Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că se va prezenta vineri la DNA Brașov, în calitate de martor, într-un dosar de corupție.
Președintele Senatului a precizat, joi, într-un comunicat de presă, că a fost invitat telefonic la audiere, în calitate de martor, în dosarul 259/p/2015.
„Doresc să aduc la cunoștința presei că, în respect pentru reglementările legale privind confidențialitatea anchetei, nu voi face declarații nici la sosirea și nici la plecarea din sediul DNA. Totodată, doresc să fac cunoscut faptul că informația legată de prezența mea la DNA Brașov era cunoscută doar de subsemnatul și de lucrătorul DNA care m-a invitat telefonic”, mai precizează Călin Popescu Tăriceanu.
Președintele Senatului a mai spus că, de regulă, informează cu promptitudine presa despre activitățile sale de interes public, așa cum poate fi apreciată prezența sa la DNA în calitate de martor.
„De această dată, în mod premeditat, am ținut strict secretă această informație pentru a verifica dacă lucrătorii DNA scurg informații confidențiale către presă. Cu puțină vreme în urmă, am fost contactat din lumea presei cu întrebarea: „Este adevărat că ați fost invitat la DNA Brașov ?”. Q.E.D., așa că am hotărât să dau publicității acest comunicat”, mai spune Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu urmează să fie audiat în dosarul 259/p/201, adică dosarul în care se investighează infracțiuni în legătură cu retrocedarea ilegală a fermei Regale Băneasa și a suprafeței de 47 de hectare de pădure din Snagov.
În acest dosar sunt cercetați Remus Truică, Paul Philippe al României, Marius Marcovici, fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, jurnalistul Dan Andronic, trei cetățeni israelieni și alte persoane.
În aceeași cauză a fost audiată ca martor, în luna decembrie a anului trecut, și fosta soție a președintelui Senatului, Ioana Valmar.
Potrivit unor surse judiciare, aceasta ar fi dat o declarație referitoare la faptul că, la cabinetul său notarial, ar fi fost încheiate unele acte și acorduri imobiliare legate de terenurile investigate în dosar. Sursele citate au precizat că persoane care se ocupau de aceste retrocedări de terenuri i-ar fi solicitat să încheie acte cu alte sume decât cele stabilite în normele privind tarifele de onorarii, cererile fiind respinse de Ioana Valmar.
Potrivit procurorilor DNA, începând din anul 2006, prințul Paul i-a promis lui Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional, între care Robert Roșu, Marius Marcovici, Lucian Mateescu și Dan Andronic, o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea sau retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe sau pe lângă judecători.
Prințul Paul, Remus Truică și ceilalți membri ai grupului „au ascuns natura ilicită a înțelegerii, prin încheierea în 1 noiembrie 2006 a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietății, între prințul Paul și SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică”, conform DNA.
„În concret, acest contract redactat de Robert Roșu prevede că Paul Philipe al României, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente și viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate și identificate în contract (între care și Ferma Băneasa cu un teren în suprafață de 28,63 hectare). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiții o sumă de bani și să asigure sprijin și asistență în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Paul Philipe al României a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienței ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare – cumpărare, înțelegeri («înțelegerea» din 13 aprilie 2011 și actul adițional la aceasta)”, a precizat DNA.