Prima pagină » Știri » Taxe și impozite locale majorate la Ploiești

Taxe și impozite locale majorate la Ploiești

Taxele și impozite locale au fost majorate cu 16 la sută la Ploiești, în prima zi de program cu publicul la Serviciul de Finanțe din municipiu câteva sute de persoane înghesuindu-se să-și plătească dările, pentru a beneficia de o reducere de 10 procente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primăria Ploiești a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că începând cu 1 ianuarie 2013 taxele și impozitele locale s-au majorat, în baza unei Hotărâri a Guvernului adoptată și publicată în Monitorul Oficial în ultimele zile ale anului trecut.

„Primăria Ploiești a luat act de Hotărârea Guvernului 1309/27 decembrie 2012, publicată în Monitorul Oficial din 28 decembrie 2012 și informează cetățenii că începând cu 1 ianuarie 2013 taxele și impozitele locale se majorează cu aproximativ 16%”, se arată în comunicatul dat publicității joi de municipalitatea ploieșteană.

Directorul Serviciului Public de Finanțe Locale Ploiești, Simona Dolniceanu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că joi a fost prima zi din noul în an în care au fost deschise casieriile și în care s-au încasat taxe și impozite majorate.

Câteva sute de ploieșteni au mers în primele ore ale programului la casieriile Serviciului Public de Finanțe pentru a-și achita taxele și impozitele locale. Conform unei hotărâri a Consiliului Local Ploiești, contribuabilii care achită integral impozitele până la data de 31 martie a fiecărui an beneficiază de o reducere de zece la sută din valoarea acestora.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor și impozitelor locale cu rata inflației pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.

În 27 decembrie, ministrul Administrației, Liviu Dragnea, anunța că Guvernul va aproba în prima ședință din luna ianuarie ordonanța care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor și taxelor locale în raport de evoluția inflației din ultimii trei ani.

El a arătat că actualul cadru legal, reglementat inclusiv prin hotărârea deja adoptată de Guvern, impune autorităților locale obligativitatea de a indexa taxele și impozitele locale, dar că în prima ședință de anul viitor va fi adoptată o ordonanță prin care această indexare va rămâne la latitudinea administrației.

Ministrul a afirmat că fiecare autoritate locală va avea propriile criterii în baza cărora va decide dacă indexează sau nu taxele, fără a mai putea susține că Guvernul impune indexarea.

„Va fi modificat în ședința de Guvern din 4 ianuarie, prin ordonanță, Codul Fiscal, pentru a da posibilitatea fiecărei autorități locale să indexeze sau nu, în funcție de condițiile specifice din localitatea respectivă. Prevederile din Codul Fiscal actuale crează obligativitatea pentru fiecare autoritate locală ca, în momentul în care a apărut hotărârea de guvern de indexare, să o aplice obligatoriu. Modificarea din 4 ianuarie va da posibilitatea fiecărui primar și fiecărui consiliu local să aplice sau nu această indexare”, explica Dragnea.

Vicepremierul a precizat că în urma acestei decizii subiectul taxelor și impozitelor locale va fi dezbătut foarte serios în consiliul local, la ședințe fiind posibilă chiar participarea cetățenilor.

Autor

Citește și