Protestul celor peste 300 de taximetriști din Capitală s-a încheiat, marți după-amiază, fără incidente, reprezentanții acestora anunțând că renunță la mitingul care trebuia să aibă loc miercuri, în fața Palatului Parlamentului, din cauza faptului că nu este ședință de plen.
Peste 300 de taximetriști din Capitală au protestat, marți, la intrarea Izvor a Palatului Parlamentului, cerând adoptarea Legii taximetriei și scoaterea din București a celor care au autorizații de transport din alte localități.
Taximetriștii au venit la protest cu mașinile, pe care le-au parcat pe prima bandă de pe Bulevardul Libertății și pe două benzi de circulație din jurul Parcului Izvor, circulația în zonă fiind îngreunată.
Organizatorii mitingului au anunțat, la finalul protestului, că acțiunea nu va mai avea loc și miercuri, așa cum au anunțat inițial, întrucât nu este ședință de plen a Parlamentului.
Protestatarii cer introducerea pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaților și votarea modificărilor la Legea 38/2003, care reglementează activitatea de taximetrie.
Taximetriștii solicită parlamentarilor să adopte legea unică a transportatorilor ținând cont de propunerile pe care ei le-au formulat. Aceștia le-au transmis parlamentarilor că nu vor renunța la proteste până când legea nu va fi adoptată integral în forma pe care au propus-o.
Protestatarii mai solicită ca activitatea de taximetrie să se desfășoare doar în raza localității care a emis licența, tarifarea să fie reglementată de autoritatea locală, cei care desfășoare activități de transport persoane fără să aibă licență sau autorizație să fie sancționați și să fie eliminată obligativitatea dispeceratelor, susținând că acestea au fost create pentru a percepe taxe mascate, nu pentru a oferi servicii reale.
Protestul din Piața Constituției, latura dinspre Izvor a Camerei Deputaților, a fost organizat de Camera Taximetriștilor din Municipiul București, Asociația Națională a Operatorilor de Transport în Regim de Taxi și Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți.
Transportatorii au anunțat proteste atât la Palatul Parlamentului, cu aproximativ 2.000 de mașini, cât și la Ministerul Transporturilor, cu aproximativ 400 de oameni. Reprezentanții COTAR au anunțat, luni seară, că protestul de la sediul Ministerului Transporturilor nu va mai avea loc, întrucât au obținut promisiuni pentru rezolvarea unei părți a revendicărilor.
„În urma discuțiilor purtate luni, la Ministerul Transporturilor, am obținut promisiuni verbale că vor fi rezolvate revendicările noastre legate de normele privind transportul public de persoane cu autobuzele în zona metropolitană București. Protestele de la Parlament, însă, rămân valabile, pentru că mai sunt probleme importante care trebuie rezolvate, cum ar fi cele legate de taximetrie”, au spus reprezentanții COTAR.
Transporatorii amenință însă că, dacă vor fi „păcăliți din nou de factorii de răspundere” din minister, vor declanșa protest spontan.
Transportatorii, în majoritate taximetriști, au protestat în București și în 3 aprilie, când în fața Palatului Parlamentului s-au adunat aproximativ 500 de autoturisme. Ei au amenințat cu declanșarea de proteste la nivel național, dacă solicitările lor nu vor fi aprobate.