Prima pagină » Știri » Tarif de lux, condiții de provincie! Orașul din România în care cursele cu taxiul costă 5 lei / kilometru

Tarif de lux, condiții de provincie! Orașul din România în care cursele cu taxiul costă 5 lei / kilometru

Tarif de lux, condiții de provincie! Orașul din România în care cursele cu taxiul costă 5 lei / kilometru

Pe lângă prețurile crescute la alimente și utilități, românii vor avea parte de mai multe surprize neplăcute decât credeau. În Iași, tariful pe kilometru crește de la 3,20 lei la 5 lei, însă modificarea poate intra în vigoare doar cu acceptul Consiliului Local.

Sunt anunțate noi modificări în ceea ce privește planul tarifar perceput de companiile de taximetrie din Iași.

Camera Taximetriștilor a justificat mărirea, invocând inflația, prețurile carburanților, dar și prezența pe piață a companiilor Uber sau Bolt.

La propunerea Camerei Naționale a Taximetriștilor, filiala Iași, tariful perceput pe un kilometru va fi de 5 lei, cu TVA, reprezentând un preț maximal pentru cursele de zi sau de noapte.

Creșterea este de 56,2 la sută. Deocamdată, inițiativa a luat forma unui proiect de hotărâre ce va fi analizat într-o viitoare ședință de Consiliu Local.

„Pe parcursul anilor 2009-2022, tarifele de distanță folosite de transportatorii de persoane în regim de taxi au evoluat în jurul valorilor de 1,60 – 1,70 lei/km în anii 2009-2010, 1,80 – 2,00 lei/km între anii 2011-2013, 2,00 – 2,20 lei/km între anii 2013-2016, 2,50 – 2,70 lei/km, în anii 2017-2018, 2,80 – 3,00 lei/km în anii 2019-2020 și 2,90–3,20 lei/km în anii 2021-2022.

Motivând condițiile actuale, respectiv inflația și creșterea accelerată a prețurilor combustibililor, a cheltuielilor de întreținere-reparații cu piesele de schimb, a cheltuielilor cu munca vie, a asigurărilor și a prețurilor autoturismelor, Asociația «Camera Națională a Taximetriștilor din România», filiala Iași, a solicitat autorității de autorizare modificarea tarifului maximal și stabilirea acestuia la o valoare de 5 lei/km”, se arată în proiectul de hotărâre.

De asemenea, la un moment dat, companiile de taximetrie din Iași au fost amendate de Consiliul Concurenței pentru că aveau același plan tarifar.

Inițiatorii proiectului arată că tariful maximal este propus și în condițiile în care pe piața transportului public de persoane au pătruns serviciile oferite de companiile Bolt sau Uber.

„Studiul tehnico-economic a avut în vedere ca tarifele încasate, respectiv tarifele de distanţă, împreună cu tarifele orare, precum şi cu tarifele de staţionare, să acopere sumele investite şi cheltuielile curente realizate pentru prestarea serviciului, precum şi o cotă de profit rezonabilă. Facem observația că serviciul de transport în regim de taxi, începând cu anul 2020, este concurat de serviciul de transport alternativ (Uber/Bolt) care implică, în esență, același tip de ofertă, «servicii de transport cu autoturism și conducător auto», la tarife apropiate.

Presiunea concurențială existentă dintre aceste două tipuri de servicii a facilitat interacțiunea dintre cerere și ofertă, chiar dacă serviciul de transport în regim de taxi este parțial reglementat, în ceea ce privește limitarea numărului maxim de autorizații și stabilirea unui tarif de distanță maximal”, se mai arată în documentația proiectului de hotărâre.

Primăria Iași, reticentă cu privire la această modificare

Camera Taximetriștilor a transmis că raportul a fost refuzat de mai multe ori de Primăria Iași din cauza modificărilor de costuri.

„Fiecare operator își va face tariful. Am apelat la un expert care a propus acest tarfi maiximal în baza unor calcule ce țin de inflație, salariul minim pe economii, costurile unei mașini, costurile carburanților.

Raportul era întocmit de acum 5 luni, dar a fost întors de trei ori de Primăria Iași pentru că erau modificări legate de prețuri. Nu este exclus ca pe timp de nopte să vorbim de un tarif de 5 lei, iar pe timp de zi să fie de 3,7 sau 3,8 lei. În acest moment, sunt 1.680 de mașini ce operează în municipiul Iași”, spun reprezentanții Camerei Taximetriștilor.

Pe lângă detaliile de mai sus, Primăria Iași ar urma să analizeze propunerea ca taxiurile să aibă acces pe liniile de tramvai din municipiu.

Totodată, a fost solicitată și înființarea mai multor stații pentru operatorii de transport în regim de taxi, potrivit Bzi.ro.

Recent, Primăria Iași a decis desființarea stației din Piața Unirii, de lângă restaurant „Select”.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și