Tăriceanu îl apără pe Toader: Dacă îi deranjează pe așa de mulți probabil că face și ceva bine / Despre solicitarea DNA: Am cerut accelerarea procedurii / Replică pentru Timmermans
„Nu mi-am schimbat părerea de o săptămână, am mai fost întrebat de acest subiect, iar criticile care i se aduc ministrului mă bucură că vin din toate părțile. Dacă îi deranjează pe așa de mulți probabil că face și ceva bine. Nu putem să mulțumim, sau ministrul nu poate să mulțumească pe toată lumea. Ministrul Justiției nu are o sarcină ușoară, fără îndoială, mai ales în zilele noastre, pentru că repunerea în normalitate a Justiției din România, revenirea la respectarea normelor constituționale, revenirea la respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor la Justițiție, la a avea dreptul la o Justiție corectă nu e o sarcină ușoară. Iar sistemul, cum îi place să se autodefinească, văd că vrea să-și păstreze pârghiile pe care le-a folosit în trecut: ilegale, neconstituționale, de stat în stat și până la urmă de a face din Justiție un instrument de luptă politică. Așa încât, cred că pentru ministrul Justiției reforma din Justiției este o sarcină grea și sigur că Opoziția este pe măsură”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, marți, la Parlament.
Întrebat dacă ministrul Justiției ar trebui să vină și să vă prezinte OUG din Justiție solicitate de social-democrați, Tăriceanu a spus că aceste acte nromative au fost asumate și de Toader.
„Nu e vorba că-și doresc social-democrații, eu cred că ministrul și-a asumat aceste lucruri pe care dorește să le facă și cred că le face, numai că probabil munca pe care o presupune în spate, echipele de experți ale ministerului au nevoie de ceva timp să termine cu elaborarea tuturor acestor propuneri de acte normative. Voința politică noi ne-am afirmat-o nu o dată, eu sunt adeptul ideii că în România nu putem să vorbim de o Justiție corectă, atâta vreme cât practici pe care Curtea Constituțională le-a sancționat prin deciziile ei nu sunt curmate. Deci aceste practici trebuie curmate, trebuie să revenim la o Justiției care este cu adevărat independentă, care nu are legătură cu serviciile secrete, care nu funcționează în detrimentul, până la urmă, justițiabilului, cetățeanului. Toată ziua se vorbește de statul de drept, eu nu am auzit în altă țară europeană, democrată, de asemenea tehnici, practici, de legiferare pe lângă lege, nu am auzit. Trebuie să punem punct la chestiunea aceasta, în pofida unor care au naivitatea să creadă că în România singurul lucru care trebuie să ne preocupe este să funcționeze bine Procuratura. Eu cred că trebuie să funcțineze foarte bine Procuratura, dar Procuratura are și ea obligația să respecte Constituția și legile. Dacă Procuratura nu înțelege acest lucru, putem să găsim modalitățile prin care, legal, să aibă constrângeri sau explicații mai clare de cum să funcționeze”, a adăugat liderul ALDE.
Președintele Senatului a afirmat că ministrul Justiției știe că are sprijin politic pentru elaborarea proiectelor de acte normative pentru a aduce modificări la Legile Justiției.
„Nu cred că există niciun blocaj. Din punctul meu de vedere eu nu văd un blocaj. Ministrul știe că are acest sprijin politic pentru a elabora și a prezenta în Guvern aceste acte normative și sunt convins că și doamna prim-ministru îi acordă sprijn în acest sens, dar nu am discutat cu domnul ministru Toader de peste zece zile, nu știu care e stadiul”, a spus Tăriceanu.
