Toți se jură că la ei în mașină nu se fumează, nu se ascultă manele și nu se poartă discuții despre sex, politică sau despre religie, așa cum a impus primarul general, Gabriela Firea, în ședința Consiliului General al Muncipiului București.
Cât despre cursele care costă cu până la zece ori mai mult decât valorează în realitate, taximetriștii au auzit de ele, dar niciunul dintre cei strânși, miercuri, în Piața Victoriei, nu practică tarife preferențiale. Cel puțin așa spun ei.
„Da, șefule, sunt și taximetriști d-ăștia, de te întreabă unde mergi înainte, sau în loc de 10 lei îți cere 50. Dar noi nu suntem așa. Suntem serioși, ne facem curățenie în mașină, nu băgăm manele. Vrem ca clientul să fie fericit”, declară Relu, taximetrist din București, care apoi suflă tare într-o vuvuzelă, să se audă până în Guvern.
Bineînțeles, Uber și celelalte platforme asemănătoare, care au reușit să cucerească o bună parte dintre bucureșteni, sunt cei mai mari dușmani ai taximetriștilor.
„Acu eu nu zic să plece, dar să intre și ei în legalitate ca noi, să stea la cozi. Chiar nu mai tolerăm această concurență. Să se dea o ordonanță și să se rezolve problema”, spune și Marian, tot din București.
Taximetriștii spun că noile reglementări impuse de Primăria Capitalei, potrivit cărora șoferii de taxi trebuie să se poarte decentă, sunt foarte potrivite.
„Să știti că nici înainte nu vorbeam noi despre sex cu clienții. Bine, dacă un client sau o clientă se bagă în seamă cu mine, nu e civilizat să refuz o discuție”, spune un alt taximetrist, care imediat este completat de colegul lui: „Ar fi bine ca și clienții să aibă niște reglementări. Unii sinter ei sunt dulci, iar alții sunt javre. Fac mizerie în mașină, intră beți iar unii vomită, mănâncă semințe și scuipă pe jos”, este de părere și Marius Ignat, taximerist care a decis să nu mai meargă noaptea prin București.
Consiliului General al Municipiului București a decis, în sedința de marți, modificarea Legii taximetriei, astfel încât dispeceratele să fie obligatorii pentru toate companiile care practică transport în regim de taxi.
De asemenea, noile reglementări stipulează și câteva reguli pe care taximetriștii trebuie să le respecte.
„Taximetriștii nu mai au voie să refuze curse sau să ceară bonusuri. Să nu fumeze și să aibă o ținută decentă. Să nu vorbească la telefon sau să nu asculte muzică tare. Să nu se angajeze, cu clienții, în discuții privind subiecte sensibile care ar putea să contravină principiilor, convingerilor clientului în religie, politică și domeniul sexual (..) Se instituie obligativitate ca activitatea de taximetrie să se facă printr-un dispecerat”, a declarat primarul general al Capitalei la începutul ședinței de Consiliu.
De asemenea, Gabriela Firea a precizat că toți taximetriștii trebuie să ofere clienților posibilitatea de a plăti și cu cardul.
Proiectul de modificare a legii taximetriei a fost lansat la începutul lunii decembrie, ca urmare a unei întâlniri cu reprezentanții Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).
Aceștia i-au prezentat primarului general o serie de revendicări ale asociațiilor taximetriștilor licențiați, care reclamau, printre altele, concurența neloială practicată prin sistemele de aplicații online ce oferă servicii ilegale de taximetrie.