Prima pagină » Știri » Tăriceanu: Unii se laudă cu turismul. Datorită lui Kovesi, brandul de țară a devenit corupția

Tăriceanu: Unii se laudă cu turismul. Datorită lui Kovesi, brandul de țară a devenit corupția

Tăriceanu: Unii se laudă cu turismul. Datorită lui Kovesi, brandul de țară a devenit corupția
Mai multe pe gandul.info

Călin Popescu Tăriceanu a spus, într-o conferință de presă, la Constanța, că regulile statului de drept nu ar trebui să fie puse sub semnul întrebării în România.

„România nu este în momentul de față considerată o țară în care să fie puse sub semnul întrebării regulile statului de drept. Ceea ce facem noi înseamnă mai degrabă consolidarea Justiției și a statului de drept”, a declarat Tăriceanu, precizând că nu contestă „necesitatea ca la nivelul Uniunii Europene normele statului de drept să fie respectate”.

El a apreciat însă, că, așa cum apare în raportul GRECO, corupția este întâlnită și în alte state, nefiind o „specialitate” a României, și nu ar trebui transformată într-un „brand de țară”, așa cum consideră că a devenit „datorită doamnei Kovesi”.

„Am văzut zilele trecute un raport parcă făcut de GRECO cu privire la lupta împotriva corupției. Am văzut acolo o companie redutabilă: Belgia, Austria… Nu știu, nu vreau să dau nume de țări, să nu greșesc, să pun pe unul pe listă care nu era. Am rămas surprins. În țările astea se evaluează că a slăbit lupta împotriva corupției, că au și ăia corupție, nu e numai o specialitate a României așa cum a vrut doamna Kovesi să o creeze. Brandul de țară, datorită doamnei Kovesi, a devenit corupția. Alții se laudă cu turism, alții se laudă cu industrii, alții se laudă cu învățământ, doamna Kovesi a reușit o performanță extraordinară”, a mai declarat Tăriceanu.

Grupul de State împotriva Corupției (GRECO) a avertizat că noi inițiative legislative din anumite state europene riscă să deturneze reformele adoptate anterior pentru consolidarea prevenirii corupției, lucru care ar putea constitui încălcări ale standardelor anticorupție ale Consiliului Europei.

Raportul anual al GRECO, un organism al Consiliului Europei dat publicității joi, indică faptul că aceste inițiative legislative ar putea determina GRECO să reevalueze noua legislație (Grecia) ori să declanșeze o nouă procedură pentru evaluări ad-hoc în circumstanțe excepționale (România, Polonia).

Citește și