Săptămâna trecută a fost dezbătută în plenul Camerei Deputaților moțiunea simplă inițiată de Opoziție la adresa lui Tudorel Toader, însă ședința în care trebuia să se voteze a fost suspendată din lipsă de cvorum, după ce grupul parlamentar al PSD a decis să nu se prezinte la vot. Social-democrații i-au reproșat ministrului Justiției faptul că nu a adoptat o Ordonanță de Urgență în privința Codului Penal și Codului de Procedură Penală, așa cum s-a stabilit în CEx al PSD. Moțiunea simplă va intra, cel mai probabil, va vot în plenul de miercuri, potrivit unor surse politice ale MEDIAFAX. La dezbatere, Florin Iordache l-a întrebat pe Tudorel Toader când o să adopte o OUG pentru punerea în acord a articolelor declarate neconstituționale de CCR în Codul Penal și din cel de Procedură Penală, așa cum s-a stabilit în CEx-urile PSD, și i-a cerut explicații în privința transformării Secției de anchetare a magistraților în direcție.
Tăriceanu, despre amânarea din Senat în privința solicitării DNA: Eu am cerut accelerarea procedurii
Tăriceanu a declarat, la o zi după ce senatorii au deci amânarea raportului Comisiei juridice din Senat în privința solicitării DNA pentru începerea urmăririi penale pentru acesta, că el a solicitat accelerarea procedurii.
„În mod special nu am participat la ședințele de Birou Permanent al Senatului când se discută acest subiect pentru că sunt parte interesată și ca să nu se considere că influențez cumva decizia Biroului Permanent. De de multă vreme eu am cerut colegilor mei să accelereze procedura pentru a se aduce în plen dezbaterea și decizia. În ultimile zile am aflat că sunt câțiva senatori care au citit au cerut timp suplimentar pentru analiza dosarului. Birou permanent a decis așa cum știți și pe 2 aprilie să se introducă pe ordinea de zi a plenului”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, marți, la Parlament.
Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat luni, în Parlament că termenul pentru primirea unui răspuns în legătură cu cererea DNA pentru începerea urmăririi penale pentru președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu este 2 aprilie.
„Am discutat în cadrul Biroului Permanent, am propus colegilor ca termenul final, să avem un răspuns din partea Comisiei juridice, să fie data de 2 aprilie. Au fost toți colegii de acord, motiv pentru care am considerat că nu mai aveam de ce să mai dezbatem și solicitarea grupului USR. Rămâne ca termenul final să fie doi aprilie și să avem un răspuns de la Comisie juridică”, a declarat Claudiu Manda.
DNA a anunțat, în noiembrie 2018, că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanții unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiționale la un contract comercial, banii fiind folosiți pentru campania electorală.
Tăriceanu, replică pentru Timmermans: Reformele în Justiție sunt pentru revenirea la normalitate
Tăriceanu a declarat, după ce prim-vicepreședintele CE Frans Timmermans a spus că nu a văzut progrese după publicarea ultimului raport MCV, că România a făcut foarte mult și că reformele din Justiție sunt clar îndreptate pentru revenirea la o situație de normalitate.
„Domnul Timmermans își pune problema în mod logic care este răspunsul României la observațiile din raportul MCV. Dacă observațiile din raport ar fi for perfecte, îmi pun întrebarea logic de ce acum ar mai fi nevoie să se facă o echipă mixtă de lucru pe acest document. Comisia știa de toate derapaje grave care s-au petrecut în Justiție în ultimii ani? (…) Nouă ni se recomandă să nu facem pași înapoi în combaterea corupției. Sunt de acord, combaterea corupției trebuie să rămână un element central de preocupare pentru instituții. Eu cred că a făcut foarte mult România pentru că reformele în Justiție sunt clar îndreptate pentru revenirea la o situație de normalitate. Dacă Comisia Europeană cumva crede că e bine tot ceea ce s-a întâmplat până acum și România trebuie să rămână cu un sistem de Justiție care se bazează pe practicile staliniste, comuniste, dar nu cred că Comisia vrea așa ceva. Cred că e foarte bine că stăm acum și discutăm pentru ca experții Comisiei să poată să ia cunoștință de toate aceste aspecte pe care noi le discutăm în România. Sunt la ordinea de zi în dezbaterea publică și par să fi scăpat atenției și vigilenței experților de la Comisie”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat luni, la București, că de când Comisia Europeană a publicat raportul MCV nu a văzut niciun progres, spunând că este nevoie de o comisie mixtă de experți pentru prevederile din Mecanismul de Cooperare și Verificare.