Tedros: „Sperăm să punem capăt pandemiei în mai puţin de doi ani”. Condiția pusă de șeful OMS
Potrivit șefului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pandemia de Covid-19 s-ar putea încheia în mai puțin de doi ani. Condiția principală este găsirea unui vaccin, scrie Reuters
Globalizarea, între avantaj și dezavantaj
Tedros Adhanom Ghebreyesus crede că globalizarea poate fi privită atât ca avantaj cât și ca un dezavantaj în lupta cu pandemia de coronavirus.
„În situaţia în care ne aflăm acum, cu mai multă tehnologie, cu mai multă conectivitate, virusul a avut o şansă mai bună de răspândire, se poate mişca repede pentru că suntem mai conectaţi acum”, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei briefing de presă de la Geneva.
„Dar, în acelaşi timp, avem şi tehnologia, şi cunoştinţele pentru a-i pune capăt. Deci avem un dezavantaj al globalizării, apropierii, conectivităţii, dar şi un avantaj al tehnologiei”, a mai spus Ghebreyesus.
„Aşa că sperăm să punem capăt pandemiei în mai puţin de doi ani”, a mai afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Tedros a făcut apel la „unitate naţională” şi „solidaritate globală”.
„Aceasta este cu adevărat cheia utilizării instrumentelor disponibile la maximum şi să sperăm că vom beneficia de instrumente adiţionale, precum un vaccin”, a mai spus acesta.
OMS trage un semnal de alarmă. Tinerii asimptomatici sau cu simptome ușoare răspândesc coronavirusul
Persoanele care au vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, asimptomatice sau cu simptome ușoare de coronavirus, pot răspândi coronavirusul fără să își dea seama, se arată în comunicatul Organizației Mondiale a Sănătății.
Virusul se răspândește la persoanele cele mai vulnerabile
Cu toate că persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani pot să nu aibă simptome specifice noului coronavirus, acestea pot răspândi virusul persoanelor vulnerabile, a spus Takeshi Kasai, directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest, în cadrul unei conferinţe de presă online.
„Acest lucru creşte riscul răspândirii virusului la persoanele cele mai vulnerabile, la vârstnici, bolnavi cronici, oameni care locuiesc în zone urbane dens populate şi în cele rurale izolate”, a afirmat Takeshi Kasai, directorul regional al OMS pentru Pacificul de Vest, în cadrul unei conferinţe de presă online. „Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a opri virusul să ajungă în comunităţile vulnerabile”, mai spune sursa citată, relatează Reuters.