„Tata mi-a zis că nu mă poate schimba, dar să am o viață paralelă”. Poveștile unor membri din comunitatea LGBT, la Marșul Diversității
Unul dintre susținătorii comunității prezent la Arcul de Triumf este ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.
„Lumea, după 13 ani, încă ne întreabă ce căutăm în stradă. E rolul nostru să spunem că ne apărăm drepturile, că vrem să ne arătăm lumii exact așa cum suntem și că e important să intrăm într-un soi de dialog pe tema drepturilor fundamentale care sunt pentru toți cetățenii României. Este și un an mai delicat, având în vedere încercările repetate de a scoate de sub protecția constituțională categorii întregi de familii. Practic, rolul nostru e de a spune că această scoatere în afara legalității constituționale e un abuz”, a declarat pentru MEDIAFAX Florin Buhuceanu, președinte executiv al asociției Accept.
„Mi se pare că lupta de emancipare nu e o linie dreaptă e un zig zag. Ai doi pași înainte, unul înapoi. Vine Trump, te duce înapoi. Tot timul cineva te aruncă înapoi”, spune un susținător al comunității.
Mert are 21 de ani și a descoperit la zece ani că este homosexual. Provine dintr-o familie de turci și spune că i-a fost greu să le spună rudelor despre orientarea sa sexuală: „Chiar dacă n-am avut sistemul de suport pe care îl au mulți de aici am ajuns să fiu cine sunt acum. Acum știu că e bine. Mama a reacționat nașpa, tata a zis ceva de genul : acum, că esti un adult, că i-am zis la 17 ani, acum n-am cum să te schimb dar măcar să ai viața ta paralelă cu a noastră. Deși m-a jignit, îi inteleg. Ei au un stil de viață, eu îl am pe al meu. Atât timp cât ne respectam reciproc, e ușor de trăit. Mi-aș dori copii și familie la un moment dat. În România nu e foarte greu de trăit ca o persoană LGBT, comparativ cu Turcia. La un moment dat o să aungem și noi să avem drepturile noastre”, spune Mert.
Oamenii s-au strâns la ora 16.00 la Arcul de Triumf, plecând în marș pe Bulevardul Kiseleff către Piața Victoriei. Tot sâmbătă, în jur de o sută de persoane s-au strâns în Piața Victoriei din Capitală, pentru a participa la Marșul normalității, o acțiune de protest față de parada comunității LGBT.