Întrebat, marți, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă despre modificările la Codul penal și la Codul de procedură penală care ar fi fost adoptate pentru el și pentru liderul PSD, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că cele două coduri, în loc să fi fost supuse la momentul adoptării unui proces de dezbatere în Parlament, au fost create în laborator și adoptate prin OUG.
„Nu știu la ce s-ar referi aceste acuzații concret. Codurile penale și de procedură penală în loc să fi fost supuse la momentul adoptării unui proces de dezbatere în Parlament, au fost create în laborator de un grup de specialiști, dar nu știu câtă experiență practică aveau, și au fost adoptate prin OUG. Am văzut, făcute de practicieni ai dreputului, judecători, profesori universitari, comentarii critice la adresa codurilor care au permis abuzurile din ultimii ani din Justiție. Exemplul cel mai facil este cel al abuzului în serviciu, care nu este incriminat în alte țări din Europa, în Franța sau Germania. La noi toată lumea a fost acuzată pe bandă, dosarele instrumentate la DNA pentru corupție 90% sunt pe abuz în serviciu, infracțiune conexă corupției. Toate lucrurile acestea au transformat România într-un exemplu pe care eu îl deplâng, că România a devenit cu ajutorul DNA țara cea mai coruptă din Europa prin numărul de cazuri de corupție raportate. Ei își imaginează toate grozăviile”, a spus Tăriceanu.
Acesta a precizat că a avut o discuție cu colegi liberali veniți în România, care l-au întrebat dacă se modifică cele două coduri și dacă sub 50.000 de euro se consideră că nu este furt.
„Le-am spus că nu este vorba despre sume furate, le-am explicat cum e cu abuzul în serviciu. Dacă urmare a unei decizii administrative, prejudiciul este mai mic de 50.000 de euro se consideră că este o sancțiune administrativă, peste 50.000 e penală, dar nu e vorba de a fura. Între 2000 și 2017 au fost 6700 de condamnări în România pe corupție, ăsta este serviciul pe care DNA l-a făcut României, probabil că 90% dintre aceste condamnări nu ar fi avut loc dacă abuzul în serviciu nu era faptă de corupție. E normal să ne uităm la modul cum sunt alcătuite codurile penale, cum sunt definite infracțiunile, să le aliniem la practica europeană. Dacă vrem să menținem statutul polițienesc, cu mentalitatea din anii 1950, și să începem epurările politice, cum s-au întâmplat, spuneți că asta e modelul pe care vrem să îl urmăm, de democrație a la Putin și poate vor zice unii că așa le place. Eu, procuror șef DNA, așa am învățat de la tata care era procuror comunist că se face treaba”, a mai spus Tăriceanu.