Tăriceanu: Președintele trebuie să dea curs cererii de revocare a lui Kovesi

Publicat: 31/05/2018, 00:57
Actualizat: 25/03/2019, 20:49

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit să demisioneze de mult timp din funcția de procuror-șef al DNA, însă, în opinia liderului ALDE, aceasta nu o va face și se va „agăța de putere”.

„Eu cred că ar fi trebuit să-și dea demisia de multă vreme. Au fost multe momente în care ar fi trebuit, în mod normal, să-și dea demisia. Sunt deciziile CCR de anul trecut care au statuat în mod clar că prin nerespectarea pricipiului separației puterilor în stat DNA a acționat anticonstituțional și nelegal. Au fost două decizii în acest sens. A apărut momentul scoaterii la iveală a protocoalelor secrete. Nu-mi fac iluzii în ceea ce o privește pe doamna Kovesi. Va rămâne și se va agăța de putere cu toată îndărătnicia și cu toată disperarea până în ultimul moment”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, întrebat dacă Kovesi ar trebui să demisioneze până la apariția motivării CCR care a admis conflictul instituțional între ministrului Justiției, Tudorel Toader, și președintele Klaus Iohannis.

Acesta a reamintit despre protocoalele între SRI și Parchete care sunt un motiv în plus pentru ca Laura Codruța Kovesi să nu mai fie la conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

„Au mai apărut o serie de elemente suplimentare din momentul în care ministrului Justiției a făcut cererea de revocare cu o argumentație foarte serioasă în 20 de puncte. Între timp au apărut la suprafață aceste protocoale secrete între serviciile de informații, între SRI și Parchetul General. Ele au apărut ulterior cererii de revocare formulată de ministrului Justiției și cred că ele de asemeni nu fac decât să dezvăluie o altă componentă a activității Parchetelor și în special a DNA, care este paralelă cu legea, complet în contradicție cu ceea ce ar fi în mod normal esențial, și anume respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Prin aceste protocoale s-a adăugat la legea penală și evident eu cred că pe cale de consecință nu putem să scoatem din analiza noastră și această componentă a activității doamnei Kovesi care, în disprețul legii și al Constituției, a vrut să transforme până la urmă ceea ce am văzut, lupta împotriva corupției într-o vânătoare de oameni politici, de oameni simplii. A transformat DNA într-un fel de speriotoare pentru toți și pentru toate din România. Deci un derapaj grav de la normele statului de drept și cred că CCR, prin decizia pe care a luat-o astăzi, marchează încă un punct important în ceea ce înseamnă revenirea la normalitate”, a completat Tăriceanu.

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, cu majoritate de voturi, că există un conflict instituțional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv și Președinție, ca urmare a faptului că președintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA.

Pe 22 februarie, ministrul Justiției Tudorel Toader a cerut revocarea șefei DNA, reținând în sarcina acesteia 20 de „acte și fapte de netolerat”. Printre acestea, Toader a menționat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacții adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploiești, precum și afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va da curs cererii de revocare a Laurei Codruța Kovesi, argumentând că motivele invocate de Tudorel Toader nu au fost de natură să îl convingă.

„Ce face Curtea Constituțională? Să întărească poziția Executivului, a ministrului Justiției în ceea ce privește relația instituțională între ministrul Justiției și Ministerul Public. CCR reglementează că Ministerul Public funcționează sub autoritatea ministrului și președintele are un rol solemn și de a da greutate deciziei de numire și revocare în cazul procurorilor. Președintele nu poate să aibă un rol decisiv, funcționearea procurorilor revine ministrului Justiției. (…)Președintele trebuie să dea curs cererii de revocare care o privește pe șefa DNA”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după decizia CCR.

Tăriceanu a mai spus că în bucură decizia luată de judecătorii Curții Constituționale a României.

„Speram că așa va fi, dar am așteptat cu nerăbdare să vedem punctul de vedere exprimat de CCR și mă bucură că limpezește în acest fel unele dintre lucrurile care au creat confuzie și controverse și am văzut, nu o dată, foarte multe confuzii făcute de cei care chiar poate pretindeau că au ceva cunoștințe de drept constituțional. Așadar, decizia privind revocarea care este luată de ministrul Justiției nu poate să fie nicidecum contrazisă de președintele României”, a mai spus președintele Senatului.

Curtea Constituțională a decis, cu majoritate de voturi, că există un conflict instituțional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv și Președinție, ca urmare a faptului că președintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, procuror șef al DNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
În ce țări din Europa ești plătit să fii bunic?
×