Tehnologie care depistează cancerul cu 18 luni înaintea altor investigații, la Spitalul Colentina
Cea mai nouă investigație de imagistică medicală, examinarea PET CT, este la dispoziția pacienților de la Spitalul Clinic Colentina din luna noiembrie. Această tehnologie permite diagnosticarea afecțiunilor oncologice cu până la 18 luni înaintea celorlalte investigații imagistice.
Investigația este utilizată cu precădere în sfera afecțiunilor oncologice și poate evidenția apariția unei modificări oncologice cu aproximativ 6-18 luni înaintea celorlalte tipuri de proceduri imagistice disponibile în România la ora actuală, cum sunt examenele CT sau IRM.
„Principala noastră preocupare, la Spitalul Clinic Colentina, este oferirea unui diagnostic de mare acuratețe, într-un stadiu incipient al bolii urmat de elaborarea unui tratament personalizat adaptat nevoilor fiecărui pacient în parte. Lansarea serviciilor de PET-CT vine în întâmpinarea nevoilor pacienților oncologici, ținând cont că această patologie are o incidență în permanentă creștere și apare la vârste din ce în ce mai tinere. Pe lângă un act medical de înaltă calitate, acordăm o deosebită atenție atât impactului psihologic pe care îl are acest tip de afecțiune, cât și confortului pacientului încă din etapa de diagnostic”, a spus dr. Ioan Bogdan Furtună, director medical la Spitalul Clinic Colentina.
Investigația PET-CT este folosită pentru diagnosticare, dar și pentru a afla stadiul bolii, în timpul tratamentului, precum și la finalul terapiei.
„Tomografia cu emisie de pozitroni (PET), combinată cu computer tomograf (CT) este cea mai avansată metodă de diagnostic imagistic disponibilă în prezent la nivel mondial. Principalul beneficiu pentru pacient este evidențierea unor eventuale leziuni maligne cu aproximativ 6 – 18 luni înainte de apariția modificărilor structurale anatomice, Această tehnologie, aleasă corect, aduce rezultate remarcabile în managementul pacientului oncologic, prin posibilitatea personalizării tratamentului în fiecare etapă a bolii”, afirmă dr. Irina Manea, medic specialist Medicină Nucleară Spitalul Clinic Colentina.
Investigația PET-CT se realizează în general de la baza craniului până în treimea superioară a coapselor și permite identificarea tumorilor primare, evaluarea metastazelor locale și la distanță a acestora, în cadrul unei singure investigații.
Procedura oferă informații suplimentare și în cazul leziunilor pentru care examinarea IRM sau CT este neconcludentă sau negativă.
Investigația PET CT este o tehnică modernă, non-invazivă, nedureroasă și ușor de suportat. Doza de radiații este mult mai scăzută decât în cazul examinărilor CT.
În România există un număr limitat de centre de Medicină Nucleară și un număr și mai mic de aparate PET-CT.