Asistenții virtuali „s-au alăturat” medicilor români în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Fiecare asistent funcționează datorită unei rețele interconectate de tablete care facilitează interacțiunea dintre medici și pacienți în cazul în care nu este necesară prezența fizică a celui dintâi.
„Târgu Mureşul este al treilea centru medical din ţară dotat cu asistenţi virtuali, care vor sta în saloanele COVID. Astfel, medicii pot monitoriza în orice moment starea pacienţilor, chiar fără a se deplasa în saloane. Această criză medicală ne demonstrează că trebuie să ne împrietenim cu tehnologia şi că ea devine parte a vieţilor noastre”, a anunţat vineri, 1 mai, prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel.
Proiectul în care sunt folosiți asistenți medicali virtuali este implementat la nivelul național în trei spitale: Institutul „Matei Balș” din București, Spitalul militar Central București și Spitalul Clinic Județean Mureș.
„Spitalul nostru a primit 6 asistenţi medicali virtuali, care vor asigura comunicarea mai facilă între pacient şi cadrele medicale din clinicile unde se tratează pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2.
Este vorba despre un cadru medical virtual care are în spate o reţea interconectată de tablete. Aceasta permite medicului să comunice la distanţă cu pacienţii, fără a se deplasa la salon, dacă nevoia nu este vitală. În acest mod, vom şti în orice moment nevoile pacienţilor internaţi pe secţiile SCJ, scăzând expunerea personalului medical, care va intra mai rar în zona contaminată.
Datorită modulelor existente, aceşti asistenţi virtuali au capacitatea de upgrade pentru monitorizarea mai multor constante vitale ale pacienţilor. Ne bucurăm că, dacă situaţia o va permite, vom avea posibilitatea să le oferim cadrelor medicale, prin rotaţie, câteva zile de odihnă, tinând cont că de aproximativ 2 luni lucrează în condiţii foarte solicitante”, au transmis medicii de la Spitalul Judeţean Mureş pe Facebook.