Tătaru: Urmează o lună septembrie cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a transmiterii comunitare a coronavirusului

Tătaru: Urmează o lună septembrie cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a transmiterii comunitare a coronavirusului
Nelu Tătaru
Publicat: 28/08/2020, 11:44
Actualizat: 06/04/2021, 16:18

Ministrul Sănătății avertizează că prima lună de toamnă va avea mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri de coronavirus. În contextul începerii școlii și redeschiderii restaurantelor și cinematorgafelor, Nelu Tătaru face un nou apel la respectarea normelor de protecție sanitară în vederea limitării răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 „Urmează o lună septembrie cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri, în consecinţă a creşterii transmiterii comunitare. Luni va fi o ultimă zi înainte de reluarea activităţii în unităţile de servire cu capacitate închisă, teatre, cinematografe. Tocmai în acest context evaluăm capacitatea spitalelor de a gestiona o eventuală creştere. Repet ce spunem în ultima perioadă, această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în prespital, acolo unde trebuie să avem grijă să respectăm acele precauţii pentru a avea o transmitere comunitară scăzută. Noi suntem capabili să adaptăm numărul de paturi, terapii intensive, unităţi modulare, dar să nu forţăm această limită pentru a nu colmata sistemul medical”, a spus Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: Cam cinci la sută din cazurile care vin vor merge în terapie intensivă

Ministrul spune că cinci la sută din raportările zilnice de cazuri noi de coronavirus sunt în stare gravă și merg la ATI.

„Din câte ştim, cam cinci la sută din cazurile care vin vor merge în terapie intensivă. Din studiile făcute de noi, o capacitate de 600 de paturi ar putea fi ocupată în condiţiile în care avem 1500 de pacienţi noi timp de 10 zile. Avem studii şi avem evaluări făcute pe anumite perioade, dar sperăm ca acele recomandări să fie respectate pentru a avea o transmitere comunitară scăzută”, a adăugat el.

Ministrul Tătaru a vorbit și despre regulile care trebuie respectate în restaurantele în spații închise.

„Regulile rămân aceleași, de distanțare între mese, la masă, discuțiile au fost de o masă da o masă nu, creșterea capacități la masă de la 4 la 6 persoane. Unitățile hoteliere pot primi la masă pe toți cei cazați în hotel, indiferent de zonă. Vor fi deschise restaurantele unde avem sub 1,5 de cazuri la mia de locuitori, la hoteluri acest indice nu se aplică”, a mai spus el.

Tătaru: Capacitatea spitalelor de pediatrie, evaluată, în contextul începerii anului școlar

Capacitatea spitalelor de pediatrie va fi evaluată, în următoarea perioadă, pentru a stabili unde pot fi tratate eventualele cazuri de infecție cu noul coronavirus, în rândul copiilor, în contextul începerii anului școlar, a anunțat, vineri, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„În următoarea perioadă, vom evalua și spitalele de pediatrie, pentru a putea avea avea și capacitatea lor, în eventualitatea creșterii numărului cazurilor odată cu deschiderea școlilor.(…) Urmează o lună septembrie, o lună cu mai mulţi factori care pot duce la o creştere a numărului de cazuri, în consecinţă a creşterii transmiterii comunitare. Luni va fi o ultimă zi înainte de reluarea activităţii în unităţile de servire cu capacitate închisă, precum și în hoteluri, teatre, cinematografe. Tocmai în acest context, evaluăm capacitatea spitalelor de a putea gestiona o eventuală creştere. Repet ce spuneam în ultima perioadă: această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în pre-spital, acolo unde trebuie să avem grijă să respectăm acele precauţii, acele recomandări, pentru a avea o transmitere comunitară scăzută și un număr scăzut de cazuri de la o zi la alta. Noi suntem capabili să adaptăm numărul de paturi, terapii intensive, unităţi modulare, dar să nu forţăm această limită pentru a nu colmata sistemul medical” a spus, vineri, ministrul Sănătăţii, prezent la Sfântu Gheorghe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
MAREA ACTRIȚĂ a spus adio lumii. A fost o DOAMNĂ de neegalat
A murit un titan al cinematografiei. Jon Landau a contribuit la succesul filmelor Titanic și...
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Motivul pentru care McDonald’s Australia micșorează micul dejun
×