tăriceanu, face dezvăluiri neașteptate despre MCV: În trecut rapoartele au cuprins erori. Comisia să respecte legislația românească
„Sigur că și în trecut Mecanismul de Cooperare și Verficare care a funcționat în relația dintre România și Comisia Europeană, în numeroase rânduri a cuprins erori. Erori de necunoaștere, erori de apreciere și așa mai departe și cred că cei de la Comisie trebuie să respecte ce înseamnă legislație românească, prevederi care sunt adoptate în baza legislației și a Constituției. În ceea ce privește raportul pe care nu l-am văzut, dar am aflat că acest raport conține o serie de critici, cred că e necesar ca el să fie analizat de Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii și trebuie găsită o soluție de cooperare cu CE pentru a reclădi relația de încredere care este esențială, pentru ca viitorul raport să nu mai aibă referirile negative și probabil că anumite modificări trebuiesc adoptate. Bănuiesc, nu am văzut raportul”, a afrimat Călin Popescu-Tăriceanu, în Parlament.
Proiectul raportului MCV care va fi publicat marți de Comisia Europeană conține critici dure la adresa unor instituții din sistemul judiciar, cum ar fi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), potrivit unor surse de la Bruxelles.
Surse de la Bruxelles care au consultat proiectul raportului MCV au declarat pentru Mediafax că, în document, este criticată în termeni duri activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, membrilor CSM fiindu-le reproșate anumite disfuncționalități, dar și problemele de comunicare din interiorul instituției conduse de Lia Savonea.
Consiliul Superior al Magistraturii este criticat, printre altele, că nu a numit o conducere titulară la Inspecția Judiciară, potrivit surselor citate.
Un alt aspect criticat în proiectul raportului MCV vizează activitatea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), a cărei înființare a fost criticată atât în rapoartele GRECO, cât și în cel al Comisiei de la Veneția.
Documentul care va fi dat marți publicității arată că nu s-a ținut cont de actorii din sistemul judiciar în ceea ce privește înființarea și activitatea Secției, au explicat sursele menționate.
Și procedura numirilor la parchete a făcut subiectul reproșurilor oficialilor europeni, care arată, în proiectul raportului MCV privind țara noastră, că factorul politic nu a fost scos din ecuație. În momentul de față, conducerea principalelor structuri de parchete, respectiv DNA, DIICOT și Parchetul General, este asigurată de interimari.
Totodată, au explicat sursele de la Bruxelles pentru Mediafax, pentru prima oară, draftul raportului MCV face referire și la o scădere semnificativă a activității DNA în lupta împotriva corupției.
Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți că raportul MCV nu este încă aprobat în Colegiul Comisarilor și va discuta despre el imediat după întâlnirea din Colegiu, care va avea loc la ora 14.00, ora României.
Europarlamentarul PLUS Dragoș Tudorache a afirmat, marți, că Bulgaria a fost scoasă de sub incidența MCV, în timp ce pentru România acest Mecanism este încă menținut.
„Bulgaria scapă de MCV. România, nu. Acesta e rezultatul concret al guvernării PSD. O țară distrusă din toate punctele de vedere. De la economie la justiție. Încă din 1990 ne-au arătat cine sunt și ce vor: hoție și cumetrie. În 2016, negociam cu Comisia Europeană, punct cu punct, criteriu cu criteriu, ridicarea MCV. Din ianuarie 2017, mafia PSD-ALDE a distrus tot progresul făcut, toată încrederea câștigată în dialogul cu partenerii europeni. OUG13, atacul obsesiv și sistematic la adresa justiției, încercarea de decredibilizare a DNA, impunitatea față de avertismentele europene, toate acestea au adus România în situația de a fi azi ultima țară din Europa sub MCV”, a scris Dragoș Tudorache, pe Facebook.
Viorica Dăncilă a declarat, luni, că se așteaptă ca din punct de vedere al evaluării actului de guvernare raportul MCV să fie pozitiv. „Consider că nu am greșit din punct de vedere juridic și sper ca raportul MCV să respecte acest lucru”, a mai spus ea.